L’any 2006 es va estrenar el documental Una veritat incòmoda, en el qual el director Davis Guggenheim acompanyava l’ex vicepresident dels Estats Units, Al Gore, en la seva campanya on parlava sobre l’escalfament global i les seves terribles conseqüències. 

En primer lloc, es va mostrar al Festival de Cinema de Sundance, posteriorment es va guanyar tot el recolzament per part de la crítica i el públic i, per últim, va guanyar 2 premis Òscar per millor documental i millor cançó original.

Cal dir que, va rebre diverses crítiques negatives en referència a les seves vertaderes intencions sobre el documental. A causa de la seva carrera política, va haver algunes veus que afirmaren que només feia aquest documental per impressionar el públic i per beneficiar-se políticament, potser volia rellançar la seva carrera cap a la Casa Blanca.

Tot i algunes crítiques, el documental va ser absolutament impactant. Arran de la seva estrena, Al Gore va fundar The Climate Reality Project una organització creada per difondre el seu missatge per alertar de la crisi del planeta. Actualment, la organització ja compta amb 3500 activistes.

En l’actualitat, 11 anys després

Ara, l’any 2017 s’ha estrenat una seqüela. L’ex vicepresident continua la seva lluita per conscienciar el món dels perills del canvi climàtic. Per exemple, el documental mostra les terribles sequeres que cada vegada es fan més patents. Les inundacions, terratrèmols i huracans que han sacsejat l’últim any Estats Units, entre altres.

L’objectiu principal del documental és avisar la població que cada vegada ens queda menys temps per pal·liar els efectes desastrosos de la contaminació ambiental. Al Gore es mostra contundent: «El planeta mor si no actuem ja». Encara que al nostre país el documental gairebé ha tingut presència, en molt poques sales d’Espanya s’ha pogut visionar.

Mirada optimista

El documental mostra també alguns avenços que s’han aconseguit en aquesta darrera dècada, com per exemple:

$

La utilització de les energies renovables ha crescut de manera significativa, ha superat a nivell mundial totes les previsions establertes

$

L’any 2015, als Estats Units es van instal·lar 7.260 megawatts  d’energia solar fotovoltaica, aconseguint així ser la opció energètica amb més crescuda respecte la darrera dècada. Cal recordar que l’any 2006, només hi havia 106 megawatts instal·lats al país americà

$

També es considera que la Cimera del Clima celebrada a París el 2015, va ser un èxit. Segons el documental, va suposar un gran avanç en la lluita contra el canvi climàtic, ja que els sistemes polítics sembla que comencen a conscienciar-se de veritat. De fet expliquen que: «Per primera vegada es va assolir un acord universal, vinculant i revisable per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i limitar l’escalfament global»

$

Recolzament d’algunes empreses per tal de que la gent comenci a utilitzar vehicles elèctrics

Però realment com està canviant el planeta?

En primer lloc i respecte les emissions de carboni que, desgraciadament, van en augment. Les emissions provinents de l’activitat humana representen més del 70% dels gasos d’efecte hivernacle, fent que la temperatura de la Terra creixi a un ritme trepidant. Per fer-nos una idea, només en els darrers 11 anys, els nivells de CO2 s’han elevat un 5.5% més. O sigui, han passat de 382 parts per milió al juliol de 2006 a 404 parts per milió en l’abril del 2016

Les temperatures creixen sense parar. Destaquem que l’any 2015 va aconseguir ser xifra rècord en quant a temperatures caloroses

El nivell del mar no para de créixer. Cal dir que entre l’any 2006 i 2016 ha hagut una crescuda del nivell dels oceans de més de 40 mil·límetres. A causa de la pujada de temperatures, els glacials van descongelant-se i, per tant, els oceans s’expandeixen

El negacionista Donald Trump

Al Gore i els directors del documental Bonni Cohen i  Jon Shenk, estan absolutament commocionats quan es parla de la decisió del president estatunidenc retirant-se de l’Acord de París. L’ex vicepresident Gore afirma: «És imprudent i indefensable, debilita la posició dels Estats Units al món i amenaça la capacitat de la humanitat per solventar la crisi climàtica a temps». Per la seva part, Cohen i Shenk diuen «Estem commocionats i profundament decebuts davant l’anunci fet avui pel president Trump en relació amb l’abandonament per part dels Estats Units de l’històric acord internacional assolit a París».

En definitiva, ha quedat palès el gran treball que s’ha fet amb Una veritat incòmoda: ara o mai, de fet diverses revistes especialitzades en cinema valoren molt positivament el documental. Per exemple, Fotogramas la defineix així: «La més que necessària, per desgràcia per a la humanitat, continuació de ‘Una veritat incòmoda’ (que va obtenir dos Òscars el 2016), sobre els efectes del canvi climàtic i els passadissos més foscos de les negociacions internacionals entre països. Imprescindible».

Des de ZEO t’animem a que la vegis, aquí pots consultar el tràiler

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat