Les dades descobertes per l’Agència de Medi ambient (AEMA) a través de l’Agència EFE són una oportunitat única per posar-se les piles i començar a ser més ZEO. Entre 1980 i 2016 Europa ha hagut de fer front a unes despeses de 436.000 milions d’euros a causa dels esdeveniments climàtics extrems que ha patit el territori. El càlcul d’aquest elevat cost té en compte la pèrdua de collites, danys derivats de les inundacions i d’esdeveniments extrems com per exemple la pèrdua d’infraestructures i habitatges privats.

Segons AEMA també hi ha certs episodis climàtics succeïts durant el període de temps estudiat que quedaran gravats com els més cars de la història. La turmenta d’hivern de 1999 i les inundacions a França i Itàlia l’octubre del 2000 van suposar un cost de recuperació de 13.000 milions d’euros. Les inundacions a Europa central l’any 2002 sumen més de 20.000 milions d’euros i les onades i les sequeres de 2003 gairebé 15.000 milions d’euros– sense tenir en compte la pèrdua de vides humanes o patrimoni cultural-. És a dir, que si es tinguessin en compte aquestes dues variants, el cost seria encara més elevat.

Espanya és un dels països que més costos ha tingut per darrere de Regne Unit, França, Itàlia i Alemanya

L’informe detalla també els costos directes que ha patit cada país com a conseqüència d’aquest problema global. Espanya és el cinquè país que més costos derivats de desastres climàtics ha patit. AEMA calcula s’ha fet càrrec d’uns 34.000 milions d’euros per darrere del Regne Unit amb uns 52.000 milions, França i Itàlia, amb uns 61.000 milions i Alemanya, la gran perjudicada, amb 92.144 milions de despeses.

D’altra banda si canviem la perspectiva dels costos, l’informe també inclou la pèrdua monetària per capità. Que en el cas d’Alemanya és de 1.217 € per persona i en el cas d’Espanya és de 826 €. Aquesta variable deixa veure el cost directe que han suposat aquests desastres climàtics pel ciutadà. D’aquesta manera un país com Suïssa que el seu cost total no arriba a 20.000 €, ha tingut un cost per capità de 2.580 € mentre que Espanya, que el seu cost total és de 34.000 milions el seu cost per ciutadà ha estat de 826 €.

Els costos del canvi climàtic es podrien reduir amb un comportament més ZEO

Tots aquests costos han provocat un rendiment econòmic negatiu per als països, que es veuen obligats a pagar els desperfectes d’un problema que es pot reduir si la societat adquireix un comportament ZEO. L’elevada concentració a l’atmosfera de CO2, que ja ha arribat a l’abril a 413 parts per milió (segons el Centre d’Investigació Atmosfèrica d’Izaña), és el que ha provocat bona part dels desvaris climàtics de les últimes dècades.

L’ONU ho va demanar fa unes setmanes, “és necessari augmentar les nostres ambicions. El temps per encarar el canvi climàtic està arribant a la seva fi”. Els 200 països signants de l’acord de París (2015) finalment arribaran a un acord definitiu de mesures per aturar el canvi climàtic en l’àmbit polític; que hauran de ser aplicades -com a molt tard- el 2020. Tot i així, no tot està en mans dels Estats. Cada cop més organismes, mitjans de comunicació o grans associacions tenen més informació sobre la realitat ambiental que viu la humanitat i per tant neix l’oportunitat de viure un estil més ZEO i compromès amb el medi ambient.

Vols saber com ser més ZEO, revisa les nostres idees ZEO 

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat