Xile ha traslladat les seves vinyes al sud, a la Patagonia, per una única raó: el canvi climàtic. Des de fa uns anys la zona central del país, dedicada tradicionalment a la producció de vi, s’ha tornat desèrtica a causa de l’escalfament global. És per això que les grans famílies vitícoles de la zona estan traslladant les seves vinyes a zones amb més altura, on, encara que creixin en condicions extremes, entre arbres mil·lenaris i suportant pluges, vent i temperatures fredes, tenen més possibilitats de sobreviure.

No només han estat els cellers xilens les que han decidit canviar la ubicació de les seves vinyes. Amb el canvi climàtic s’ha generat el fenomen dels “vins d’altura“, sobretot en països europeus com Espanya i Itàlia i en tota Amèrica Llatina. Un vi és considerat d'”altura”, quan les seves vinyes són plantades en zones muntanyenques per sobre dels 1.000 metres, respecte als 200-400 metres d’altitud de les plantacions convencionals.

VINS D’ALTURA

Els vins d’altura aconsegueixen una major qualitat gràcies al fet que es retarda la data de maduració del raïm i redueix els riscos de malalties que ataquen la vinya.

CSIC

Les regions com el Vall d’Aosta (Itàlia), Vall d’Aran (Espanya), Heidadorf (Suïssa) o les múltiples zones elevades de l’Argentina o Bolívia, s’han convertit el bressol dels denominats vins d’altura. A Catalunya, Bodegas Torres va ser un dels primers cellers a apostar per conrear vinyes a la muntanya, a Tremp, per tal d’intentar sufocar els efectes de l’excés de calor sobre les vinyes. El celler Borda Sabaté va apostar per conrear en algunes zones dels pirinencs com La Cerdenya o Andorra mentre que els cellers Castell d’Encus ho van fer en l’àrea de Talarn.

El canvi climàtic ha deixat collites amb fulles seques i raïms cremats al Priorat

I és que, encara que no existeixi consens sobre si el canvi climàtic està deixant petjada en la qualitat dels vins, els experts asseguren que l’augment de la temperatura provoca un avançament de les veremes. També pot generar efectes negatius en les mateixes collites, com les viscudes al Priorat. Allà la producció s’ha vist reduïda al 50% a causa de les elevades temperatures que s’han donat a l’estiu: Fulles seques i raïms cremats per la calor.

Segons es va avançar en la Conferència Mundial de Canvi Climàtic i Vi, la majoria de vinyes són capaces d’adaptar-se a climes extrems encara que, si l’increment de la temperatura mitjana del planeta supera els 2°, en algunes regions resultarà impossible conrear un raïm vinífer -raïm capaç de produir vi de qualitat-. Per a la supervivència del sector vinícola és necessari prendre accions ZEO en tots els sectors i àmbits de la societat, només així es podrà mantenir un increment de la temperatura no superior o igual als 1,5°, tal com marquen els objectius de l’Acord de París.

A Espanya els experts utilitzen l’escala climàtica de Winkler, que va de l’escala I -raïm vinífer-, a l’escala V -raïm no vinífer-. Ara mateix la major part de la península es troba en l’escala IV, a un pas que sigui impossible produir vi.

La producció vitícola a Espanya ha caigut un 42% des de 1980

En 2017, l’informe anual del potencial de la producció vitícola del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA), va constatar una caiguda continuada del cultiu de vi d’un 42% de la superfície conreada. En 1980 existia una superfície conreada d’1.624.662 hectàrees, mentre que en l’actualitat, a penes superen les 950.000 hectàrees.

El canvi climàtic ha afavorit la “febre vinícola” a Regne Unit

 Per a algunes àrees i regions, el canvi climàtic ha estat favorable per a la producció vinícola. És el cas de Regne Unit, un país fred en el qual mai podríem haver imaginat que la vinya mediterrània prosperés. El 2015 Gran Bretanya va augmentar la seva producció vinícola al voltant d’un 300% a causa de les condicions meteorològiques de l’ecosistema anglès. La pujada global de les temperatures ha generat a Gran Bretanya una situació climàtica perfecta per al cultiu de vinyes.

En l’actualitat la vinya més gran de Gran Bretanya, la vinya Rathfiny, situat en el comtat de Succex, ja compta amb més de 161 hectàrees. Fa 50 anys, la temperatura en el comtat de Succex era de 12,5°, avui supera els 15°. Amb el canvi climàtic la superfície dedicada a les vinyes a Regne Unit va créixer un altre 150% el 2016 i encara continua creixent.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat