En l’actualitat desastres climàtics i altes temperatures ens alerten dels riscos que té no reduir les emissions de CO2. Múltiples organitzacions i experts com Elizabeth Hadly o Nicholas Stern no donen més de dues dècades per solucionar el problema del canvi climàtic, o serà massa tard.

Alguns governs estan sent més ZEO que mai en aquest sentit. El cas del primer ministre de l’Índia, Narendra Modi, que ha quadriplicat en els últims tres anys la seva capacitat en energia solar o el de països com Regne Unit que prohibirà la circulació dels cotxes que funcionen amb gasolina en 2040, són alguns dels exemples. Així i tot catalogaríem aquestes iniciatives com a formes de reduir les nostres emissions de CO2. Què passaria si en comptes de reduir-les ens centréssim a capturar-les?

Què passaria si en comptes de reduir les emissions de Co2 ens centréssim a capturar-les?

Els ciutadans del carrer també poden capturar CO2 d’una forma fàcil i senzilla. Recollint residus a la platja, el carrer o els boscos i reciclant-los. D’aquesta forma eviten que aquests objectes acabin en abocadors en els quals es produeixen milers de tones de CO2 en tractar-los o incinerar-los. Reciclant, els ciutadans capturen CO2 i són més ZEO. També ho poden fer a través de la instal·lació de zones verdes o horts en les seves balconades o terrasses. Les plantes capturen el CO2 i no només això: ho transformen en oxigen.

Com es pot capturar el Co2 a gran escala?


La concentració de CO2 en l’atmosfera avui dia és la més alta dels últims 800.000 anys. Per això la idea d’extreure diòxid de carboni de l’aire no només resulta brillant sinó també positiva per reduir l’impacte del canvi climàtic en les nostres vides.

1. Una màquina de ventiladors gegants que pot extreure fins a 900 tones de CO2 a l’any

Diversos països europeus ja han experimentat amb aquesta idea. Per exemple en Hinwill, una petita localitat propera a Zurich, han creat una màquina que absorbeix el CO2 a més d’una forma poc costosa. Uns ventiladors gegants amb filtres proveïts de substàncies químiques que absorbeixen el CO2 s’encarreguen de treure de l’atmosfera fins a 900 tones de CO2 a l’any.

A més Climeworks, empresa creadora d’aquesta màquina que ja es comença a comercialitzar, utilitza el CO2 recopilat per estimular el creixement de vegetals en grans hivernacles. El CO2 capturat es ven a gairebé 600$ la tona. Un invent ZEO que a més resulta rendible.

2. Núvols de mentida per capturar el CO2

Existeix també una forma bastant curiosa per frenar el canvi climàtic: la creació de núvols artificials. Augmentant el nombre de núvols s’augmenta també la proporció de llum reflectida. D’aquesta forma la llum solar no arriba als nostres mars i terres i per tant, no augmenta la temperatura de l’atmosfera.


Els núvols es fabricarien a partir de grans torres instal·lades en vaixells que convertirien l’aigua del mar en vapor (en núvols). Es tracta d’una idea totalment ZEO però que implicaria grans partides econòmiques per al seu desenvolupament.

3. Els camps agrícoles capturen el CO2 a través de la fotosíntesis

La forma més senzilla i pràctica per capturar el CO2 és alhora la menys tècnica i elaborada: els sòls agrícoles. Un estudi fet pel Departament d’Agricultura a Catalunya ha demostrat la importància de l’agricultura en la lluita contra el canvi climàtic. Els cultius capturen el CO2 amb la fotosíntesi: fulles, branques o restes per podar alimenten de CO2 a la terra.

Les males pràctiques en la fertilització fan que el sòl sigui menys òptim per retenir el CO2

A més aquest diòxid de carboni capturat i transmès a la terra fa que sigui més fèrtil per a la producció agrícola: reté nutrients i aigua per a les plantes. Per això és important ser ZEO i no sobre estimular de fertilitzants, aquestes males pràctiques ja fan menys òptima per retenir el CO2.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat