En el passat, els líders d’opinió de referència en sostenibilitat i medi ambient, i els activistes més il·lustres del moment utilitzaven la televisió, els congressos internacionals o les columnes d’opinió de diaris de prestigi per donar a conèixer la seva veu i opinió sobre temes vinculats amb l’actualitat climàtica.
Actualment, arran de l’auge de les noves tecnologies, gran part de la conversa sobre sostenibilitat, acció climàtica i polítiques verdes s’ha traslladat a les xarxes socials com Twitch, Instagram o Tik Tok. I no només això, els seus principals líders cada vegada són més joves. És natural, els joves de la generació Z són natius digitals i, gràcies a això, tenen més facilitat per dominar l’ecosistema de les Xarxes Socials.
Segons un informe de BayWa r.e, les converses en línia sobre el canvi climàtic han augmentat de manera decisiva en l’última dècada. El 2019 van aconseguir el seu màxim quan van arribar a una mitjana de 3,16 milions d’esments mensuals sobre aquesta temàtica a escala global.
En el panorama internacional existeixen un gran nombre d’Influencers que s’han convertit en referents per a la comunitat climàtica. A través de vídeos virals, tik toks, reptes o infografies, tracten de conscienciar a la seva comunitat de seguidors sobre la importància de no mirar a un altre costat, i implicar-se en la lluita contra el canvi climàtic. Perquè com la majoria d’influencers diuen, no hi ha un planeta B.
Luisa Neubauer, Greta Thunberg, Quannah ChasingHorse o Isaïes Hernández són alguns dels greenfluencers més reconeguts internacionalment. I cap d’ells supera els trenta anys.
La majoria d’ells actuen com a divulgadors en l’àmbit digital i col·laboren amb entitats com Fridays For Future, Greenpeace o Rebellion Extinction per donar visibilitat a la crisi climàtica i instar la societat a reduir la seva petjada de carboni.
Però a banda d’aquests perfils internacionals, cada país compta amb alguns líders nacionals que també estan realitzant grans contribucions en matèria de conscienciació climàtica. Alguns d’ells, fins i tot tenen més seguidors que els seus homòlegs internacionals.
Per aquest motiu, a continuació, us mostrem els Eco Influencers més importants d’Espanya en l’actualitat. SPOILER: La majoria són dones i la seva edat està entre els 20 i 35 anys.
1. Carlota Bruna (180 K)
En els últims anys, Carlota Bruna s’ha convertit en una de les eco-influencers més influents del moment. El seu compte abasta temes sobre veganisme, consum conscient i sostenibilitat, però també sobre medi ambient, preservació d’ecosistemes o finances sostenibles.
Actualment, el seu compte d’Instagram supera els 180.000 seguidors. Bruna ha llançat el projecte Macaranda, un servei pel qual els socis reben cada setmana una caixa de fruita, verdura i productes vegans seleccionats per ella mateixa. A més, malgrat la seva curta edat, vint-i-quatre anys, ha publicat dos llibres: “Camí a un món Vegà” i “Som l’última generació que pot salvar el Planeta“. Són obres que promouen la consciència climàtica i l’adopció d’una dieta Plant Based.
2. Gotzon Mantuliz (638 K)
Aquest dissenyador, model, presentador de televisió i aventurer d’origen basc compta amb més de mig milió de seguidors en el seu perfil d’Instagram. La seva popularitat va créixer com l’escuma quan va participar en el reality de la cadena autonòmica basca “El conqueridor de la fi del món”.
El jove aprofita la seva fama per conscienciar sobre la importància de preservar i protegir els oceans i les espècies que els habiten. En el seu perfil d’Instagram promou un estil de vida minimalista i recorda a la seva comunitat, la importància de reduir el nostre impacte en el medi ambient.
Les publicacions al costat de la seva gossa, Noa, poden superar tranquil·lament els 20.000 likes.
3. María Negro (20,4 K)
Aquesta community manager especialitzada en medi ambient i sostenibilitat disposa d’una comunitat de 20.000 seguidors en el seu compte d’Instagram. El seu discurs se centra a conscienciar a les empreses que adoptin una estratègia de negoci sostenible, fet que serà beneficiós per a les seves vendes i per al Planeta.
El seu llibre “Canvia el Món: 10 passos cap a una vida sostenible“, publicat en plena pandèmia (maig de 2020), es va convertir en tota una sensació i un èxit de vendes.
4. Jonkareaga (25 K)
Jon Kareaga és un jove activista mediambiental de vint-i-tres anys amb una comunitat de més de 25.000 seguidors. A través del seu compte d’Instagram explica històries sobre els seus viatges i les diferents cultures que descobreix, tractant de conscienciar sobre la importància de valorar els ecosistemes i la naturalesa que ens envolta. Amb elles inspira a les persones a canviar el seu estil de vida.
A més, Jon Kareaga és un dels cofundadors de la marca de moda sostenible BASK. Es tracta d’una marca que utilitza la moda com a eina de transformació social i sostenible, i aposta per l’economia circular per a les seves creacions. I és que, en múltiples ocasions, aquest jove eco-influencer ha denunciat l’important paper de la indústria de la moda en el canvi climàtic i les dures condicions en les quals treballen milers d’operaris a països com el Pakistan o Bangladesh.
5. Marta Rosique (67 K)
“Ambientòloga i fan del planeta”. Així es defineix Marta Rosique en el seu compte d’Instagram, que ja supera els 67.000 seguidors. Marta s’ha convertit en un dels perfils més rellevants de l’ecosistema influencer a Espanya gràcies al seu estil visual únic i a la temàtica diferencial del seu compte.
A través de consells, vídeos i idees ajuda la seva comunitat a adoptar una vida més Eco construint el seu propi hort. Mitjançant el seu Club Botànic i el llibre “Mini-horts”, Marta Rosique mostra que, amb una mica d’esforç i un espai mínim, tenim l’oportunitat de reduir la nostra petjada de carboni generada per l’alimentació i de gaudir de menjar orgànic conreat per nosaltres mateixos.
6. Victoria Moradell (100 K)
En els últims mesos Victoria Moradell s’ha convertit en una de les influencers del moment. Aquesta periodista ensenya als seus seguidors a fer cosmètica natural a les seves cases. Cada setmana, la seva comunitat de 100.000 seguidors espera atenta a videotutorials, receptes naturals i publicacions sobre la cura de la pell.
Victoria col·labora amb grans mitjans de comunicació, com revistes de bellesa o del cor, per conscienciar sobre la importància de consumir una cosmètica més natural i sense químics. És tracta d’una alternativa positiva per a la pell de les persones i per al Planeta. Per aquest motiu, a la seva pàgina web ofereix cursos per a aprendre a fabricar cremes, sèrums i emulsions casolanes, amb totes les propietats i elements naturals al nostre abast.
7. Laura Opazo (30,7 K)
Aquesta experta en shopping, popularment reconeguda com la “Guru de la moda sostenible”, va aconseguir fer-se un buit en Instagram gràcies al seu estil de comunicació pròxim i a les seves publicacions pràctiques.
Laura mostra a la seva comunitat de 30.000 seguidors que és possible vestir amb estil i d’alta costura, i al mateix temps, ser sostenible. A més de ser una influencer de moda sostenible en Instagram, Laura és l’autora del llibre “Armari Sostenible” i una de les presentadores més prolífiques del Canal Decasa, en concret, Laura ha presentat els programes “Fons d’armari”, “De compres en…” i “Vesteix-me Laura”, entre d’altres.
8. Marina Testino (52 K)
Marina Testino és reconeguda en el món de les celebritats per ser la neboda del prestigiós fotògraf Mario Testino i la filla de Giovanni Testino, fundador d’una de les agències més importants d’Espanya. No obstant això, per a ella, la fotografia té un nou prisma: la sostenibilitat.
Es considera una “ARTivist”, és a dir, promou l’acció climàtica i la consciència ambiental a través de l’art i la fotografia. Per això va crear la micro-agencia Point.of.view, focalitzada en la comunicació digital i la transformació sostenible, i el col·lectiu Sustainable Fridays, que tracta de donar visibilitat als dissenyadors de moda sostenibles.
9. Inés Arroyo (318 K)
Inés Arroyo va saltar a la fama com una influencer de moda i lifestyle. Però en els últims anys aquesta jove amb més de 318.000 seguidors a Instagram ha transformat tota la seva estratègia de comunicació a favor de la sostenibilitat.
En 2017 Inés va fundar la marca de moda Laagam. Així i tot, pocs anys després, va decidir canviar completament el model de negoci i començar a produir únicament allò que vèn a la web. D’aquesta manera, l’impacte mediambiental de la producció es redueix de manera significativa i es genera un gran estalvi d’energia i materials.
A més de promoure la moda sostenible, Inés Arroyo impulsa el podcast “Ruido Dazz”. En el mateix, promou la sostenibilitat, la igualtat i l’emprenedoria a través de les veus de dones empoderades.
10. Blondimuser (1 Millón Tik Tok)
En 2020, Paula, una jove gallega coneguda com a @Blondimuser a la Xarxa, va aconseguir una gran popularitat gràcies a la seva particular manera de promoure l’estil de vida eco-friendly i sostenible.
A Instagram compta amb una comunitat de 29.000 seguidors, mentre que a Tik Tok, la jove ha aconseguit el milió de seguidors.
A través de l’humor i l’entreteniment, Paula consciencia a la societat sobre la importància de reduir la seva petjada ecològica. Aquesta jove ha sabut aprofitar al màxim les particularitats que brinda aquesta xarxa social i és considerada una de les tik tokers més influents del moment.
Sense cap dubte, tots aquests perfils públics realitzen una important tasca en la lluita contra el canvi climàtic. Són capaços d’instal·lar i mantenir viva la consciència climàtica i l’objectiu ZEO -zero emissions-, en grans comunitats de seguidors.
Al llarg de la dècada vinent tindran un paper fonamental com a impulsors de l’activisme climàtic i el consum conscient.
Graduada en Periodisme per la UAB amb menció en Societat i Cultura. Anteriorment publicant per a La Vanguardia en àmbits de RSC, Empreses, Alimentació i Salut. Màster de Comunicació & Màrqueting Digital a INESDI i Responsable de Comunicació de PlataformaZEO.