El nou president electe de Brasil, Jair Bolsonaro, aterra al govern generant una gran polèmica amb el sector ecologista. I és que segons les afirmacions de l’ultradretà, el ministeri d’Agricultura i el de Medi Ambient podrien convertir-se en un únic ministeri amb l’excusa de reduir despeses. El que en realitat s’espera amb aquest canvi són efectes contraproduents per frenar el canvi climàtic. Tenir un ministeri únic fusionat, només permetria al lobby empresarial agrícola –que ja havia donat suport a al candidat de dretes durant la seva campanya-, anteposar els seus interessos econòmics enfront dels projectes i el control ecològic que exerceix ministeri del medi ambient.

Bolsonaro permetria així que totes les mesures de protecció de l’Amazones i de les comunitats indígenes aconseguides per l’anterior president, Lula da Silva, siguin deixades de costat perquè el lobby agrícola tingui més espai per conrear i llibertat de garanties per a noves explotacions agrícoles. És evident que el sector agrícola en un país exportador com l’és Brasil, té molta més influència en la presa de decisions que un sector relacionat amb el medi ambient. La desgràcia seria gairebé imminent: Més desforestació i més desertificació en un dels grans embornals de CO2 del planeta, l’Amazones.

El ministeri d’agricultura seria el mateix que l’encarregat de concedir llicències per a la producció en àrees de preservació

Amb aquesta fusió, el Ministeri que controlaria l’agricultura i la ramaderia seria el mateix que concedís llicències ambientals per a la producció en àrees de preservació. Si es té en compte aquest detall amb la dada que a l’últim segle la desforestació de l’Amazones ha estat d’un 20% -gairebé 52.000 quilòmetres a l’any-. A quant ascendiria la desforestació si el ministeri del medi ambient fos el mateix que el ministeri que fomenta l’agricultura i la ramaderia?

Bolsonaro no aclareix si finalment fusionarà tots dos ministeris

Per sort, després de la pressió exercida per sectors ecologistes i altres països amb una consciència més ZEO, Bolsonaro sembla haver-se retractat d’aquesta decisió. Segons les declaracions recollides per EFEpress, el mandatari va declarar ahir que “Pot ser que segueixin sent dos ministeris, però qui nomenarà al titular del Ministeri de Medi ambient serè jo”.

Així i tot fins a l’1 de gener, quan Bolsonaro faci efectiu el seu càrrec com a president, no se sabrà si aquests 2 ministeris finalment es fusionaran. “La idea va ser ben rebuda inicialment i era gairebé unanimitat entre els productors rurals però després va començar a rebre crítiques i versions que Brasil podria rebre pressions internacionals per aquest projecte” va afirmar el futur president de Brasil durant la roda de premsa.

Els països importadors d’aliments podrien imposar restriccions comercials a Brasil per tenir polítiques que van contra el medi ambient

A Brasil el sector agrícola és bastant competitiu i gaudeix d’influència dins dels cercles de poder. Parlem del país més gran productor de carn de boví – el sector ramader que més emissions allibera a l’atmosfera-, blat de moro i soia, i amb aquesta producció aporta a l’estat gairebé el 25% del PIB nacional. Bàsicament els països importadors d’aquests aliments podrien imposar restriccions o noves taxes comercials a Brasil, com a represàlies a polítiques que podrien considerar-se nocives per al medi ambient.

Encara que sigui pel factor econòmic Jair Bolsonaro hauria de replantejar-se aquesta unió de ministeris i ser més ZEO. Amb les conseqüències del canvi climàtic resulta de gran importància comptar amb mecanismes que ens ajudin a preservar zones verdes i reserves naturals. Superfícies forestals com l’Amazones, no només són capaces de reduir les grans quantitats de CO2 que alliberem a l’atmosfera, sinó que les emmagatzemen en els seus arbres durant anys i a canvi, renoven l’aire amb l’oxigen que emeten. És per això que la petició és clara: “Senyor Bolsonaro, sigui ZEO per favor i recolzi la protecció i preservació de l’Amazònia”.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat