El dijous 25 de novembre se celebra la V Trobada de Ciutats per a la innovació de la Xarxa Innpulso.

Aquest esdeveniment es duu a terme en l’edifici Cúbic a Viladecans i enguany estarà dedicat a la missió de “Ciutats Climàticament Neutres” de la UE. És a dir, tindrà l’objectiu de ser un fòrum de trobada per a tots els ajuntaments que volen avançar en la definició i aplicació de polítiques innovadores per ser ZEO –Zero Emissions Objective-.

Els ajuntaments que participaran en aquesta 5a Trobada de Ciutats, que havia de celebrar-se el passat 2020 i va ser posposada a causa de la pandèmia, pertanyen a la Xarxa Innpulso de ciutats. Es tracta d’un projecte subvencionat pel Ministeri de Ciència i Innovació que tracta de facilitar la transició ecològica des d’una escala local, secundant-se en la innovació tecnològica.

Ara bé, aquest no és un esdeveniment puntual, sinó que s’emmarca en un programa estratègic i transversal per impulsar la innovació i la transformació, i que implica els ajuntaments, el capital privat, el Govern d’Espanya i fins i tot la Unió Europea. Estem enfront d’un esdeveniment que fins i tot té influències de les missions aeroespacials Apol·lo 11.

A continuació, detallem els organismes, programes i organitzacions internacionals que hi ha darrere d’aquest esdeveniment únic.

La Xarxa Innpulso

Per formar part d’aquesta Xarxa, els ajuntaments han de comprometre’s a dedicar almenys el 3% de les seves inversions a compra pública innovadora. Han de destinar aquest capital a nous projectes innovadors duts a terme per pimes, empreses emergents o empreses convencionals, per millorar la ciutat.

A més, també han d’organitzar activitats socioculturals com conferències, jornades i congressos vinculats a l’àmbit de l’R+D+I.

En l’actualitat, la Xarxa Innpulso compta amb 64 ajuntaments adscrits. Entre ells estan algunes grans ciutats com Barcelona, Madrid, Màlaga, Sant Sebastià, Santander o Ciutat de València.

Trobades Innpulso Emprende

Aquesta V Trobada s’emmarca dins de la sèrie de Trobades Innpulso Emprende organitzades per la Xarxa Innpulso. Aquests esdeveniments reuneixen alcaldes, alcaldesses, pimes i empreses emergents innovadores que pertanyen a la Xarxa, i estableixen espais de diàleg per promoure la innovació; bé sigui per aconseguir ciutats més sostenibles, per millorar la qualitat de vida dels habitants, la mobilitat o la gestió de dades.

Les ciutats seleccionades per aquestes trobades destaquen per haver apostat per iniciatives o accions pioneres en matèria d’innovació. En aquest sentit, cada pyme, micro-pyme o empresa emergent triada per la Xarxa Innpulso, assisteix a l’esdeveniment acompanyada per l’alcalde o alcaldessa de la seva ciutat.

Per aquest motiu, aquests esdeveniments suposen un aparador per mostrar el talent innovador local a altres municipis i als representants d’empreses. Aquestes pymes es converteixen en un exemple a seguir per a la resta de ciutats, que aspiren a ser més SMART, eficients i sostenibles.

Quins són els objectius de les trobades Innpulso Emprende?

• Generar un acostament entre les millors pymes innovadores a escala nacional, amb el suport del Ministeri de Ciència i Innovació.
• Potenciar l’intercanvi d’experiències en la promoció i suport a la innovació des de l’administració.
• Promocionar les Pymes Innovadores dels municipis i dotar-les de visibilitat per facilitar el seu accés a mercats potencials i a possibles inversors.

Les Missions de la UE

La innovació és necessària per al progrés i la transformació de les ciutats. Així i tot, tenint en compte la crisi climàtica que vivim, aquesta innovació ha d’estar dirigida a la lluita contra el canvi climàtic: descarbonitzar la societat i activar mesures d’adaptació i mitigació.

En aquest sentit, aquesta V Trobada de Ciutats per a la innovació està enfocada en la missió de “Ciutats Climàticament Neutres” de la UE. Ara bé, què són exactament les missions de la Unió Europea?

Són diferents línies d’acció establertes per la Unió Europea per fer front a problemes importants de la societat. Per exemple, la lluita contra el càncer, la salut dels aliments, persones, naturalesa i clima, l’adaptació al canvi climàtic, la protecció dels oceans o, en aquest cas, la transformació verda de les ciutats.

De manera anecdòtica, aquestes missions estan inspirades en la missió Apol·lo 11, en la qual l’home va trepitjar la lluna per primera vegada. Aquestes missions són en realitat, una metàfora que recorda a la societat de què és capaç l’ésser humà, si s’ho proposa.

Cada missió de la Unió Europea té el seu propi calendari i pressupost. Aquestes missions volen anar més enllà de la recerca i la innovació, volen aconseguir solucions reals que puguin ser aplicades a la vida real i millorin la qualitat de vida de les persones o dels ecosistemes. D’aquesta manera, les missions són línies d’acció paral·leles als grans reptes i compromisos de la UE i d’altres organismes internacionals.

Per exemple, la missió “Cent ciutats climàticament neutres per al 2030: per i pels ciutadans”, pretén ajudar la UE a complir amb el Pacte Verd Europeu i l’objectiu número 11 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible promoguts per l’ONU.

Per què el paper de les ciutats en la lluita contra el canvi climàtic pot ser decisiu?

La comunitat científica assegura que el paper de les ciutats podria ser decisiu en la lluita contra el canvi climàtic. Les ciutats, malgrat que únicament cobreixen el 3% de la superfície terrestre, produeixen més del 70% de les emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle, que provoquen l’escalfament global de la Terra.

I és que, en la majoria d’ocasions, als afores d’aquestes ciutats es troben les indústries i les potències econòmiques dels països. A Europa, s’estima que, a causa dels moviments migratoris i a la despoblació de les zones rurals, el 2050 gairebé el 85% dels europeus viurà en nuclis urbans.

Per aquest motiu, la lluita contra l’emergència climàtica ha d’anar també del local al global. Les ciutats han de treballar per ser més sostenibles i reduir la seva petjada de carboni. I per aconseguir aquests objectius és necessària la implicació individual dels ciutadans, però sobretot, la voluntat dels governs d’afavorir la transició ecològica i una economia ZEO – Zero Emissions Objective -.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat