L’any 1992 més de 1.500 científics d’arreu del món ja avisaven de la perillositat del canvi climàtic. Entre les frases més destacades d’aquell document podíem llegir: “Ens estem aproximant amb rapidesa a molts dels límits de la Terra. No queden més que unes poques dècades per lluitar contra les amenaces actuals i la perspectiva d’una humanitat incommensurablement limitada”. Fa 20 anys experts de 70 països diferents ja instaven als governs a deixar de banda les despeses militars i a centrar-se en la crisis ecològica.
A més, ja sabien quins serien els resultats nefastos que hi tindria la Terra si no es portaven a terme solucions fermes: l’afebliment de la capa d’ozó, la contaminació de l’aire i dels oceans, el malbaratament de l’aigua, la desforestació, el deteriorament de les terres cultivables i la desaparició d’espècies vegetals i animals.
Entre les solucions aportades per aquest grup de científics ressaltaven la cerca d’una major eficiència energètica, basant-se en els recursos naturals i l’abandonament dels combustibles fòssils, i el control de les activitats contaminants. Encara que ja hi existia un ambient bastant pessimista, el document alertava:
«Per evitar que es produeixi una mutilació irreparable del planeta i s’estengui la misèria, la humanitat ha de canviar radicalment la manera de gestionar el medi i la vida que aquest conté».
La història no ha canviat
Després de 25 anys, encara que ja s’havia avisat de la problemàtica, perduren les desgràcies. Han estat 15.372 els científics de 184 països diferents que han signat un estudi a la revista BioScience explicant que de tots els assumptes que es van tractar l’any 1992, només s’ha solucionat un: estabilitzar la capa d’ozó. Respecte els altres temes, no només no s’han solucionat, sinó que s’han agreujat.
Veiem els exemples:
La disponibilitat d’aigua dolça s’ha reduït en un 25%
S’han perdut més de 100 milions d’hectàrees de boscos
Han desaparegut un terç de les espècies de vertebrats
Les emissions de CO2 han augmentat en un 60%
La temperatura del planeta s’ha incrementat més de mig grau
Reducció d’un 29% dels mamífers, rèptils, amfibis, aus i peixos
Per combatre tot això, fan especial referència a dos punts: D’una banda, insten a la població mundial a fer autocrítica, a veure com treballen individualment per combatre el canvi climàtic. D’altra banda, i sobretot, volen que tots els ens polítics i governamentals treballin fermament, deixant de banda els interessos econòmics que hi ha amb les fonts d’energia contaminants, per exemple.
Cal dir que aquest segon estudi ha estat redactat per una organització independent internacional, l’Aliança de Científics Mundials, liderada pel professor William Ripple, de la Facultat de Ciències Forestals de la Universitat estatal d’Oregon. Segons Ripple: «Els científics saben interpretar dades i mirar a les conseqüències a llarg termini.
Els que han signat aquesta segona advertència no estan només llançant una falsa alarma, estan reconeixent els senyals òbvies que anem per un camí insostenible“.
Nosaltres ens preguntem perquè si ja fa 25 anys que es va anunciar el tema, no s’ha aconseguit gairebé res? Recordem que de tots els punts només s’ha aconseguit pal·liar el tema de la capa d’ozó. Cal continuar treballant des de tots els àmbits i, sobretot, continuar fent tasques de conscienciació.
PlataformaZEO compta amb la col·laboració de periodistes i experts ambientals que treballen cada dia per ajudar-vos a estar més informats del canvi climàtic i l’escalfament global.