El ple del Parlament català aprovà, el passat dijous 27 de juliol, la Llei de Canvi Climàtic gràcies als 122 vots a favor de Junts pel Sí, Ciutadans, Partit Socialista de Catalunya, Catalunya Si Que es Pot, CUP i un diputat no adscrit. Per contra, han hagut 11 abstencions del Partit Popular. Els objectius principals d’aquesta llei són: reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle i la vulnerabilitat als impactes del canvi climàtic i, també, afavorir la transició cap a una economia competitiva, innovadora i eficient en l’ús dels recursos. Amb aquesta llei Catalunya esdevé pionera al sud d’Europa, equiparant-se amb països com França, el Regne Unit o Suècia.

 

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, afirma: «La Llei de canvi climàtic és una llei necessària i contemporània, feta amb el màxim consens. A més, els països del món que garanteixin una economia verda i baixa en carboni són els que tindran el futur més garantit i tindran majors opcions».

Quins són els punts clau?

 

Com hem destacat, el que busca el Govern Català és una bona coordinació entre tots els ens: administració pública, ciutadania, agents socials i econòmics, etc. Cal posar-se d’acord entre tots i reforçar tot el que s’ha aconseguit en els últims anys. A més, s’ha d’estar a l’altura de les polítiques europees.

Entre les qüestions més destacades trobem:

N

Aconseguir que Catalunya redueixi les emissions de gasos hivernacle: l’objectiu respecte a la reducció és del 40% per al 2030, del 65% per al 2040 i del 100% per al 2050

N

Afavorir la transició cap a una economia baixa en carboni.

N

Esdevenir un país capdavanter en la investigació i aplicació de noves tecnologies

N

Reduir la dependència energètica de Catalunya en quant a recursos energètics externs.

N

Fer visible el paper de Catalunya al món, tant en els projectes de cooperació com en la participació en els fòrums globals de debat sobre el canvi climàtic.

N

Els pressupostos de carboni: posar en marxa uns pressupostos que indiquin la quantitat total d’emissions permeses a Catalunya. Aquests s’establiran en períodes de 5 anys i amb una antelació de 10.

N

El fons climàtic: un instrument que serveixi per impulsar les energies renovables, fomentar l’autoconsum energètic, els habitatges energèticament eficients, l’eficiència i estalvi d’aigua, la conservació de la biodiversitat, entre altres temes.

N

També, parlen d’assolir una correcta fiscalitat ambiental, és a dir, noves maneres de produir de forma neta i amb menys impacte ambiental.

N

A més de l’impost als vehicles de tracció mecànica sobre les emissions de diòxid de carboni, volen la implantació d’un impost sobre les activitats que generin més CO2 i, per tant, les que més contaminin. Per exemple, les emissions de grans vaixells.

N

Reduir els efectes negatius del canvi climàtic: Com que els efectes són cada vegada més clars: sequeres, onades de fred i de calor, etc. cal ajudar a les persones amb menys recursos. S’ha de treballar per garantir els recursos bàsics d’aigua i energia als col·lectius més vulnerables. Aquest punt serà portat a terme pels departaments competents en matèria de benestar social, energia i aigua.

El Govern Català esmenta: «Hi ha pocs referents de lleis semblants en altres països del món. A Europa ja existeix a països com França, el Regne Unit i Suècia, a més d’Escòcia, mentre que Austràlia, Costa Rica, Guatemala, Hondures, Mèxic i el Quebec també tenen llei pròpia».

El Govern Espanyol encara està en fase d’iniciació, ja que hi ha fins el 10 d’octubre per aportar idees de cara al futur avantprojecte de llei sobre el Canvi Climàtic. Per la seva part, Catalunya ha anat un pas més enllà i, com ja hem explicat, el Parlament ja ha dit sí a la llei. La teoria d’ambdós projectes és bona, però el realment important, la posada en marxa encara no la coneixem.

[et_bloom_inline optin_id="optin_2"]

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat