La cimera de Nova York de l’ONU deixa una perspectiva optimista de futur en la lluita contra el canvi climàtic. Un total de 77 països s’han compromès a ser ZEO -zero emissions- per a 2050. Pel que, si tot va bé, i esperem que així sigui, la Plataforma ZEO (Zero Emissions Objective) es dissoldrà en 2050.

Durant la Cimera d’Acció pel Clima les paraules de la sueca Greta Thunberg, que va viatjar fins als EUA amb vaixell per a reforçar el seu compromís de reduir la seva petjada de carboni, van calar amb força entre els mandataris internacionals. Entre les intervencions polítiques més importants vam poder veure la del primer ministre de l’Índia, Narendra Modi i la cancellera alemanya, Angela Merkel.

El discurs d’Angela Merkel i el ministre indi Narendra Modi, els més aplaudits

El ministre Modi va alertar que el món no està fent prou per a enfrontar la crisi climàtica. “S’ha acabat el temps de xerrar, el món necessita actuar ara” va recalcar el mandatari indi. Modi es va comprometre al fet que l’Índia dupliqui la seva meta d’energia de combustibles no fòssils fins a 400 gravatius – el país mantenia la meta de 175W des de l’Acord de París 2015 aconseguit després de la COP 21-.

Merkel, per la seva part va assegurar que “tots escoltem la crida dels joves”. La cancellera va reconèixer l’activitat humana com a única culpable del canvi climàtic i es va comprometre a contribuir a aconseguir una societat ZEO -zero emissions- i molt més sostenible quant a l’economia. “Nosaltres, com a representants dels països industrialitzats, tenim el deute d’utilitzar la innovació, la tecnologia i els diners per a aplanar el camí per a detenir l’escalfament global” va aclarir Merkel.

“Com a representants dels països industrialitzats, tenim el deute d’utilitzar la innovació, la tecnologia i els diners per a aplanar el camí per a detenir l’escalfament global”

Angela Merkel

Cancellera, Alemania

Encara que la sorpresa d’aquesta Cimera d’Acció pel Clima de Nova York va ser la presència poc esperada de Donald Trump, president del segon país emissor de CO₂ del món, que va coincidir en l’entrada de l’acte amb la seva seu més ferventa atacant, Greta Thunberg. Durant aquesta breu trobada cap dels dos van entaular conversa, encara que en Twitter van iniciar una breu disputa digital àmpliament comentada i compartida pels mitjans.

Donald Trump no va intervenir a la Cimera del Clima de Nova York però es va mofar del discurs de Greta Thunberg a Twitter

El mandatari americà va compartir amb ironia: “Sembla una noia jove molt feliç ansiosa per un futur meravellós i brillant. Molt agradable de veure!”, referint-se al potent discurs de la jove sueca de 16 anys. Ella va respondre canviant la seva biografia: “Una noia jove molt feliç, ansiosa per un futur meravellós i brillant”.

I és que el discurs de Greta Thunberg serà segurament un dels més recordats de la història de la lluita contra el canvi climàtic. Com va succeir durant el discurs de la COP24, Thunberg es va tornar a dirigir als polítics enfadada per a reprendre’ls i renyar-los: “Com us atreviu? M’esteu robant la joventut i la infància amb les vostres paraules buides […], jo no hauria d’estar aquí”. Va iniciar el seu discurs amb un “El meu missatge és que estarem vigilant-vos” i va seguir amb: “Estem en el començament d’una extinció massiva i només parleu de diners i de contes de fades sobre creixement econòmic etern. Com us atreviu?”.

Una altra de les intervencions més destacades d’aquesta Cimera Climàtica a Nova York va ser la del president de Bolívia, Evo Morales. El mandatari va afirmar que per a salvar el planeta el món ha d’alliberar-se del “luxe, el lucre i el consumisme” i que “l’escalfament global amenaça a 1.500 milions de persones i altres 18 milions, es veuen afectades cada any per desastres naturals”.

La ciència ens diu que no és massa tard, podem fer-ho

Antonio Guterres

Secretari General, ONU

La del secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, també serà recordada. Guterres va realitzar el discurs final de l’acte anunciant el compromís ZEO -zero emissions- de 77 països i va insistir en la necessitat que “no es construeixin més plantes de carbó després d’aquest 2020”, ja que està en joc no superar els 1,5 °C d’augment de la temperatura del planeta -respecte als nivells preindustrials-. “La ciència ens diu que no és massa tard, podem fer-ho”, Guterres va infondre optimisme entre els polítics. Un sentiment que es va reforçar després d’anunciar la decisió de Regne Unit i Alemanya de doblar el seu Fons Verd pel Clima per tal d’ajudar la transició ecològica dels països en vies de desenvolupament.

Espanya aportarà 150 milions al Fons Verd pel Clima per a ajudar la transició dels països en vies de desenvolupament

En aquesta cimera internacional Espanya també va ser un dels països a aportar capital al Fons Verd del Clima. El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va prometre l’aportació de 150 milions. “Estem davant una emergència climàtica sense precedents i Espanya, està compromesa contra aquesta emergència” va afirmar Sánchez. “Tenim l’obligació de buscar una transició econòmica justa, que ningú es quedi enrere”. Cosa en la qual estan treballant des de la creació del MITECO, el primer ministeri espanyol que inclou la lluita contra el canvi climàtic i la transició energètica com objectius prioritaris.

Espanya està prenent decisions cada vegada més ZEO -zero emissions-. I és que el passat 17 de setembre va ser el quart país a declarar l’Estat d’Emergència Climàtica després d’un ple del Congrés dels diputats. En aquesta mateix Cimera del Clima a Nova York va reafirmar el seu compromís de reduir les emissions GEI almenys un 20% respecte a 1990 per 2030, i s’ha convertit en un dels 77 països favorables a la neutralitat climàtica per a 2050.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat