Procurar als nens una educació en el canvi climàtic és fonamental perquè adoptin una consciència ambiental des de ben petits. D’aquesta manera, quan es converteixin en adults, tindran en compte factors ambientals abans de prendre decisions.

“L’educació, enfocada especialment a nens i joves, és un factor clau per ajudar a frenar el canvi climàtic” UNESCO

L’educador ambiental i membre del col·lectiu EA26, Sera Huertas declara: “a l’escola tot hauria de tenir un enfocament ambiental”. “Si parlem de salut parlem de medi ambient, si parlem d’economia o treball també. Quan iniciem el procés d’educació en els nens comencem a generar un compromís amb el seu entorn. Des que el nen comença a interactuar amb el seu entorn, els pares, professors i educadors tenim aquesta responsabilitat “.

LA PRESÈNCIA DEL CANVI CLIMÀTIC A LES AULES

La Universitat de Stanford va publicar el 2017 un informe en què assenyala que el 83% dels alumnes va millorar el seu comportament ecològic després d’haver cursat l’assignatura de formació ambiental.

Educació de qualitat
Acció pel clima

No podem oblidar que els que ara són nens, en uns anys decidiran les seves compres, votaran i alguns poden arribar a ocupar llocs de decisió en empreses i/o governs. El fet que comptin amb una visió en la qual prevalgui la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient revertirà en què aquests governs, empreses o organitzacions siguin més ZEO (zero emissions).

Per a l’ONU “resulta igual d’important progressar en àmbits com la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i la formulació de polítiques governamentals eficaces, com brindar educació i formació per a conscienciar un públic el més ampli possible”.

Però, actualment, sembla ser que l’adopció d’aquesta consciència climàtica en la infantesa podria perillar. Malgrat que els efectes del canvi climàtic cada vegada són més visibles i que la comunitat climàtica ha augmentat les seves comunicacions sobre aquesta problemàtica, a les escoles no es parla prou d’aquest fenomen causat per l’ésser humà.

Educació i canvi climàtic
Així ho confirma l’informe “Revisió de Continguts sobre el Canvi Climàtic en el Currículum Escolar” realitzat per SEU/Birdlife amb el suport del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO), que analitza la presència del canvi climàtic en el currículum escolar de Primària. Segons el document, presentat durant el Congrés Nacional de Medi Ambient (CONAMA), l’oferta curricular sobre aquest tema és escassa en tota Espanya.

Durant dos anys, els investigadors han estudiat els programes escolars de les escoles de tota Espanya, detectant grans diferències entre les Comunitats Autònomes.

El canvi climàtic, només s’aborda en el 39,6% dels continguts

En general, la presència del canvi climàtic en l’ensenyament primari és escassa. El canvi climàtic, només s’aborda en el 39,6% dels continguts que formen el currículum escolar de Ciències de la Naturalesa i Ciències Socials – dues matèries estretament vinculades amb el medi ambient-.
El canvi climàtic, només s'aborda en el 39,6% dels continguts
El canvi climàtic, només s'aborda en el 39,6% dels continguts

Si ens fixem en cada comunitat, aquest percentatge augmenta de manera positiva en el cas del País Basc, amb un 65,2% de continguts, o d’Andalusia, amb un 56%.

La xifra resulta preocupant en altres comunitats autònomes com el País Valencià (23,1%) i, especialment, la Comunitat de Madrid (5,3%).

Les escoles hauran d’adequar els seus espais a l’emergència climàtica

Una de les vies per conscienciar els alumnes de l’emergència climàtica, serà fer pedagogia de les actuacions que les escoles hauran de dur a terme per tal d’adequar els seus espais a causa de l’augment de les temperatures provocat pel canvi climàtic. Aquestes actuacions estan relacionades amb l’accés a l’aigua, l’increment d’espais verds amb zones d’ombra i la millora de l’aïllament i ventilació dels edificis, així com la instal·lació de plaques solars.
Les escoles hauran d'adequar els seus espais a l'emergència climàtica
Ara que s’acaba el curs escolar, des de la Plataforma ZEO volem instar les escoles a reflexionar durant l’estiu i a treballar per incloure el canvi climàtic en els seus programes educatius.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat