El sector de la construcció i l’habitatge és un dels mecanismes a través dels quals és possible reduir la petjada de carboni humana i combatre el canvi climàtic. El concepte “casa Bioclimàtica” neix amb l’objectiu de:

– Construir cases i edificis que siguin el més respectuosos possible amb la vida que els envolta, la fauna i flora autòctona on s’edifiquin.

– Construir cases i edificis que siguin el més respectuosos possible amb el medi ambient. Construint edificacions que generin el menor nombre d’emissions possibles gràcies a l’ús d’energies renovables i dissenys que prevalguin l’eficiència energètica.

– Construir cases i edificis aprofitant al màxim les característiques del territori i els recursos de l’entorn que els envolta. Sempre pensant en els recursos naturals que pot brindar el clima: El sol, la pluja o el vent, per exemple

Una de les organitzacions pioneres a portar el concepte Casa Bioclimática a Espanya, va ser l’Associació per al Desenvolupament de la Casa Bioclimàtica (ADCB). L’any 2005 va fer una Declaració del que per a la ADCB era una edificació de caràcter bioclimàtic. Aquesta Declaració es va revisar en 2009, com a conseqüència de l’entrada en vigor del Codi Tècnic de l’Edificació (CTE).

Es tracta d’una Declaració que en essència continua sent vàlida en l’actualitat i que estableix una sèrie de requisits perquè una casa sigui considerada mediambiental o Bioclimàtica.

1. Projecte Bioclimàtic

El projecte ha de garantir els principis bàsics de l’arquitectura bioclimàtica: captació, emmagatzematge, aïllament i protecció. Tot això utilitzant els recursos naturals propis, sobretot les fonts d’energia renovable: el sol i el vent. Serà necessari justificar l’orientació de la casa sobre la base de la ventilació i el sol.

2. Insolació

Resulta un criteri indispensable per a una casa bioclimàtica tenir en compte la insolació. En les façanes nord i sud les obertures de l’habitatge hauran de disposar com a mínim d’un doble cristall. Això permetrà afavorir les proteccions solars a l’estiu i minimitzar les pèrdues energètiques a l’hivern.

En les façanes est i oest les obertures també hauran de tenir un mínim de doble cristall, en la façana est estaran dimensionades per a afavorir les aportacions solars a l’hivern, i en la façana oest, estaran dimensionades per a minimitzar els beneficis solars d’estiu.

En qualsevol cas, durant el solstici d’hivern, el menjador o la sala d’estar ha de rebre a través de les finestres, una hora d’insolació directa entre les 10 i les 14h.

3. Ventilació creuada

Una casa bioclimàtica haurà de disposar de ventilació natural creuada en dues façanes. La ventilació creuada resulta un recurs molt òptim per a mantenir l’habitatge refrigerat d’una forma natural. Es basa a frenar l’avanç d’aire càlid mitjançant una finestra en la part de la façana on més bufi el vent, i una altra finestra en el costat oposat.

Quan això no sigui possible, es disposarà de ventilació natural en la façana solana i d’un sistema de ventilació forçada.

4. Aïllament tèrmic

Se superarà en un mínim d’un 20% el valor U de transmitància tèrmica definit en el Codi Tècnic de l’Edificació (CTE). La transmitància tèrmica és la mesura de la calor que flueix per unitat de temps i superfície, a través d’un sistema constructiu, és a dir, travessant les capes del material de l’edificació.

5. Protecció Solar

En la façana sud es col·locaran volades de protecció solar estival. Serà necessari justificar que els ràfecs no produiran ombres en les finestres i balconades, impedint la captació solar a l’hivern i que no permetran l’entrada del sol a l’estiu.

En la façana Oest s’assegurarà l’ombra amb elements mòbils independents de la persiana convencional. Contrafinestres, tendals, fixos amb alers verticals… És necessari assegurar una ombra mínima del 90% del cristall en el període de l’1 de juliol al 31 d’agost.

6. Estalvi d’aigua

S’instal·laran dispositius d’estalvi d’aigua en l’habitatge consistents en, almenys, tres dels següents mecanismes:

– Vàters amb cisternes de no més de 6 litres i descàrrega ponderada.
– Utilització de l’aigua de pluja per al reg dels jardins de l’edifici.
– Mecanismes de ventilació de l’aigua en lavabos, bidet i dutxa, mitjançant efecte Venturi.
– Reutilització de l’aigua de la rentadora o del rentavaixella per a la descàrrega del vàter.
– Aixetes electròniques.

7. Aigua calenta sanitària amb energia solar tèrmica

És necessari que una casa bioclimàtica tingui un sistema de producció d’Aigua Calenta Sanitària (ACS), que utilitzi per al seu funcionament ordinari un 60% de l’energia que provingui del sol. Això s’aconsegueix mitjançant la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques capaces d’utilitzar la calor del sol, per a escalfar l’aigua de l’habitatge.

8. Il·luminació natural

Aquest tipus d’edificacions han de tenir una distribució i una proposta d’espais que permetin rebre llum natural. Quan es construeix un habitatge bioclimàtic sempre es fa optimitzant al màxim la llum solar segons l’espai. Això vol dir que els espais que estiguin destinats a ser zones comunes, com el menjador, el saló o la cuina, hauran de ser espais exteriors.

9. Il·luminació ornamental

En el cas que l’habitatge tingui il·luminació ornamental, el 80% deu ser d’origen fotovoltaic.

10. Xarxa de desguàs separativa

El sistema de desguàs té un paper important a l’hora de decidir si un habitatge es considera bioclimàtic. Ha d’existir una doble xarxa de desguàs, una d’aigües netes exclusiva per a l’aigua de la pluja, i una altra per a les aigües residuals d’ús domèstic.

L’aigua de la pluja pot usar-se exclusivament per al reg de les parcel·les, pot conduir-se fins a la xarxa de pluvials – si el municipi compta amb una-, o pot redirigir-se a un dipòsit de gestió municipal per a ús de reg públic. En el cas de les aigües residuals d’ús domèstic es connectaran a la xarxa separativa municipal, el clavegueram.

11. Selecció de residus

Evidentment el reciclatge és ja gairebé una acció obligatòria per a totes les llars, independentment que siguin de construcció bioclimàtica o no. És important tenir en compte en el disseny dels espais l’existència d’un moble o conjunt de cubs que faciliti la selecció de residus de l’habitatge. Un projecte bioclimàtic ha d’incloure el sistema de reciclatge per a una selecció mínima: Matèria orgànica, cristall, paper i cartó, plàstic i metall i deixalles.

12. Materials, electrodomèstics i instal·lacions

És obligatori que la majoria dels materials utilitzats per a la construcció de la casa o el seu ús siguin de baix impacte ambiental. Els materials han de ser naturals, de fàcil manteniment, el més estandarditzats possibles i amb un cicle de vida llarg.

Els electrodomèstics i aparells electrònics han de ser de baix consum energètic, la instal·lació lumínica ha de tenir criteris d’eficiència energètica i s’ha d’optimitzar el sistema d’encès i apagat de l’enllumenat en les zones comunes.

13. Vegetació

Les plantes capturen CO₂ i ens ajuden a combatre el canvi climàtic. Les cases bioclimàtiques no estan obligades a comptar amb vegetació en els seus voltants. Així i tot, si la tenen, sempre haurà de ser autòctona i s’haurà de justificar la seva utilització com a control climàtic.

14. Preinstal·lació domòtica

Tots els habitatges bioclimàtics han d’incorporar una instal·lació domòtica. La domòtica és el conjunt de tecnologies que s’apliquen a l’habitatge per a fer-la més segura, còmoda, però sobretot, més eficient energèticament. Aixetes intel·ligents que es tanquen si no detecten moviment, reguladors per a adequar la intensitat de la llum segons el nivell de foscor, sistemes electrònics per a encendre la calefacció minuts abans d’arribar a casa…

Perquè una casa sigui bioclimàtica ha de tenir també, un tub de 20mm de diàmetre ha d’arribar fins als punts d’ubicació dels aparells d’ACS, la calefacció i llocs d’entrada de les fonts d’energia, la sala i els dormitoris, des del registre d’accés d’usuari(RAU) i telecomunicacions.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 3.80 out of 5)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat