A Espanya cada any es tiren 7,7 milions de tones de menjar. Som el segon país de la Unió Europea que més menjar malgasta. Pocs saben, que el malbaratament alimentari no només suposa un problema social i econòmic, sinó que també és un problema mediambiental greu.
I és que el malbaratament alimentari suposa avui dia, més d’un 8% de les emissions GEI. La comparació més clara és: Si el malbaratament alimentari fos un país, seria el 3r país que més emissions GEI emet per darrere de la Xina i els EUA.
El moviment waste warriors ha arribat a Espanya gràcies a l’app Too Good To Go
Arran de les mobilitzacions socials pel Clima amb Fridays For Future i el nou protagonisme que està agafant el canvi climàtic en les agendes polítiques, cada vegada es té més en compte el malbaratament alimentari com un problema ambiental. Fa uns mesos que ha arribat a Espanya el moviment “waste warriors” – “guerrers contra el desaprofitament”, i la propagació d’aquest nou corrent s’ha donat gràcies a l’impuls de l’app “Too Good to Go”.
Com funciona l’APP?
Aquesta app permet que establiments alimentaris com a supermercats, restaurants, fleques, botigues de menjar preparat o fruiteries, puguin reduir el seu excedent de menjar diari, venent-ho en uns packs sorpresa a un preu reduït. Funciona per un sistema de geolocalització, per la qual cosa, quan el ‘waste warrior’ vol “salvar” un pack de menjar, només ha de mirar quins restaurants o establiments pròxims tenen packs a la venda i acostar-se a recollir la seva pack a l’hora indicada.
T’imagines que poguessis menjar un menjar de restaurant o aconseguir una cistella de menjar pagant un 70% menys i contribuint alhora, a la lluita contra el canvi climàtic? L’app Too Good to Go va arribar a Espanya el setembre passat i ja ha evitat l’emissió de 500.000 kg de CO₂. La seva primera versió va néixer en 2016 a Dinamarca, i ara ja està present en 13 països europeus i compta amb més de 10 milions d’usuaris. Fins ara han aconseguit salvar 19 milions de packs de menjar i han evitat l’emissió de 40.000 tones de CO₂.
“Cada cop que salvem un pack a Too Good to Go, estem estalviant l’equivalent al CO2 que emet un cotxe després de recòrrer 7,9 km”
“Cada vegada que salvem un menjar en Too Good to Go, estem estalviant l’equivalent al CO₂ que emet un cotxe després de recórrer 7,9 km”. Carlos García, responsable de comunicació de l’app a Espanya, assegura que abans ja hi havia aplicacions i col·lectius lluitant contra el desaprofitament a un nivell més local. Però han estat ells, els que “han aconseguit crear un moviment que ja està present en pràcticament tot el país”.
Too Good To Go, s’ha convertit en l’app que ha viralitzat la lluita contra el desaprofitament “donant a conèixer a tota Espanya, una nova forma d’ajudar el medi ambient que a més, els pot beneficiar econòmicament”.
Too Good To Go fomenta el comerç local gràcies al seu sistema de recollida
L’APP Too Good To Go suposa també, una gran ajuda a l’hora de fomentar el comerç de proximitat. “Hem apostat perquè sigui el mateix usuari el que vagi a recollir el pack de menjar”. D’aquesta manera es redueixen les emissions derivades del servei de repartiment que tenen altres aplicacions d’alimentació. “Sempre hi haurà algun pack que salvar prop d’on vius, per tant no hi haurà tanta necessitat de desplaçar-se o recórrer llargues distàncies” ens aclareix el responsable de comunicació de Too Good To Go.
El País Basc i Astúries, les comunitats autònomes més actives
A Espanya, l’app ha tingut molt bon acolliment en grans ciutats com Madrid, Barcelona i València, però també en moltes ciutats del País Basc i Astúries. “Creiem que ha tingut més èxit en aquestes comunitats autònomes perquè allí hi ha més consciència ambiental”. “A més, el Govern Basc porta ja alguns anys promovent des de les administracions la lluita contra el malbaratament alimentari” assegura Garcia.
De totes formes, no tot han estat tan fàcil com ara. “Al principi costava molt més trobar establiments que es volguessin adherir a l’app perquè era un concepte molt nou. La gent no sabia com anava a funcionar o si anava a tenir bon acolliment o seria positiu per a ells”. A més, alguns waste warriors han tingut problemes amb alguns establiments, que a vegades preparaven packs escassos a un preu massa elevat.
“Si veiem que un restaurant està en la nostra app per un objectiu de màrqueting, en comptes de per la nostra missió, que és lluitar contra el desaprofitament, l’acabem fent fora de Too Good To Go”. “L’objectiu d’aquesta app no és fer diners amb els productes -perquè al final es tiraran-, sinó cobrir costos i tenir uns petits ingressos” afirma Carlos García.
Per això ara els expliquen que amb Too Good to Go “tots guanyen”. L’usuari rep aliments a baix preu, els establiments deixen de malgastar menjar i atreuen nous clients i sobretot, s’està actuant directament contra el malbaratament alimentari. Salvar menjar, implica la reducció de les emissions GEI, la principal causa del canvi climàtic.
Arriben a Espanya més apps que lluitan contra el malbaratament
A banda de Too Good To Go, a Espanya intenten obrir-se pas les apps “We Safe Eat“, present a Madrid i Catalunya i enfocada a fleques i pastisseries, i Nice To Eat You, que s’ha fusionat amb la start-up madrilenya Smart Foodie, i ara opera a Madrid i Zaragoza. Destaca Olio, una app que també lluita contra el malbaratament alimentari però des d’un altre àmbit: El malbaratament a les mateixes llars.
És a la fase final de la cadena alimentària, a les llars, on es perd gairebé un 50% del total del menjar que es malgasta. Olio és una aplicació de redistribució del menjar a escala local, una aplicació per a compartir menjar. L’usuari fa una fotografia d’un iogurt que estigui a punt de caducar i no es vagi a menjar, de carn que vagi a haver de tirar perquè s’en va de viatge o bé d’unes hortalisses que vagi a rebutjar, i la puja a l’app.
El primer usuari que ho demani pot passar a recollir-lo a la seva casa, per descomptat, sense pagar res. Amb aquesta app s’evita que aquest menjar sigui malgastat en l’última fase i es fomenta la cooperació i la relació entre veïns.
Graduada en Periodisme per la UAB amb menció en Societat i Cultura. Anteriorment publicant per a La Vanguardia en àmbits de RSC, Empreses, Alimentació i Salut. Màster de Comunicació & Màrqueting Digital a INESDI i Responsable de Comunicació de PlataformaZEO.