La liberalització del sector elèctric va començar l’any 1997. Abans d’això, quan havíem de contractar l’electricitat no podíem escollir l’empresa, havíem de contractar-la a la distribuïdora local, és a dir l’empresa que ens portava el cable elèctric a la porta de casa.

Podem escollir lliurement la comercialitzadora elèctrica

Electricitat 100% renovable a casa teva

 

Actualment el mercat elèctric consta de tres grans grups d’empreses:

 

  • Les productores d’electricitat, que generen l’electricitat en centrals elèctriques de diferents tipus: hidràuliques, de carbó, de gas, eòlica, etc.
  • Les distribuïdores, que són les encarregades de transportar aquesta electricitat des de les centrals fins al punt de consum. Són les propietàries de la xarxa i dels comptadors.
  • Les comercialitzadores, que són les que venen l’electricitat als consumidors.

Com a herència històrica del moment en que el mercat no era lliure, ens han quedat grups d’empreses que participen dels tres sectors que hem dit. Ara bé, això no vol dir ni que els preus ni que la qualitat de l’electricitat que ens venen sigui millor.

energia renovable autoconsum

L’autoconsum no sempre és possible si vivim en un pis

Podem pensar que la única manera de consumir energia renovable és produir nosaltres mateixos l’electricitat. És el que es diu autoconsum, i que molta gent es planteja actualment. L’autoconsum és viable a nivell econòmic actualment, però ens cal tenir una teulada amb prou superfície per instal·lar-hi les plaques.

Si vivim en un pis, això pot ser molt difícil, però no vol dir que no sigui possible. Tot i això, si volem consumir energia renovable sense fer cap mena d’inversió el millor és que contractem una comercialitzadora que ofereixi només electricitat renovable.

Existeixen comercialitzadores que ofereixen energia elèctrica 100% renovable i certificada

Conscients de que la societat cada dia està més preocupada pels impactes que té el sector elèctric, hi ha empreses que comercialitzen només energia 100% renovable. Dues comercialitzadores referents en aquest sector són SOM ENERGIA i GESTERNOVA.

SOM ENERGIA és una cooperativa, això vol dir que si vols que et subministrin energia primer t’has de fer soci. El cost són 100€, que es retornen quan abandones la cooperativa. Ser soci et dona dret a poder contractar electricitat de tots els contractes que vagin al teu nom, i a més a més et permet fins a 5 contractes que no vagin a teu nom.

GESTERNOVA és una empresa que ven electricitat renovable certificada. Això vol dir que tota la electricitat que ven la compra exclusivament a instal·lacions de producció d’energies renovables.

Beneficis de l’energia renovable

I quins són els beneficis de l’electricitat renovable? Doncs que són neutres en emissions de GEH. Per tant, el seu consum implica que no emetem CO2.

El sistema elèctric emet més o menys CO2 en funció del que s’anomena “mix elèctric”. El mix elèctric és el pastís de com s’ha produït la electricitat. Per exemple, per l’any 2016, el mix ha sigut el següent [1]:

Beneficis energia renovable
Beneficis energia renovable

Per tant, el 41% de la electricitat que consumim ja és renovable, però la resta no. Això fa que a nivell global cada kWh que consumim d’electricitat emeti 308 gr de CO2. Per una llar en que el consum anual sigui de 2000 kWh, les emissions associades seran de 616 kg CO2.

Com arriba l’electricitat renovable a casa meva?

Ens pot sorgir el dubte de que si sense fer cap canvi en la instal·lació passem d’una comercialitzadora a una altra que sigui 100% renovable, com arriba aquesta electricitat a casa meva? Doncs estrictament pot ser que no hi arribi, però a nivell total, del mercat, si que la teva electricitat no es generarà amb centrals de producció convencional, sinó només amb renovables.

És a dir, físicament al contractar una comercialitzadora renovable ens arribarà la mateixa electricitat que ens arribava abans, que serà del tipus que sigui en funció de la central de producció que tinguem més a prop. Però en realitat la electricitat que haurem consumit si que s’haurà generat en alguna instal·lació renovable. Per tant, amb aquest gest estarem demostrant una voluntat de canvi de direcció del sistema elèctric, amb un missatge ben clar: l’electricitat a casa nostra només renovable.

Anima’t a fer el canvi!!

Si vols saber-ne més visita les seves webs:

[et_bloom_inline optin_id=”optin_2″]

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat