L’any 2018, una febre de consciència climàtica es va estendre per tot el món. Tot va començar amb la discreta protesta realitzada, cada divendres, per una jove al davant del Parlament suec. Greta Thunberg, un nom llavors completament desconegut, instava els governs a “actuar de manera immediata” per frenar el canvi climàtic, i a que deixessin d’anunciar promeses i compromisos buits: “És temps d’actuar, perquè no hi ha un planeta B”.
A poc a poc, a aquesta iniciativa es van sumar altres joves de diferents països, que van començar a replicar aquesta protesta al davant de les principals seus polítiques de les seves ciutats. Així va ser com va néixer el moviment Fridays For Future (divendres pel futur), la seva organització i la gestió global es duu a terme a través d’eines digitals. Es tracta d’un moviment en el que els seus principals executors no superaven els trenta anys.
Actualment, aquest moviment social que ja ha convocat diverses Vagues Generals pel Clima i centenars de mobilitzacions estudiantils, té seus en tots els continents i presència en 7.500 ciutats. El moviment global Fridays for Future està sostingut per més de 14 milions de persones.
Més de 23.000 científics donen suport al moviment Fridays For Future
A més, compta amb l’adhesió de la comunitat científica. Organitzacions com el Club de Roma, mitjans de referència com la revista Science i múltiples associacions científiques han donat suport a aquest moviment. De fet, a Alemanya, Àustria i Suïssa un grup de més de 23.000 científics van fundar el col·lectiu Scientists for Future en senyal de suport al moviment.
Arran d’aquestes protestes, van aparèixer a la Xarxa una sèrie de joves compromesos amb el planeta, que, a través dels seus perfils socials, tracten de conscienciar de la importància de combatre el canvi climàtic. Aprofiten el poder i la força de les Xarxes Socials per instar la resta de persones a actuar amb petits canvis en la seva vida diària. Els fan veure que ells també poden contribuir a aquesta lluita a escala personal i local.
Però, al mateix temps, també recorden el paper dels governs, institucions i empreses a l’hora d’aconseguir els objectius i reptes recollits en l’Acord de París o bé els compromisos acceptats en trobades com la Conferència de les Nacions Unides sobre Canvi Climàtic.
Els greenfluencers alerten de la importància d’actuar immediatament
El discurs d’aquests anomenats Greenfluencers o EcoInfluencers, es centra en fer palesa la necessitat d‘actuar de manera immediata per posar fi a la crisi climàtica, perquè de no fer-ho ara, serà massa tard.
Ells s’han convertit en tota una inspiració per les noves generacions de joves i en l’objecte de les crítiques d’alguns negacionistes. De fet, el seu paper d’amplificadors de la consciència climàtica i les seves opinions són molt valorats per les forces polítiques i la comunitat internacional, que no ha dubtat a convidar-los en múltiples ocasions als principals fòrums d’ecologia i biodiversitat internacional.
Per aquest motiu, a continuació, hem recollit alguns dels Greenfluencers més famosos globalment, els seus consellsi continguts us poden inspirar a ser més ZEO -zero emissions-, en la vostra vida diària.
1. Luisa Neubauer (25 anys)
Aquesta activista alemanya es va fer famosa per la seva participació activa en l’organització del moviment Fridays For Future. Es considera feminista, socialista, vegana i no té “pèls en la llengua”. Per aquest motiu, es va convertir en un valuós membre del partit polític l’Aliança 90/Els Verds i de les Joventuts Verdes d’Alemanya.
L’agost del 2020, va ser convidada juntament amb les activistes Anuna de Wever, Adelaide Charlier i Greta Thunberg a una trobada amb la cancellera alemanya Angela Merkel. Durant la reunió van debatre sobre la importància del paper i de la responsabilitat que han de tenir les potències mundials en la lluita contra el canvi climàtic.
2. Xiye Bastida (17 anys)
Aquesta activista per la justícia climàtica també ha estat una de les principals organitzadores del moviment Fridays For Future a Nova York. A causa de la seva procedència mexicana-xilena i al fet que és membre de la nació indígena mexicana otomí-tolteca, s’ha convertit en una veu líder per donar visibilitat als indígenes i immigrants en l’activisme climàtic.
Aquesta és una de les activistes que manté més interacció a Instagram. Actualment, compta amb una comunitat de 48.100 seguidors.taxa de participació és del 3,37%, molt per sobre de la mitjana de la plataforma per als Influencers amb una audiència de grandària similar, que és del 0,13%.
3. Vanesa Nakate (24 anys)
Aquesta jove d’Uganda va començar el seu activisme l’any 2018, quan va detectar que la pujada de les temperatures estava posant en perill la salut de la ciutadania del seu país. Des del seu compte d’Instagram, que compta amb més de 140.000 seguidors, advoca per la descarbonització com el primer pas per reduir l’escalfament global de la Terra.
Entre el cercle d’amistats de Nakate, es troben altres activistes com Greta Thunberg o Leonie Bremer. El seu missatge se centra en denunciar la indústria dels combustibles fòssils sota el lema “We cannot eat coal… we cannot drink oil” (No podem menjar carbó… no podem beure petroli).
