Molts parlen del plogging com una nova tendència en el món del running. Aquesta setmana es realitza un macro esdeveniment que gira entorn aquesta nova modalitat sostenible de córrer. La II edició de l’Ultra Clean Marathon, que recorre tota Catalunya, s’erigeix com un dels esdeveniments més grans a escala europea que inclouen el plogging en el seu recorregut. En múltiples trams d’aquesta marató, que coincideix amb la campanya europea Let’s Clean UP Europe!, els participants recolliran escombraries mentre corren.

L’Ultra Clean Marathon dirigida pel conegut esportista català, Albert Bosch, aprofita el poder de convocatòria de l’esport per a conscienciar sobre economia circular i parlar de la importància de prendre accions ZEO per a protegir l’entorn que ens envolta.

L’Ultra Clan Marathon de 2018 va aconseguir recollir 1,9 tones d’escombraries

L’any passat l’Ultra Clean Marathon es va consolidar com la primera carrera oficial de plogging d’Espanya. Els més de 2.000 participants van aconseguir recollir 1,9 tones de residus al llarg de les etapes de córrer de la marató. Aquest any s’espera que durant els 300 quilòmetres en els quals es realitza plogging –dels 700 km totals que conformen la marató-, s’aconsegueixi recollir una quantitat similar o superior a la recollida en la primera edició.

“Amb el plogging s’entrena més fort i alhora es realitza una acció sostenible i beneficiosa pel medi ambient”

Lluís Riba

Plogger

A recollir escombraries mentre corres se’n diu fer plogging. “És una forma ideal i més activa de fer running, ja que el moviment de parar-se, ajupir-se per a recollir les escombraries i tornar a aixecar-se per a guardar-la en la bossa, suposa un esforç aeròbic extra“.

Lluís Riba és un veterà runner que es va iniciar en el món del plogging fa un any i ja ha organitzat dues convocatòries d’aquest tipus. “Amb el plogging entrenem més i netegem el bosc d’escombraries abandonades: és la combinació perfecta” assegura Riba.

Actualment comencen a néixer petits grups de plogging al voltant de tota Espanya. “Està clar que el plogging, que va tenir el seu inici fa dos anys a Suècia i Noruega, es convertirà en tendència” aclareix Riba. “Sobretot quan la gent cada vegada està més conscienciada amb la cura al medi ambient i el reciclatge”.

Pot el plogging ajudar a frenar el canvi climàtic?

Recollir escombraries dels boscos és positiu per al medi ambient, reciclar també però, Quin és el rerefons de realitzar aquesta pràctica? Pot el plogging ajudar a frenar el canvi climàtic?

Recollir escombraries i reciclar-les és una acció necessària per a frenar el canvi climàtic. Els residus abandonats en la naturalesa posen en risc la salut dels boscos, grans pulmons capturadors de CO₂. Un envàs abandonat pot ocasionar un incendi i destruir un ecosistema natural que ajuda a frenar el canvi climàtic.

D’altra banda els residus abandonats, sobretot els plàstics, generen Gasos d’Efecte d’hivernacle (GEI) en degradar-se. Els gasos GEI com el metà o el diòxid de carboni, són els que provoquen l’escalfament global del planeta Terra.

El reciclatge també contribueix a frenar el canvi climàtic

Només a Espanya, el reciclatge evita a l’atmosfera unes 500 milions de tones de CO₂ – segons dades de Climate Reality Project Spain-. I és que si els residus es reciclen correctament i acaben en les plantes correctes de reciclatge, és possible recuperar matèries primeres. Quan recuperem matèries primeres emetem una quantitat de CO₂ molt de menor de la qual es generaria en produir-les des de zero.

Les dades ho certifiquen: Reciclar un milió de tones de plàstic equivaldria a retirar un milió de vehicles de la circulació. A més, en recollir i reciclar aquests plàstics i residus abandonats evitem que acabin en els oceans o ecosistemes naturals, destruint la biodiversitat – una altra forma de frenar el canvi climàtic-.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat