La fi dels vehicles dièsel i gasolina és una mort anunciada. El passat 14 de juliol, Brussel·les va informar del veto definitiu als motors de gasolina, dièsel, gas i híbrids.
Durant la presentació del nou Pla per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) de la UE per fer front a la transició ecològica, batejat amb el nom en anglès de Fit for 55, Úrsula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, va anunciar la prohibició dels cotxes amb motor de combustió a partir de l’any 2035, tant la fabricació com la venda.
Per al 2030, en només vuit anys, els turismes que es venguin hauran d’emetre un màxim d’un 55% de diòxid de carboni respecte als nivells que emeten actualment. El 2035, tots els vehicles que es venguin hauran de ser ZEO -zero emissions-, encara que els que hagin estat comprats abans d’aquest període i estiguin donats d’alta en l’organisme estatal corresponent podran continuar circulant.
Amb aquestes noves mesures, que pretenen impulsar la transformació de la indústria de l’automoció, s’espera que el 2050 hagin desaparegut tots els turismes que utilitzen gasolina o dièsel i ens trobem davant la completa electrificació del sistema de transport per carretera.
A més, el nou Fit for 55 estableix que, a partir del 2035, haurà d’existir un punt de recàrrega elèctric per automòbils cada 60 quilòmetres en les principals vies de circulació – 150 quilòmetres en el cas de l’hidrogen-.
2035 serà l’any límit per comptar amb una xarxa de punts de recàrrega (en condicions)
Per tant, es preveu que aquest serà l’any límit perquè els països disposin d’una xarxa de punts de recàrrega elèctrica mínima. Un objectiu que resultarà difícil per a la seva majoria, especialment per Espanya. I és que, segons la patronal de fabricants, el nostre país es troba a la cua d’Europa en el tema de la electromobilitat.
Per aquest motiu, ara que arriben l’estiu i les vacances, un gran de persones es pregunten, és possible viatjar tranquil·lament amb un cotxe elèctric?
La resposta és sí, però tenint en compte unes certes condicions.
A causa de la limitada autonomia de molts dels vehicles elèctrics, viatjar a escala internacional seria una tasca realment complicada. No obstant això, un viatge a escala nacional seria possible i ens ajudaria a reduir de manera significativa la despesa en transport.
Lluís Riba, propietari d’un turisme 100% elèctric i ZEO fan, assegura que actualment és possible viatjar amb cotxe elèctric de gama mitjana sempre que no et desplacis a més de 100 km de distància. En cas de comptar amb vehicle elèctric d’alta gama com el Tesla, la cosa canviaria.
D’una banda, la deficient xarxa actual de punts de recàrrega elèctrics a Espanya entorpeix els viatges a una major distància. Mentre que, per una altra, ens trobem davant d’una limitada autonomia de la majoria dels vehicles actuals, que ronda entre els 200 i 400 km.
“Hi ha pocs punts de càrrega ràpids a Espanya”
“A Espanya, hi ha pocs punts de recàrrega en els desplaçaments entre grans ciutats. Moltes vegades, per poder carregar el cotxe, has de abandonar la ruta planificada i buscar algun gran centre comercial on n’hi hagi algun” assegura Riba.
Per ell, un dels majors problemes és que en arribar al punt de recàrrega habilitat, no sempre hi ha garantia que funcioni o estigui lliure, ja que pot estar ocupat per un altre vehicle.
“Quan disposes d’un vehicle elèctric per desplaçar-te, has de plantejar-te un viatge diferent. Cal molta planificació i estratègia” assegura Riba, que ha fet dos viatges de mitjana distància entre Catalunya i València. En aquest sentit, has de buscar els punts de recàrrega que hi ha pel camí, mirar si pots parar en un lloc per menjar que disposi de carregador elèctric, buscar rutes alternatives per si els carregadors no funcionen, etc.
“Jo perquè poso tot de la meva part, però ara mateix, tal com està la situació de les electrolineres al país, anar-se’n de vacances amb cotxe elèctric és una proesa apta només per a valents” explica Lluís Riba.
França i Holanda compten amb 30.000 i 58.000 punts de recàrrega respectivament
A hores d’ara, Espanya compta amb uns 7.607 punts de recàrrega instal·lats per administracions i companyies privades -segons recullen les dades de l’Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions (Anfac)-. Malgrat que pot semblar un nombre molt elevat, en altres països europeus com França la xifra supera els 30.000 i a Holanda arriba als 58.000.
A més, és important tenir en compte que la majoria de punts de recàrrega es concentren a les ciutats amb més densitat de població. És per aquest motiu que si una persona vol marxar de vacances amb el cotxe elèctric, ha de fer front a serioses dificultats a l’hora de trobar punts de recàrrega o que aquests tinguin la suficient potència per no haver d’esperar migdia per carregar al màxim el vehicle.
Tal com apunta Lluís Riba, “amb els endolls de recàrrega comuns pots trigar fins a 12 hores a carregar el cotxe“. D’altra banda, els que es troben a pàrquings, centres comercials o centres habilitats tenen una velocitat de càrrega de 3 a 5 hores. Mentre que amb els de càrrega ràpida, pots carregar el vehicle al complet en 30 minuts.
“D’aquest tipus de punts de recàrrega més eficients n’hi ha molt pocs. Falten més punts de recàrrega a les benzineres pròximes a les autopistes i autovies” reclama Lluís.
Les vendes de cotxes ZEO tripliquen les de dièsel
A Catalunya, el juny del 2021 les matriculacions de vehicles 100% elèctrics, híbrids i de gas van triplicar les vendes dels de dièsel, xifres que feia anys que es mantenien a l’una. Durant aquest mes, es van vendre 1.390 unitats de cotxes dièsel i 4.103 unitats de vehicles amb motor alternatiu.
La tendència de compra sembla estar equiparada als esforços per part de la comunitat internacional, de realitzar una transició esglaonada cap a la mobilitat elèctrica. A Espanya, per exemple, el Govern central finançarà amb fons de la UE la creació d’una la planta de bateries per a cotxes elèctrics prop de les fabriques de cotxes. Es parla que serà prop de la SEAT i d’Iberdrola.
Es tracta d’una mesura recollida en el projecte PERTE estratègic de l’automoció, amb un fons de 800 milions d’euros en ajudes, que impulsarà la fabricació de cotxes elèctrics a Espanya i pretén transformar el país en un hub de mobilitat elèctrica a Europa.
Però qualsevol acció pensada per impulsar l’expansió del vehicle elèctric al país, ha d’anar acompanyada d’una ampliació de l’actual xarxa de punts de recàrrega. Per tal d’acollir l’evolució del cotxe elèctric s’ha d’impulsar el desenvolupament d’una xarxa pública de recàrrega potent. En aquest sentit, a Espanya l’últim Pla Moves II impulsat pel MITECO augura la instal·lació d’uns 56.000 punts de recàrrega l’any 2024.
Encara que existeixi una certa voluntat política i les tendències de consum de la societat vagin en aquesta línia, encara queda un llarg camí per recórrer per a aconseguir una mobilitat ZEO en carretera.
No obstant això, algunes iniciatives com Electromaps, que recull en un mapa els detalls tècnics i la ubicació dels punts de recàrrega de tot el món, o empreses com Wallbox, que permeten a particulars i empreses comptar amb sistemes de recàrrega eficients, ajuden a impulsar el canvi.
El sector empresarial i l’ecosistema de les start ups treballen per facilitar aquest procés.
Graduada en Periodisme per la UAB amb menció en Societat i Cultura. Anteriorment publicant per a La Vanguardia en àmbits de RSC, Empreses, Alimentació i Salut. Màster de Comunicació & Màrqueting Digital a INESDI i Responsable de Comunicació de PlataformaZEO.