Després d’anys d’intensos debats i negociacions, la Unió Europea ha aprovat finalment la Llei de Restauració de la Naturalesa, una normativa històrica que obligarà els Estats membres a prendre mesures concretes per a recuperar els ecosistemes degradats de tot el continent.
Objectius ambiciosos per a 2030 i 2050
La nova llei estableix l’objectiu de restaurar almenys el 20% de les zones terrestres i marines de la UE per a 2030, i la totalitat dels ecosistemes que el necessitin per a 2050. Per a aconseguir-ho, els països hauran de recuperar almenys el 30% dels hàbitats en mal estat per a 2030, el 60% per a 2040 i el 90% per a 2050.
Això inclou una àmplia varietat d’ecosistemes, des de boscos i pasturatges fins a aiguamolls, rius, llacs i llits. A més, s’hauran de prendre mesures específiques per a millorar la biodiversitat en les àrees agrícoles, com augmentar l’índex d’ocells comuns lligats a mitjans rurals.
Un repte per als Estats membres
Si bé l’aprovació d’aquesta llei és un assoliment important, la seva implementació suposarà un gran desafiament per als països de la UE. Hauran d’elaborar plans nacionals de restauració detallats i mobilitzar els recursos necessaris per a complir amb els ambiciosos objectius establerts.
Alguns Estats, com Àustria, han expressat el seu desacord amb uns certs aspectes de la llei i han anunciat que recorreran davant el Tribunal de Justícia de la UE. Serà crucial que tots els països es comprometin a treballar de manera coordinada i efectiva per a aconseguir les metes de restauració.
Beneficis per a la biodiversitat i el clima
La Llei de Restauració de la Naturalesa no sols busca protegir la biodiversitat, sinó també contribuir als objectius climàtics de la UE. Segons la Comissió Europea, cada euro invertit en la restauració d’ecosistemes es traduiria en almenys vuit euros de beneficis.
Això es deu al fet que la recuperació d’hàbitats com les torberes, els boscos i els aiguamolls ajudarà a capturar i emmagatzemar carboni, reduint així les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle. A més, la millora de la salut dels ecosistemes enfortirà la resiliència de les comunitats enfront dels impactes del canvi climàtic.
Un compromís amb la sostenibilitat
L’aprovació d’aquesta llei demostra el compromís de la Unió Europea amb la protecció del medi ambient i la transició cap a un model de desenvolupament més sostenible. Després d’anys de degradació i pèrdua de biodiversitat, és fonamental que els països prenguin mesures decisives per a restaurar i preservar els valuosos ecosistemes que sustenten la nostra vida.
Des de ZEO, compromesos amb la sostenibilitat i la reducció de les emissions de CO₂, celebrem l’aprovació d’aquesta llei. Des de la implementació de pràctiques d’economia circular fins a la inversió en energies renovables, en ZEO volem traçar el camí cap a un futur més verd i resilient.
PlataformaZEO compta amb la col·laboració de periodistes i experts ambientals que treballen cada dia per ajudar-vos a estar més informats del canvi climàtic i l’escalfament global.