L’electrificació del transport és una tendència imparable. Mes a mes, les xifres de vendes i matriculacions de vehicles elèctrics, híbrids o alternatius, demostren que la mobilitat s’està transformant a favor de la lluita contra el canvi climàtic.

Precisament un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides és promoure la mobilitat sostenible a la nostra societat. I és que hem de tenir en compte que, a escala mundial, el transport és responsable del 30% de les emissions de CO₂ que provoquen l’escalfament global de la Terra.

Segons l’Agència Europea de Medi Ambient el vehicle privat genera el 60,7% d’aquestes emissions. A més, el sector de l’automòbil és també responsable del 80% de les emissions de NOX, perjudicials per a la salut. Els òxids de nitrogen poden produir problemes pulmonars, dilatant els teixits de la gola i les vies respiratòries.

Segons les últimes dades ofertes pel Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, les emissions del transport a Espanya l’any 2014 van ser de 77,2 MtCO2-eq, havent-se incrementat al voltant d’un 50% des del 1990.

Canviar el sistema de transport és vital per aturar l’emergència climàtica

Tenint en compte aquestes dades, podem deduir que per frenar l’emergència climàtica i complir amb els objectius de l’Acord de París 2015, és fonamental canviar el sistema actual de transport.

De moment, la nova Llei espanyola de Canvi Climàtic recull que, a partir de 2040 es deixaran de vendre cotxes nous de dièsel, de gasolina i híbrids

La compra de vehicles elèctrics és imparable

Segons l’informe Car Cost Index, el cost d’ús d’un elèctric s’iguala ja al d’un cotxe de combustió en la major part d’Europa. Un estudi revela que, en els models de major grandària, resulten més barats els cotxes elèctrics que els de gasolina o dièsel. Això és el que passa, per exemple, a Espanya.

El mateix informe assegura que els vehicles elèctrics (VEU) mai havien estat tan assequibles a Europa. Actualment, els cotxes elèctrics més barats del mercat són:

1. Citroën AMI: 5.600 euros
2. Dacia Spring: 9.950 euros
3. Renault Twizy: 10.225 euros
4. Seat Mii Electric: 11.800 euros
5. Invicta Electric D2S: des d’11.995 euros
6. Renault Twingo Electric: 12.880 euros

Segurament per aquest motiu, a Espanya les matriculacions de vehicles elèctrics van tancar el mes d’octubre del 2021 en positiu. Es van vendre al voltant de 2.700 unitats, fet que suposa un creixement del 29,25% comparat amb el mateix període de l’exercici anterior.

Tal com recull el mitjà Autopista.es, en el cas del nostre país, del gener a l’abril del 2021 el percentatge d’automòbils de dièsel nous venuts ha estat del 22,2%, davant del 48,3% dels vehicles de gasolina i del 29,5% dels automòbils propulsats per alguna mena d’energia eficient o alternativa (ja siguin elèctrics purs, híbrids, híbrids endollables o bi-fuel de gasolina i algun tipus de gas –GNC, GNL o GLP-).

Una nova alternativa ZEO: el cotxe d’hidrogen

Ara bé, malgrat que tothom parla del cotxe elèctric com a la millor alternativa per dur a terme la transició a la mobilitat elèctrica, poc a poc el cotxe d’hidrogen s’alça com una opció encara més sostenible, factible i econòmica.

L’hidrogen és un combustible ZEO -zero emissions-, que emet vapor d’aigua en comptes de CO₂. Si aquest hidrogen prové de fonts d’energia renovables, la seva petjada ecològica és nul·la.

És per això que la Direcció General de Trànsit (DGT) ha atorgat l’etiqueta ZERO a aquesta mena de cotxes, equiparant-los, per tant, als elèctrics.

De fet, algunes companyies com el gegant Toyota, ja han expressat la seva intenció d’apostar per aquesta mena de vehicle per aconseguir la descarbonització del sector de l’automòbil.

Segons va explicar Akio Toyoda, director executiu de Toyota, “l’enemic és el carboni, no els vehicles de combustió“. El directiu assegura que per aconseguir la transició a la mobilitat sostenible, no és bo centrar-se únicament en una tecnologia, i que és possible adaptar la que ja tenim fent-la ZEO.

La companyia no vol ser vista com una companyia de cotxes elèctrics, sinó com una empresa neutra en carboni. Per aquest motiu, el 2014 va presentar el cotxe impulsat per hidrogen Toyota Mirai. Es tracta d’un vehicle que disposa de fins a 1.000 quilòmetres d’autonomia. A més, recentment la marca ha desenvolupat un sistema de pila d’hidrogen que és adaptable a qualsevol vehicle.

Les piles d’hidrogen són dispositius electroquímics que permeten adaptar vehicles de gasolina al seu ús amb hidrogen. Aquestes piles contenen elements que capten oxigen de l’atmosfera i ho combinen amb hidrogen a alta pressió, propiciant una reacció química que dóna com a resultat electricitat i vapor d’aigua (H₂O).

Quins són els desavantatges del cotxe d’hidrogen?

Des que es va llançar al mercat el Toyota Mirai, només s’han venut unes 10.000 unitats a nivell mundial en set anys. El cotxe d’hidrogen encara és desconegut per a gran part de la societat.

A més, la implementació de punts de recàrrega d’hidrogen és realment baixa al món. Al Japó, per exemple, únicament n’hi ha 160, a Europa al voltant de 100, 91 a Alemanya i 6 a Espanya, encara que el MITECO té com a objectiu arribar a 100 per al 2030.

Un altre aspecte en contra del vehicle d’hidrogen és el seu preu. Encara que la tecnologia de l’hidrogen ha evolucionat, ho ha fet a un ritme molt lent. Actualment, un cotxe d’hidrogen té un preu mitjà de 50.000 euros, una mica més car que un elèctric mitjà. I si tenim en compte el combustible, la despesa encara sembla més gran.

El combustible ha de tenir un alt grau de puresa, un 95% almenys, perquè la reacció química tingui lloc. I si tenim en compte que el quilo d’hidrogen ronda els 10€/kg, sent el consum mitjà d’uns 0,9 kg/100 km, conduir un cotxe d’hidrogen no sembla especialment barat.

Bé sigui d’hidrogen o elèctric, el més important de cara al futur de la mobilitat és aconseguir que sigui ZEO -zero emissions-. Perquè el futur del transport serà sostenible, o no serà.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat