Unicef Comitè Catalunya reclama major conscienciació sobre el canvi climàtic a les escoles en el seu nou informe “No val a badar!”. En el document defineix set objectius prenent com a referència l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de l’ONU.

Entre diverses mesures vinculades a l’àmbit de la infància com el risc d’exclusió social dels nens catalans, la violència silenciada en les llars o les famílies desnonades, l’informe remarca també la necessitat d’una major conscienciació sobre el canvi climàtic a les aules

És necessària més informació del canvi climàtic a les aules

“No val a badar!” destaca que els catalans i catalanes no veuen el canvi climàtic com un repte de cara al futur. Precisament insta als governs a que siguin més ZEO i destinin majors partides econòmiques a millorar la informació sobre sostenibilitat i medi ambient entre els joves. L’objectiu: Sensibilitzar a la població des d’una etapa primerenca perquè frenar el canvi climàtic sigui un propòsit vital per tots nosaltres.

La reducció de la producció agrícola augmentarà la mortalitat dels nens menors de 5 anys

L’informe també alerta que són els nens, el segment de la població que es veurà més afectat pel canvi climàtic al llarg de la pròxima dècada – sobretot els nens de les zones més empobrides-. Cada any 175 milions de nens, patiran alguna de les conseqüències d’aquest fenomen en la seva salut o vida diària. Només l’estimació de la producció agrícola, que es reduirà a un 10 o 25%, provocarà gairebé 95.000 morts addicionals a les dels nens menors de 5 anys, que ja moren cada dia per desnutrició.

L’elevat nombre d’emissions pot provocar seqüeles neurològiques o respiratòries en els nounats

“El canvi climàtic té el potencial de minar els avanços que s’han aconseguit en matèria de supervivència infantil a escala mundial” assegurava fa un any Maite Pacheco, directora de Sensibilització i Polítiques d’Infància d’UNICEF Comitè Español. 

Un exemple d’això són els últims estudis que demostren que les ones de calor provoquen seqüeles neurològiques o respiratòries als nounats. També que els nens que viuen en habitatges precaris situats en zones amb alts índexs de contaminació -com a barraques o tendes de tela-, són els més vulnerables a l’elevada concentració de Diòxid de Carboni. A més, les temperatures extremes provocades per l’efecte hivernacle són també responsables de les hospitalitzacions de milers de nens menors de 14 anys per causes gastrointestinals.

Unicef assegura que els nens són els més afectats pels desastres climàtics

Tampoc es poden oblidar, tots els danys col·laterals provocats pel canvi climàtic a països empobrits, que també incideixen directament en la salut de nens i adolescents. Segons Alex Heikengs, assessor Superior en Clima i Medi ambient d’Unicef, “els nens carreguen amb la major part de les conseqüències de malalties com el paludisme, la febre del dengue o diarrea que es veuen agreujades a causa de fenòmens meteorològics extrems”. Heikengs assegura que quan els desastres naturals destrueixen els seus llogarets i poblats “les famílies perden el seu sustento i els nens es veuen més exposats a la desnutrició, que a vegades pot derivar en retards del desenvolupament mental o la mort prematura”.

Mesures per protegir la infància del canvi climàtic

 

Després de conèixer els efectes que produeixen en els més petits les conseqüències del canvi climàtic, és important ser ZEO globalment encara que sobretot en l’àmbit polític. Per reduir l’impacte del canvi climàtic en els nens catalans Unicef suggereix un correcte aïllament tèrmic de les llars i una millora en la seva eficiència energètica. L’informe “No val a badar!”, recorda als governs que els criteris de planificació urbanística sempre haurien de desenvolupar-se tenint en compte a infants i adolescents com a prioritaris.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat