A principis d’aquest 2020 la companyia McKinsey&Company juntament amb el Fòrum Econòmic Mundial i el Consell Empresarial Mundial per a la Sostenibilitat, va fer públic un informe que alertava que les emissions generades pels lliuraments d’última milla, podrien créixer més d’un 30% per al pròxim 2030 a les ciutats més grans del món. Es tracta de les emissions GEI generades durant l’última fase del servei de lliuraments, des de les instal·lacions de repartiment fins a les llars dels consumidors.

Si no es prenen mesures de manera urgent, se sumaran 25 milions de tones anuals de CO₂, a les emissions globals GEI que provoquen el canvi climàtic. Sens dubte, un increment que no podem permetre’ns si volem aconseguir complir amb els objectius de l’Acord de París 2015 i que la majoria de països aconsegueixin la neutralitat climàtica el pròxim 2050.

El 2030 la congestió del trànsit augmentarà més d’un 21%

Tenint en compte que el 2030 hi haurà un 36% més de vehicles de lliurament en el centre de les ciutats, la congestió del trànsit augmentarà un 21% -afegint 11 minuts més al trajecte diari de cada usuari-.

L’informe “El futur de l’ecosistema de l’última milla” alerta que els lliuraments en el mateix dia i els lliuraments instantanis aconseguiran un creixement anual del 36% i el 17% en cada cas. Amb la crisi de la COVID-19, sis mesos després de la publicació de l’informe, aquesta previsió s’ha vist agreujada.

El confinament i el decret d’Estat d’alarma han donat peu a un creixement pronunciat dels serveis i lliuraments en habitatges i instal·lacions privades. Alguns analistes asseguren que, durant la pandèmia, el repartiment a domicili es va multiplicar per 10 durant aquest període.

Actualment, després de l’entrada a la “nova normalitat”, ha caigut a la meitat. Així i tot, veiem que en tan sols uns mesos, s’ha aconseguit el creixement previst per als pròxims tres anys.

Per fer front a aquesta nova problemàtica a Espanya, algunes administracions públiques estan demanant la implementació de la “taxa sobre l’última milla”. Es tracta d’una taxa que aplicaran la majoria de serveis de comerç electrònic i grans superfícies d’alimentació, a aquells clients que sol·licitin un enviament a domicili.

La taxa de l’última milla té l’objectiu de reduir la contaminació en grans ciutats

La taxa de l’última milla té l’objectiu de reduir la contaminació generada per l’auge del comerç electrònic i els seus serveis de transport. Es concep més com un impost verd que com una taxa, ja que pretén motivar el canvi del comportament en empreses i ciutadans per sobre de la recaptació.

Tal com l’economista Enric Llarch recull en un article d’opinió en La Vanguardia,, “la taxa de l’última milla ha de tenir un import mínim i progressar de manera inversament proporcional en funció de l’import, fins a un topall màxim”. Segons Llarch, aquesta taxa no es podrà cobrar de manera indirecta a través de mètodes de pagament com els sistemes de clientela preferent o clients fidelitzats, la taxa ha de ser explícita.

Els sistemes de repartiment ZEO estaran exempts d’aplicar la taxa de l’última milla en els seus serveis

Quant a l’aplicació d’aquesta taxa, l’economista presenta algunes excepcions. En aquest sentit, aquells comerços que comptin amb un sistema de transport zero emissions – amb vehicles elèctrics o bicicletes-, estaran exempts d’aplicar aquesta taxa als seus clients. D’altra banda, també s’estudia no aplicar aquest impost verd a les persones de la tercera edat o que viuen en situació d’aïllament geogràfic.

La taxa de l’última milla podria ser una solució al problema de la congestió del trànsit i la contaminació en les grans ciutats. També un important mecanisme d’impuls per afavorir la transició a una mobilitat ZEO, la qual cosa ens ajudarà a acostar-nos cada vegada més als objectius de reducció d’emissions anuals.

Ecosistema de repartiment zero emissions en l’actualitat

L’aplicació d’aquest impost podria contribuir a aconseguir una transformació “verda” accelerada en aquest sector. Així i tot, algunes empreses ja fa anys que treballen per aconseguir un sistema de repartiment ZEO que els ajudi a reduir el seu impacte en el medi ambient.

Algunes grans marques com SEUR o Amazon treballen per a electrificar la seva flota de repartiment

Per fer front a aquesta problemàtica, algunes companyies de paqueteria com SEUR o Amazon han estat pioneres a reforçar el seu compromís ambiental. Aquestes grans marques van començar a treballar per reduir la seva petjada de carboni canviant part dels seus vehicles i furgonetes de repartiment per solucions elèctriques i innovadores.

També van augmentar la seva xarxa “Pick Up” o de punts de recollida a les grans ciutats, per així reduir la petjada de carboni dels seus serveis en l’última milla.

En el cas de SEUR, la companyia va aconseguir reduir en 2018 fins a un 5,22% les seves emissions gràcies a la reconversió de part de la seva flota de repartiment a l’elèctric, l’aposta pel sistema de punts de recollida i també gràcies als hubs urbans.

Aquests centres logístics de menor grandària situats en el centre de les ciutats, permeten a les empreses de repartiment estar més prop dels seus clients i així minimitzar les emissions associades a l’última milla.

L’empresa de solucions logístiques Revoolt ha aconseguit evitar 12,69 tones de CO₂ en l’últim any

En els últims anys ha sorgit a Espanya tot un teixit d’empreses que ofereixen solucions de repartiment zero emissions. És el cas de Revoolt, una empresa que ja ha aconseguit eliminar la petjada de carboni dels sistemes de repartiment de marques com Alcampo o Campofrío, evitant l’emissió de 12,69 tones de CO₂ en l’últim any.

Altres iniciatives, a més d’oferir un servei 100% sostenible i ZEO per als seus clients, han inclòs el vessant solidari en el seu projecte. És l’exemple de Koiki, un servei de solucions logístiques de l’última milla que compta amb un equip de repartidors en risc d’exclusió social o amb diversitat funcional.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat