El divendres 24 de maig, joves de tot el món es sumaran a la 2a Vaga Global pel clima per a exigir als governs una declaració d’Emergència Climàtica a escala mundial. La primera Vaga Global pel Clima, va tenir lloc el 15 de març registrant un 80% de seguiment segons els sindicats estudiantils, i aquesta, comptarà amb la participació de 1.500 ciutats – 34 d’elles espanyoles-.
Paral·lelament a la vaga, milers de ciutats de tot el món han convocat manifestacions i marxes pel clima. A Barcelona la manifestació comença a les 16.30 h en Plaça Universitat, a Madrid a les 12 h a la Plaça del Sol, a València a les 16 h a la Plaça de la Verge i a Sevilla a les 12h a la Plaça Nova. El seguiment i informació de les diferents convocatòries es farà través de les xarxes socials de Fridays For Future, el moviment juvenil que va originar Greta Thunberg i que està darrere d’aquesta convocatòria.
Estrella Claramunt, una de les precursores de Fridays For Future a Barcelona va assegurar que aquesta convocatòria serà encara més reeixida que la primera. “Esperem que vingui la mateixa gent que l’anterior – a Barcelona van ser uns 10.000 manifestants segons els mitjans-, i que s’uneixin molts més a causa dels últims successos polítics”.
Greenpeace exigeix la declaració d’Emergència Climàtica al Govern Espanyol
I és que a Espanya diverses universitats, com la UPC, i la Generalitat ja han declarat l’Estat d’Emergència Climàtica i més de 20 entitats com Greenpeace, Ecologistes en Acció o WWF , exigeixen la declaració d’Emergència Climàtica per part del Govern Espanyol.
“El problema amb aquesta declaració a Catalunya és que sembla que declarar l’Estat d’Emergència climàtica és només posar-se una etiqueta verda”
“El problema d’aquesta declaració, és que sembla que declarar l’Estat d’Emergència climàtica és només posar-se una etiqueta verda” reivindica Claramunt. “A Anglaterra van declarar l’Estat d’Emergència climàtica i tot seguit, es van comprometre a ser un país lliure d’emissions per a 2050 i crear un parc automòbil elèctric. Aquí, aquesta declaració d’Emergència climàtica s’ha quedat buida”.
La portaveu del Govern de la Generalitat de Catalunya va aclarir que es tractava d’una “declaració política”
El 14 de maig Catalunya va declarar l’Estat d’Emergència Climàtica sense mesures concretes per a abordar-la. Meritxell Budó, presidenta i portaveu del Govern, va aclarir que es tracta d’una “declaració política”, un compromís per part del Govern català de realitzar accions concretes per a complir la Llei de Canvi Climàtic (2017). És difícil proposar accions reals en un document de declaració d’aquest tipus sense comptar amb una partida pressupostària.
“Nosaltres el que volem és que els governs apliquin tota una sèrie de mesures que ja sabem que es poden fer, i que només manca voluntat política per a aplicar-les” sentència Estrella Claramunt. Per això des de març cada divendres hi ha joves en les diferents seus polítiques de les principals ciutats espanyoles. “Tenim clar que fent una manifestació cada divendres, demostrem que aquesta és una causa prou important per a continuar insistint” reclama Claramunt.
“Ara intento evitar el transport amb cotxe i l’ús de plàstics. Els meus companys penaven que mobilitzar-se pel canvi climàtic era una ximpleria”
Gràcies a les seves mobilitzacions han aconseguit que milers de joves s’interessin pel canvi climàtic i comencin a mobilitzar-se per a demanar acció política. “Ara intento evitar el transport amb cotxe i l’ús de plàstics, com ampolles o bosses” explica Álvaro Muñoz, un jove de 15 anys de Sant Cugat. Molts dels seus companys creien que el canvi climàtic era una “ximpleria” però “quan els vaig explicar el perquè cal manifestar-se, pel nostre futur, em van entendre i em demanen consells”.
“Volem que el nostre moviment deixi de ser un tema anecdòtic – un grapat de joves amb pancartes que protesten cada divendres pel clima-, perquè passi a ser un tema alarmant”. Sobre la II vaga global d’aquest divendres la representant de Fridays For Future BCN ho té molt clar: “té sentit perquè aquestes declaracions d’Emergència climàtica no siguin només una “rentat decara verd” i que derivin en accions reals per part dels polítics”.
Regne Unit i Irlanda han declarat l’Estat d’Emergència Climàtica
En l’actualitat Catalunya, Regne Unit i Irlanda són els únics organismes que han declarat l’estat d’emergència climàtica. A Regne Unit aquesta declaració va tenir lloc després de les mobilitzacions International Rebellion d’Abril. El grup de desobediència civil Extinction Rebellion – que no és exclusivament estudiantil i engloba a tota la ciutadania-, va paralitzar i va ocupar el centre de Londres durant dies. Van tenir lloc més de 1.000 detencions no violentes i protestes civils en punts estratègics. Les mobilitzacions van donar motiu a una reacció per part del govern anglès: La declaració de l’Estat d’emergència climàtica.
Graduada en Periodisme per la UAB amb menció en Societat i Cultura. Anteriorment publicant per a La Vanguardia en àmbits de RSC, Empreses, Alimentació i Salut. Màster de Comunicació & Màrqueting Digital a INESDI i Responsable de Comunicació de PlataformaZEO.