Els estudiants han tornat a sortir al carrer per demanar la declaració de l’Estat d’Emergència Climàtica per part dels governs durant la 2a Vaga Global de Joves pel clima. A aquesta segona vaga internacional convocada pel moviment Fridays for Future, s’han sumat més de 1500 ciutats de tot el món encara que les manifestacions paral·leles no han tingut tant seguiment com la primera, el passat 15 de març.

Probablement aquesta decaiguda es deu al fet que aquests dies els estudiants comencen el període d’exàmens en instituts i universitats i a que el temps no ha acompanyat en moltes ciutats. A Barcelona la participació es va veure reduïda a menys de 1.000 persones respecte a les 10.000 que va aconseguir convocar en la primera – segons els organitzadors-.

I és que durant tot el recorregut, que va començar a les 16.40 h a la Plaça Universitat i va finalitzar a les 18.15 a la Plaça Sant Jaume, una fina pluja mullava a manifestants i periodistes. “La pluja no ha pogut amb nosaltres i el canvi climàtic tampoc podrà” cridaven a l’inici de la manifestació.

Van demanar més accions polítiques concretes per aconseguir “reduir emissions” i “canviar el sistema actual de consum”. Una petició encertada tenint en compte la declaració d’Estat d’Emergència Climàtica de Catalunya el passat 14 de maig. La declaració va ser criticada per no haver estat acompanyada de mesures concretes per a abordar el canvi climàtic i semblar “una etiqueta verda” per al Govern.

Els joves van marxar amb enginyosos cartells que alertaven sobre el canvi climàtic

Com a l’anterior manifestació els estudiants portaven enginyosos cartells alertant als vianants del centre de Barcelona de la gravetat de la Crisi Climàtica que vivim. “Aquest planeta no té sortida d’emergència”, “No existeix economia en un planeta mort” o “la Terra no està morint, està sent assassinada” es podia llegir en diversos cartells.

A aquesta 2a Vaga Global de Joves pel clima s’han sumat també nous col·lectius nascuts després de la massificació del moviment Fridays For Future, iniciat per l’activista Greta Thunberg fa poc més d’un any. “Professors pel futur” o “Mares pel clima” marxaven al costat de la majoria de joves d’institut.

També estava present en la marxa l’organització Extinction Rebellion, el grup de desobediència civil pacífica que va aconseguir la declaració de l’Estat d’Emergència a Regne Unit – després de diversos dies de protestes en el centre de Londres-. Va ocupar l’última posició de la marxa amb un increïble i artístic cartell.

Durant el recorregut els organitzadors de Fridays For Future a Barcelona instaven als joves amb reivindicacions però també amb cançons. Amb ajuda d’un altaveu una jove cantava:

People Gonna Rise Like the Water, Gonna Shut this System Down

In the voice of my Great Granddaughter, Saying Climate Justice Now

“La gent s’elevarà com l’aigua, apagarà aquest sistema”

” Agafo la veu de la meva néta i dic: Justícia Climàtica Ara”

A la manifestació també es van sumar un petit grup d’artistes “performance” que, disfressats amb tota mena d’envasos i plàstics, van seguir la manifestació posant amb els seus psicodèlics vestits. La seva reivindicació: El sistema de consum actual i l’abandonament d’envasos i escombraries en ecosistemes i mars, està destruint la biodiversitat.

Los jóvenes pedían un cambio en el sistema económico y la alimentación

Els joves demanaven un canvi en el sistema econòmic i l’alimentació
Entre les demandes més reclamades pels manifestants es podia veure el clar rebuig a l’ampliació de l’aeroport del Prat a Barcelona. Els joves també demanaven un canvi en el model econòmic actual sota el càntic “El teu lucre, mata la vida, la nostra generació es queda sense sortida”, i en el model de consum alimentari “Ja n’hi ha prou d’explotació animal, la ramaderia intensiva contribueix enormement al canvi climàtic” va assegurar una de les manifestants de Fridays For Future amb ajuda d’un micro.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat