És un peix que es mossega la cua. Cada vegada que es crema un bosc els seus arbres alliberen CO i contribueixen a l’escalfament global. D’altra banda, la pujada de les temperatures i la falta de pluja produïdes pel canvi climàtic, incrementen el risc d’incendis forestals. A tot això hem d’afegir, que cada vegada que perdem un bosc, perdem un gran embornal de CO i la capacitat de capturar CO de milers d’arbres. La necessitat de ser més ZEO per reduir emissions i així baixar les temperatures del planeta, és imminent.

Els incendis forestals a Espanya emeten 1,5 milions de tones de CO en un any

Segons fa anys que denuncia Ecologistes en Acció, els incendis forestals poden arribar a emetre més de 3 milions de tones de CO en un sol any – la mitjana anual és d’1,5 milions de tones a l’any-. Fins al 2013, només a Espanya, es van registrar més de 15,75 milions de tones de CO emeses a l’atmosfera a causa d’incendis forestals. És difícil imaginar a quant ascendiria aquesta xifra si se segueix perpetuant el canvi climàtic i les seves conseqüències, sequeres, ones de calor i poca estabilitat climàtica.

Actualment l’increment d’incendis és visible tant de portes fora com de portes endins. Aquest últim any s’han produït incendis de gran envergadura, com el del nord de Califòrnia amb més de 114.000 hectàrees de bosc destruïdes – el pitjor de la història-, o els de Portugal amb més de 21.000 hectàrees. Sense anar més lluny, cada estiu és recurrent tenir notícies de nous incendis a Galícia, la comunitat autònoma que es porta gairebé la meitat d’incendis forestals del territori espanyol.

Els incendis forestals podrien augmentar un 100% si no reduïm l’augment de la temperatura a 1, 5°

Experts de la Universitat de Múrcia treballen per aclarir la relació entre incendis forestals i canvi climàtic. Els primers pronòstics són bastant clars: Si seguim la mateixa tònica en matèria d’emissions, els incendis podrien augmentar un 100% – si es sobrepassen els 3º d’augment en la temperatura del planeta-. El millor escenari possible segons els científics és que “si es compleix l’aspiració de limitar l’escalfament per sota dels 2 °C –tal com recullen els Acords de París-, els incendis només s’incrementarien un 40%”.

Els boscos poden capturar fins a 48 milions de tones CO a l’any

Els boscos no només són capaços de fixar CO durant llargs períodes de temps, sinó que poden capturar fins a 48 milions de tones anuals. Segons la Universitat de Sevilla aquesta és la xifra que podria ser capaç de capturar el terreny forestal espanyol – 20 milions d’hectàrees-.

Des de l’establiment dels acords de París, es torna a donar importància a la protecció dels boscos com a grans embornals de CO –tant aquells naturals com aquells que ha reforestat l’ésser humà-. I és que solament a Espanya, el terreny forestal és capaç d’absorbir un 19% de les emissions CO humanes.

Què podem fer per reduir els incendis forestals?

A primera vista la solució més assequible per al ciutadà del carrer és actuar sent ZEO. L’increment d’aquests incendis forestals té a veure amb la constant pujada de les temperatures del planeta. Quan actuem sent ZEO, reduïm el nivell d’emissions diàries per tant es contribueix de forma indirecta a disminuir l’escalfament global. Quan conduïm, per cada litre de gasolina o gasoil emetem uns 2,5 Quilos de CO. Quantes emissions evitaríem prenent la decisió de canviar el nostre cotxe convencional per un elèctric?

Aquesta necessitat d’actuar ha de ser la mateixa per a les empreses. Tenint en compte que les empreses són responsables de més del 71% de les emissions de Gasos d’efecte hivernacle des de 1988, Què passaria si reconvertissin les seves activitats comercials en activitats zero emissions (ZEO)?

Encara que si observem un plànol més pràctic, la solució comença amb la conscienciació de la població – que també agreuja aquest problema d’incendis forestals-. Les administracions han de ser més ZEO: Són necessàries polítiques de sensibilització i de control del sector agrícola. I és que el 50% dels incendis forestals s’originen a partir de cremes agrícoles per obtenir pastures. Si unim aquesta pràctica al fet de que cada cop el sól està més sec a causa del canvi climàtic, els riscos es multipliquen.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat