En l’actualitat, al món es generen al voltant de 87 milions de tones de cafè l’any i diàriament es consumeixen una mitjana de 2.250 milions de tasses de cafè. Al llarg de la història, el cafè ha estat una de les begudes més consumides per la humanitat i un important motor econòmic per als països productors de Llatinoamèrica, Àsia i Àfrica.

Ara que estem més conscienciats que mai sobre el canvi climàtic i l’impacte ambiental de la nostra alimentació, és fonamental analitzar la petjada de carboni que generen indústries com la del cafè. Per això és de vital importància preguntar-nos, quan CO₂ emet el cafè? Quina és la petjada de carboni d’una tassa d’aquesta beguda?

La petjada de carboni del cafè

Com tot producte que prové de la pràctica agrícola, el cicle de vida del cafè porta implícita una important càrrega d’emissions de CO₂. Encara que s’hagi analitzat globalment la seva petjada de carboni, un estudi dut a terme amb l’ajuda de l’Empresa Associativa Pagesa Aruco a Copán (Hondures), llança algunes dades sobre el seu impacte mediambiental.

Segons el document, per cada quilo de cafè aràbic produït -la modalitat analitzada-, es generen al voltant de 3,42 kg de CO₂ equivalent. El Centre de Comerç Internacional assegura que a la petjada de carboni del cafè intervenen diferents processos del país productor, com el cultiu, la finca, el processament, la transformació i l’embalatge.

La torrefacció, la distribució i el reciclatge de cafè generen un gran nombre d’emissions

Però també intervenen les emissions generades durant la cadena de valor, és a dir, el transport transatlàntic, la torrefacció, l’embalatge, la distribució i el seu posterior reciclatge. Al llarg de tot el cicle de vida d’un gra de cafè, des de la  sembra fins que el consumim i rebutgem el seu embolcall, es genera una petjada de carboni que hem de reduir. Qualsevol canvi o millora enfocada a aconseguir una producció ZEO -zero emissions-, pot ajudar-nos a complir amb els objectius de l’Acord de París (2015).

Segons el Projecte de Revelació del Carboni, el procés de torrefacció és una de les fases que més CO₂ genera en tot el procés. Segurament aquest és el motiu pel qual a la llista de les 2.500 empreses amb més emissions de tot el món, trobem un nombre considerable de marques que processen i comercialitzen cafè.

A més, no hem d’oblidar que la producció de cafè també genera un elevat impacte en el sòl i els recursos hídrics d’aquells països on es conrea. Per satisfer les demandes del consum internacional, moltes cooperatives d’agricultors sobreexploten les terres malmetent-les i convertint-les en infèrtils a llarg termini.

Una alternativa ecològica i sostenible: Ethics Coffee

Actualment ja existeixen bastantes marques de cafè ecològic en el mercat. Una d’elles és la marca Ethics Coffee. Fugint del concepte tradicional de cafè, aquesta empresa catalana aposta per una beguda de cafè infusionada en fred, que genera una petjada de carboni mínima durant la seva producció.

El cafè Cold Brew o cafè extret en fred, té la particularitat que s’ha aplicat la mínima calor durant la seva elaboració. D’aquesta manera, s’elimina una gran part de les emissions generades pel cafè. Per la producció d’Ethics Coffee se seleccionen les millors baies de cafè procedents del comerç just, se’ls aplica un lleuger torrat i es deixen en contacte amb l’aigua, a baixa temperatura, durant 20 hores.

Segons relaten en la seva pàgina web, aquest és el procés de l’osmosi. Una fase de la producció en la qual “l’aigua i el cafè fan l’amor romànticament”. Gràcies al seu original procés, Ethics Coffee pot oferir als seus clients un cafè menys àcid i amarg i, al mateix temps, més sa i saborós.

Aquest tipus de cafè té una aportació d’energia molt més saludable per al cos humà en comparació amb el cafè convencional. La penetració de la cafeïna en l’organisme es produeix d’una forma més dilatada en el temps, la qual cosa facilita i amplifica el període de concentració. Gràcies a aquesta lenta absorció, Ethics Coffee aconsegueix ser més saludable que qualsevol altra beguda activant.

Una marca 100% compromesa amb el medi ambient i la lluita climàtica

A més de dur a terme una producció baixa en emissions de carboni, la marca Ethics Coffee compensa la seva petjada de carboni a través de projectes de reforestació. També utilitza un sistema d’embalatge totalment circular: la infusió es comercialitza en ampolles de plàstic 100% reciclat.

Vols guanyar un lot de begudes de cafè Ethics Coffee? Participa en el repte Challenge ZEO a: https://www.instagram.com/p/chfshjbn5jw/ 

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat