Cada cop resulta més evident que des de les institucions públiques i privades s’han de fer passos cap a una economia i una producció més sostenible que permeti aplicar mesures ZEO -zero emissions- que avancin en la lluita contra el canvi climàtic. Són moltes les iniciatives que s’apliquen arreu del món per intentar que els efectes de la contaminació no agreugin uns processos climàtics que ja s’estan vivint avui dia, i és que, per sort, els discursos i les idees sostenibles cada cop tenen més presència a l’agenda pública.
Hi ha casos encara més ambiciosos. Com pobles que han dissenyat de nou les seves formes de producció d’energia per tal de no generar tantes emissions. Amb la col·laboració dels seus habitants, aconsegueixen que el poble sencer produeixi menys Gasos d’Efecte Hivernacle (GEI) i que, en línies generals, es converteixi en una població ZEO que contribueix a la reducció d’emissions per tal de fer front al canvi climàtic.
Wildpoldsried, el poble ZEO alemany
Fa ja més de vint anys que aquest poble de Baviera va decidir produir la seva energia amb fonts d’energia renovables. Volíen fer que la població fos més sostenible a partir d’una reducció massiva de la producció de gasos i una autosuficiència energètica palpable des dels primers moments de la posada en marxa de la iniciativa.
A Wildpoldsried s’utilitzen tots els mètodes de generació d’energia que ens podem arribar a imaginar. Turbines de vent, panells d’energia fotovoltaica, sistemes hidroelèctrics i de biomassa… Tots aquests elements estan al servei dels 2.600 habitants que conformen aquest poble alemany. Aquests, en la seva majoria, es dediquen a la ramaderia, i van decidir el 1997 que no volien seguir depenent del dièsel per a tenir calefacció.
“El poble de Wildpoldsried va decidir el 1997 abandonar el dièsel”
Així doncs, es va posar en marxa una transformació energètica que, amb el temps, s’ha demostrat que és tot un encert. I els que els resultats posen en evidencia que aquest tipus de recursos poden millorar, i molt, el model de vida i la manera de conviure amb la natura d’una habitants d’una població europea al segle XXI.
Més energia de la que necessiten
Al llarg d’aquests vint anys, a Wildpoldsried ha anat utilitzat aquests mètodes alternatius per a produir energia i per a reduir dràsticament la producció de CO2 i, per tant, ha deixat de contaminar la naturalesa que envolta la població. Ara mateix, allà es produeix sis vegades més energia de la que necessiten, i aquest superàvit es ven a la resta del territori nacional.
“A Wildpoldsried es produeix sis vegades més energia de la que consumeixen”
Tot això va ser gràcies a una consulta que es va produir el 1999, quan el govern local va convocar una votació que preguntava per aquells projectes que els seus habitants visualitzaven de cara, precisament, al 2020. La gran majoria dels veïns d’aquest poble alemany es van mostrar favorables a aquest canvi, a aplicar mesures ZEO per a poder millorar la seva qualitat de vida i per ajudar respectar al medi ambient.
En només 14 anys ja es produïa 3 vegades més energia de la que es necessitava, i ara aquests resultats s’han multiplicat i han ajudat a convertir a Wildpoldsried en un dels pobles més ZEO del món.
¿Com es produeix l’energia?
El poble va aprofitar els subsidis per a energies renovables que va posar en marxa el govern alemany als anys noranta. Gràcies a aquests, va poder iniciar un projecte que consisteix en 11 turbines eòliques, 2.100 metres quadrats de panells solars i uns conductes que aprofiten els residus de les vaques.
Gràcies als animals, al sol i al vent, tots aquells elements que els habitants del poble alemany tenien a mà, s’ha aconseguit organitzar una població que pot viure de forma sostenible i que, a través de mesures ZEO, pot contribuir a generar idees que frenin l’emissió de residus contaminants i la creixent crisi climàtica que s’està vivint actualment.
Exemples com aquest demostren que les alternatives són possibles i que, a més a més, són eficaces en moltes ocasions. És per això que cada cop es necessita més iniciativa per part de col·lectius i individus a favor del medi ambient, perquè el canvi és possible i perquè depèn únicament de nosaltres.