4. Wyn Wiley (28 anys)
Aquest polifacètic Greenfluencer és Drag queen, fotògraf i director creatiu. Gràcies a la seva popularitat en el món de l’espectacle ha aconseguit fer arribar el missatge climàtic a nous públics. A través del seu compte @pattiegonia, fa una crida perquè totes les persones s’uneixin per construir un Planeta més just i sostenible, en el qual imperi la igualtat social.
A través d’una posada en escena espectacular, mitjançant l’humor o valent-se dels seus dots d’actuació, Wyn Wiley tracta temes d’actualitat climàtica i utilitza el medi ambient com una passarel·la per als seus vídeos. Recordant d’aquesta manera, la importància de preservar-lo i cuidar-lo.
5. Kaméa Chayne (24 anys)
El contingut comunicatiu d’aquesta activista que viu entre Los Angeles i Taiwan és dels més de l’ecosistema greenfluencer. Kaméa Chayne és coneguda per haver creat el podcast Green Dreamer, un projecte a través del qual explora, des d’una perspectiva positiva, com fer front a la degradació ecològica i transformar la societat.
Convida a aquest podcast a importants personalitats vinculades a la sostenibilitat i Tracta d’acostar temes de caràcter polític, institucional o científic de manera clara i senzilla, a la seva comunitat de 61.000 seguidors a Instagram.
6. Tim Silverwood
L’activisme de l’ecologista i surfer australià Tim Silverwood està centrat en la protecció dels ecosistemes marins. Per aquest motiu, a través del seu Instagram tracta de donar visibilitat al problema de la contaminació de plàstics i de la pujada de la temperatura del mar. A través de les seves iniciatives “ReChusable” i “Take 3” defensa la importància de migrar a una societat Zero Waste i reduir al màxim el consum de plàstic.
En el seu compte d’Instagram compta amb més d’11.800 seguidors, mentre que Take 3 for the Planet suma 127.000 seguidors. El 2014 va ser nomenat Campió de Sostenibilitat del Globus Verd i, el 2017, va protagonitzar el paper de Guardià de l’Oceà en el documental Blue.
7. Nadia Nazar (19 anys)
Aquesta activista climàtica establerta a Baltimore és la fundadora, codirectora executiva i directora artística de Zero Hour. Nadia utilitza l’art com a eina de conscienciació del canvi climàtic. Ella va dissenyar el logotip de Zero Hour, diverses obres d’art per accions, i continua liderant espais creatius en el moviment Fridays For Future.
8. Dave Coulson
Dave Coulson fa servir la seva càmera com a eina per prendre consciència dels ecosistemes i comprendre la nostra relació amb la Terra.
Gràcies a això ha aconseguit generar una comunitat a Instagram de més de 22.000 seguidors, als quals captiva a través del seu fotoperiodisme. En el seu compte mostra espècies que estan en perill d’extinció, la desaparició dels paisatges i ecosistemes, o les migracions dels animals en el seu entorn natural.
Col·labora habitualment amb les ONG i altres organitzacions per incitar a l’acció en pro de la sostenibilitat i també forma part de Fotògrafs sense Fronteres.
9. Isaías Hernández (25 anys)
Hernández és vegà, activista climàtic i educador ambiental. Des del seu compte @QueerBrownVegan, amb aproximadament 100.000 seguidors, vol educar sobre medi ambient, canvi climàtic i naturalesa a través de gràfics, vídeos i molt més.
Tracta diferents temes i perspectives vinculades a l’acció climàtica, des de les iniciatives de zero residus fins al racisme ambientalista.
10. Quannah ChasingHorse (19 anys)
Aquesta model i activista estatunidenca d’ascendència índia navaja, ha aconseguit cridar l’atenció dels mitjans i dels joves a través del seu activisme climàtic. Ella ha assolit la protecció d’algunes reserves i entorns naturals, com, per exemple, el Refugi Nacional de Vida Silvestre de l’Àrtic.
A través del seu compte d’Instagram promou les accions de l’Alaska Wilderness League, que lluita per protegir les terres silvestres i salvatges d’Alaska de les conseqüències del canvi climàtic i l’explotació de l’ésser humà.
Encara que a Espanya també comptem amb un gran nombre d’Eco Influencers, aquests encara no tenen tant protagonisme i popularitat com els comentats anteriorment.
Així i tot, alguns d’ells treballen sense descans compartint vídeos, divulgant estudis o recerques i creant nous projectes o serveis per conscienciar la població d’aquest problema. Estan tractant de construir una societat més ZEO -zero emissions-: perquè protegir el Planeta i frenar el canvi climàtic, és protegir la vida a la Terra.
Graduada en Periodisme per la UAB amb menció en Societat i Cultura. Anteriorment publicant per a La Vanguardia en àmbits de RSC, Empreses, Alimentació i Salut. Màster de Comunicació & Màrqueting Digital a INESDI i Responsable de Comunicació de PlataformaZEO.