El món de les finances és incert, i un dia una empresa està generant més beneficis que mai i, al següent, resulta que tots els seus factors d’èxit s’han diluït ràpidament. El canvi climàtic i els seus efectes, que ja s’han fet palesos al llarg dels últims anys, estan fent replantejar les economies mundials, que fins fa poc només es preocupaven dels nivells de producció i dels beneficis que comportaven.
Ara, a causa d’un major nivell de consciència en l’àmbit mundial, les empreses també s’estan començant a preocupar pels efectes contaminants que estan generant, dia rere dia, i que afecten el món i el seu futur.
Qui ha donat durant els últims dies un pas endavant en la lluita per als objectius ZEO plantejats per als anys vinents és Larry Fink, propietari de BlackRock, una empresa que mou aproximadament uns sis bilions d’euros arreu del món.
L’empresari, en un comunicat que ha sorprès als propis inversos de Wall Street, ha explicat que, a partir d’ara, estarà més atent a les empreses en les quals inverteix, i que un dels factors que més tindrà en compte és el del grau d’emissions i de contaminació que generin durant les seves fases de producció. Tot i ser un comunicat amb un alt grau de màrqueting, també representa un canvi en com les grans fortunes plantegen les seves inversions.
El món empresarial, amb els gegants de Wall Street al capdavant, estan començant a donar la importància necessària al canvi climàtic i a les emissions GEI.
Amb l’anunci de Larry Fink es demostra que, cada cop més, el compromís climàtic de les grans empreses serà fonamental en el terreny de les inversions. Què vol dir això? Que aquelles iniciatives que no tinguin cap cura del medi ambient i que només estiguin preocupades pels seus beneficis podrien veure’s afectades per les decisions dels empresaris més poderosos de Wall Street.
Beneficis per a les empreses ZEO
Canvis com aquests podrien ajudar al fet que les empreses amb un major compromís cap a les zero emissions siguin altament beneficiades ja no només pels consumidors, sinó pels mateixos inversos de les grans borses mundials. Això repercutiria directament en el model econòmic que sustenta les grans empreses en l’actualitat, ja que haurien de posar el focus en nous mètodes de producció que beneficiïn al medi ambient i, per conseqüència, a ells mateixos.
En l’actualitat, ja són moltes les empreses que han posat en marxa plans específics per a reduir les emissions i per a aconseguir, en un futur, l’objectiu de zero emissions que molts països i inversors han signat de cara al 2050.
Consciència climàtica en augment
La consciència climàtica, que cada cop està més present a la població, sembla que també està incorporant-se al discurs de les grans empreses, que ja han vist com els governs i les institucions posen un preu per a l’emissió de gasos contaminants a través de diversos mecanismes de mercat, tal com explicava Ismael Romeo en una entrevista publicada a Plataforma ZEO.
Aquests drets d’emissió han fet que cada cop sigui més car per a les empreses emetre gasos GEI. Per tant, es tracta d’una ajuda per tal d’apropar-se a un objectiu ZEO de cara al 2050. Entre les institucions públiques, els inversors i els mateixos consumidors s’ha d’ajudar a incentivar que les empreses que facin front al canvi climàtic siguin les que més beneficis acabin percebent.