Del dijous 30 de novembre al dimarts 12 de desembre tindrà lloc la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP28), la trobada internacional més important per a l’acció climàtica i la lluita contra el canvi climàtic a escala global.

Els líders mundials es reuniran a Dubai per debatre sobre el futur del Planeta i negociaran els nous objectius per aconseguir una societat ZEO -zero emissions-. Al voltant de 200 països debatran sobre la reducció de les emissions GEH (Gasos d’Efecte d’hivernacle), els fons de finançament climàtic, els mercats de carboni o les mesures d’adaptació i resiliència climàtica.

Aquesta serà una de les edicions més rellevants de la història. Per primera vegada des que es va signar l’Acord de París 2015, els països faran balanç sobre els avanços assolits fins ara en la lluita contra el canvi climàtic.

Després de l’anàlisi dels resultats de les últimes COP, des de la Plataforma ZEO us podem fer un espòiler sobre aquesta qüestió: les nacions no estan reduint les emissions al ritme que es van comprometre, i la majoria d’elles, no arribaran a temps per complir amb els objectius de descarbonització marcats en els seus PNIEC (Plans Nacionals d’Energia i Clima).

Després d’aquesta COP28, les nacions tindran dos anys per desenvolupar els seus nous PNIEC amb objectius més ambiciosos i plans de reducció d’emissions més dràstics. Una vegada els països presentin aquests documents a les Nacions Unides, podrem saber si la humanitat va en la direcció correcta, i si aconseguirem limitar l’escalfament global de la Terra per sota de 1,5 °C -màxim 2 °C-.

La comunitat climàtica manté l’esperança sobre la COP 28

Gran part de la comunitat climàtica manté l’esperança que aquesta COP28 serà la definitiva per activar una autèntica transició cap a una societat ZEO -zero emissions-.

No obstant això, alguns referents polítics han volgut alertar sobre la desfavorable situació en la qual ens trobem, probablement, amb l’esperança d’aconseguir un major compromís de cara a la trobada de novembre.

Durant la Cimera del Clima de Nova York celebrada a mitjan setembre, António Guterres, secretari general de l’ONU, va captar l’atenció dels mitjans de comunicació i grups ecologistes amb unes alarmants declaracions.

“La humanitat ha obert les portes de l’infern”. Després de l’estiu més càlid de la història, el mandatari va recordar que, en l’actualitat, “l’acció climàtica sembla insuficient per fer front a la magnitud del repte al qual ens enfrontem (canvi climàtic)”.

“No estic segur que estiguin notant la calor” va afegir Guterres, al·ludint als governadors nacionals i supranacionals i posant en evidència la seva falta d’ambició climàtica.

Durant la seva destacada intervenció, va aprofitar per recordar la necessitat d’activar la guerra contra els combustibles fòssils i la transició a l’energia neta. També va destacar la importància d’accelerar i incrementar les ajudes als països en vies de desenvolupament, els països menys responsables del canvi climàtic, però els que més pateixen les seves conseqüències.

I és que la passada COP27, després de trenta anys de negociacions, finalment es va aprovar l’acord de “Pèrdues i Danys” de les Nacions Unides, considerat per molts, com l’assoliment més gran de l’última dècada en matèria d’acció climàtica. Fins ara, el Fons havia suscitat una gran polèmica i rebuig per part dels països rics.

Manifestació contra els combustibles fòssils a Nova York

Durant la Cimera del Clima de Nova York, els mitjans estatunidencs van atorgar protagonisme a les intervencions dels polítics més compromesos amb la lluita contra el canvi climàtic. No obstant això, prèviament s’havien fet eco de les protestes organitzades per diversos grups ecologistes.

El 17 de setembre, un dia abans de la celebració d’aquesta Cimera, va tenir lloc a Nova York una “Marxa per acabar amb els combustibles fòssils”. Més de 75.000 persones van reclamar al Govern estatunidenc l’eliminació gradual dels combustibles fòssils i una declaració d’emergència climàtica amb majors poders executius.

En la protesta van participar milers de joves, famílies, líders polítics, com la congressista Alexandria Ocasio-Cortez, i actors i actrius famoses, com Kyra Sedgewick, Ethan Hawke, Edward Norton, Kevin Bacon i Susan Sarandon.

En aquesta ocasió, els mitjans es van fer ressò de les paraules pronunciades per l’oscaritzada actriu Susan Sarandon durant la manifestació: “No podem perdre ni un minut, estem en una emergència”.

L’actriu Susan Sarandon va recordar que se sent com una “àvia enfadada” i preocupada pel futur que els espera als seus nets. I és que Sarandon ha resultat ser una de les actrius més compromeses amb la lluita contra el canvi climàtic de tots els temps.

Quina ha estat la implicació de Susan Sarandon en la lluita contra el canvi climàtic?

L’actriu de setanta-sis anys sempre ha demostrat un fort compromís amb la lluita climàtica i ha participat de manera activa en la promoció de la consciència ZEO – zero emissions-. De fet, en múltiples ocasions, Sarandon ha prestat a la causa la seva veu i imatge.

Un exemple d’això és la participació en la campanya de Greenpeace “Revolució energètica del transport” del 2009. En el vídeo, la poderosa veu de Sarandon alertava a la societat sobre la necessitat de convèncer als nostres líders perquè s’impliquin en el canvi climàtic. A més, instava la ciutadania a predicar amb l’exemple, perquè “fins i tot els canvis més petits marcaran la diferència”.

Sarandon mostra algunes solucions que ja s’estan activant per reduir les emissions associades al transport de càrrega, com la propulsió a través de mecanismes eòlics.

Sarandon col·labora amb diverses organitzacions i entitats ecologistes, però també s’ha implicat de manera directa en protestes per denunciar la inacció i la falta d’ambició climàtica per part del govern estatunidenc.

De fet, el 2016 va participar en una manifestació a Los Angeles contra el canvi climàtic i la protecció del medi ambient al costat de la jove actriu Shailene Woodley, protagonista de la pel·lícula Divergent (2014). Aquest mateix any va intervenir en un míting sobre canvi climàtic celebrat a Filadèlfia el vespre de la Convenció Nacional Demòcrata.

En el míting, al qual van assistir més de 1.000 persones, va prometre continuar lluitant per la justícia climàtica i ambiental, tot i que el seu precandidat predilecte, el senador Bernie Sanders, no fos qui dictés l’agenda climàtica del partit.

Anys després, el 2019 va tractar de reunir-se amb Sanders per tractar temes com el creixent nombre de desastres naturals causats pel canvi climàtic, les migracions climàtiques, la falta de futur laboral per als joves o els drets LGTBI+. No obstant això, la reunió no va arribar a celebrar-se perquè Sarandon va patir una aparatosa caiguda que la va obligar a guardar repòs durant dies.

Susan Sarandon va enviar una carta a Barack Obama reclamant-li la transició a l’energia neta

Un dels moments més importants de la trajectòria d’activista climàtica de Susan Sarandon va ser quan va enviar una carta al llavors president dels Estats Units, Barack Obama, per instar-li a liderar la revolució energètica verda. La carta, enviada el 2013 i signada també per Alec Baldwin, Morgan Freeman i Mark Ruffalo, començava amb una contundent petició:

Estimat president Barack Obama,

El seu llegat com a 44è president dels Estats Units s’ha de basar fermament en el seu lideratge en la lluita contra el canvi climàtic. Només el president té el poder de liderar un esforç suficient per a la urgència que necessitem per a eliminar gradualment els combustibles fòssils i liderar als Estats Units, i al món, a una revolució d’energia neta.

A través d’entrevistes i de les seves pròpies xarxes socials, Susan Sarandon ha utilitzat la seva influència per educar al públic sobre els problemes ambientals i la importància de prendre mesures per combatre el canvi climàtic. L’actriu coneguda pel seu mític paper de Louise a Thelma & Louise (1991) aprofita la seva veu pública per promoure l’acció climàtica i crear consciència sobre els problemes ambientals.

Sens dubte, és realment beneficiós per la lluita contra el canvi climàtic que actrius com Susan Sarandon se sumin a la causa. En aquesta mateixa línia, també és important destacar la contribució de Leonardo Di Caprio en la promoció de la consciència ZEO i la divulgació sobre el canvi climàtic.

Com a Missatger de la Pau de les Nacions Unides per al canvi climàtic, durant anys, Di Caprio s’ha implicat de manera directa en l’acció climàtica, participant en tota mena d’esdeveniments oficials, conferències i trobades divulgatives.

I és que aquestes celebritats generen molta més atenció, seguiment i influència que qualsevol polític. A més, poden ajudar els governs a conscienciar a la població sobre la importància de ser ZEO -zero emissions-.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat