La illa del Hierro (Illes Canàries) s’ha convertit en noticia, ja que consumeix electricitat produïda  amb energia 100% renovable. Això s’ha aconseguit gràcies a la central hidroeòlica Gorona del Viento. L’anterior rècord que es va batre a la illa va ser al juny del 2017 quan el 100% de l’energia renovable que consumien va durar 8 dies seguits.

La central hidroeòlica va obrir les seves portes el 27 de juny de 2014 i està constituïda per 5 aerogeneradors, dos depòsits d’aigua a diferent alçada i un sistema de bombeig.

En els darrers dies, la central continua treballant per aconseguir una illa sostenible. Entre els dies 25 de gener i 12 de febrer, aquesta ha aconseguit abastir tota la illa solament amb energia renovable. Per tant, durant 18 dies seguits Gorona del Viento ha abastit les necessitats elèctriques a partir de la energia hidroeòlica.

Aquestes dades les va explicar la presidenta de Gorona del Viento, Belén Allende, assegurant que «El Hierro ja supera els objectius establerts per la Unió Europea de cara l’any 2030. L’any 2017, la central va abastir tota la illa en gairebé el 50% de la demanda elèctrica. Tot el que portem de 2018, ja s’ha arribat al 66% de la generació energètica. En hores totals, Gorona del Viento ha aconseguit cobrir el 100% de la demanda elèctrica durant més de 2.000 hores des de que va començar a operar amb un sistema comercial normal el 2015. Per últim, la central ha evitat la emissió de 30.000 tones de CO2».

Però, encara que les dades són positives i els titulars són bastant optimistes, queda un camí bastant llarg per arribar al 100% d’abastiment renovable de forma total i indefinida

Per exemple, el blog Energy Matters ha fet un anàlisi sobre el funcionament de la central Gorona del Viento durant el període transcorregut entre el 2015 i el 2016 i les dades no són molt favorables.

L’anàlisi d’Energy Matters sobre Gorona del Viento

Entre les dades més destacades trobem:

Entre setembre de 2015 i gener de 2016 la producció d’energia renovable va ser profundament baixa, això va ser a causa de la baixa intensitat del vent

Irregularitat de la generació renovable, passava de dades bones a dolentes en qüestió de dies

Hi ha mesos que la producció d’energia renovable no arriba al 14%, una dada irrisòria

 

De fet hi ha hagut veus crítiques dins del projecte, com per exemple les de Sergio González i Juan Falcón, enginyers participants que afirmen que les dades no són tan esperançadores com ens volen assegurar.

En definitiva, els fets mostren que Gorona del Viento és una bona iniciativa per respectar els objectius europeus de cara les properes dècades. Encara que queda molt treball, esperem que El Hierro aconsegueixi convertir-se en una illa 100% ZEO de forma indefinida.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat