A poc a poc la qüestió del canvi climàtic es cola en les converses de sobretaula, en acalorats debats durant trobades familiars i en tardes filosòfiques en terrasses amb un grup d’amics.

Avui dia ja ningú qüestiona la veracitat del canvi climàtic. El 97% de la comunitat científica dóna suport a l’origen antropològic d’aquest fenomen i alerta de la importància d’executar una transició immediata i global per fer-li front.

Però quan parlem de canvi climàtic, ho fem amb suficient coneixement?

Una mala argumentació o compartir coneixements incorrectes sobre el mateix poden provocar una pèrdua de credibilitat per part de les persones més escèptiques amb les quals parlem del tema.

Davant d’aquest possible escenari, des de la Plataforma ZEO recomanem, a banda de llegir notícies d’actualitat sobre aquest tema, la lectura de llibres sobre el canvi climàtic. La visió d’autors experts sobre el tema ens pot ajudar a guanyar batalles dialèctiques i conèixer millor el funcionament de la societat actual.

El sistema de consum de l’últim segle, amb la industrialització, la globalització i la producció massiva, han provocat l’emissió desmesurada de Gasos d’Efecte Hivernacle (GEH) que provoquen el canvi climàtic.

Per aquest motiu, coincidint amb el “Llibrestiu”, la nova festa del llibre que se celebrarà a tota Catalunya el 15 de juliol, hem analitzat les últimes novetats literàries en matèria de canvi climàtic i els llibres més venuts sobre aquesta temàtica aquest 2021.

El batec del bosc – Peter Wohlleben

El guarda forestal i escriptor Peter Wohlleben ha venut més de 4,2 milions de llibres a tot el món. Totes les seves obres parlen sobre el vincle de l’ésser humà amb els ecosistemes i la naturalesa. Després del seu llibre més reeixit, “La vida secreta dels arbres”, l’abril del 2019 va publicar l’obra “El batec del Bosc”, que recull detalls sobre els sentiments dels arbres oferint una nova perspectiva.

Wohlleben assegura que existeixen uns llaços invisibles, “nexes ecològics” entre els arbres i els éssers humans. Arribar a detectar-los i comprendre’ls, pot ajudar-nos a cuidar-los millor.

Emergència Climàtica: Alimentació i vida saludable – Carlos A. González Svatetz

Aquest llibre de Carlos A. González Svatetz, epidemiòleg i expert en Salut Pública, ens mostra com la nostra Salut i la del Planeta estan estretament relacionades. Per tant, menjar de manera saludable significa també menjar de manera sostenible.

Al llarg de les seves pàgines, Carlos A. aporta dades actualitzades sobre el paper de la indústria càrnia en el canvi climàtic. A més, ofereix solucions per transformar l’actual sistema de consum alimentari, que provoca explotació del sòl, desforestació i la cria intensiva de bestiar.

Per aquest doctor: “És hora de l’acció. De garantir la Vida”. És el moment d’apostar per una dieta Plant Based i reduir al màxim el consum de carn. Això ens permetrà reduir l’impacte climàtic de la nostra alimentació i algunes malalties cròniques associades al consum de carn.

Economia en el canvi climàtic – Full de ruta cap a una societat frugal – Joan Vila

Aquest llibre de l’enginyer Joan Vila, és una clara “fotografia” de les solucions disponibles actualment per fer front a l’emergència climàtica. Joan Vila, que també és un dels empresaris impulsors de la indústria paperera a Espanya, posa de manifest els problemes econòmics que estan fent que la tecnologia per si sola, sigui incapaç de reduir l’augment de CO₂.

La implicació dels mercats, els governs i de la mateixa societat és clau per aconseguir realitzar una transició a la societat ZEO -zero emissions-. “Economia en el canvi climàtic”, que de moment ha estat publicat únicament en català per l’editorial Icària, també ofereix solucions a curt i mitjà termini per fer front als objectius de descarbonització de Catalunya.

Som l’última generació que pot salvar el Planeta – Diversos autors

 

Aquest llibre orientat a un públic jove, va ser publicat el març de 2020 amb la col·laboració de sis diferents Influencers i líders d’opinió del moment que pertanyen a la generació Z.

La influencer i activista ambiental, Carlota Bruna, recull en aquesta obra cinc veus de dones a favor del medi ambient, que combaten dia a dia el canvi climàtic a través de projectes únics.

Es tracta d’un contundent manifest que tracta d’alertar els joves de la importància de canviar d’hàbits i implicar-los en l’acció climàtica.

Al llarg de les seves pàgines, sota una acolorida i juvenil edició, s’ofereixen consells i pautes per tal d’adoptar un estil de vida sostenible. També reflexions sobre la importància de fer bandera de l'”acció climàtica” i vincular-se a ella de manera passional:

“Aquest foc que porto dins i que vol fer que el món millori no s’apagui, s’alimenta de totes les injustícies que existeixen i de la meva necessitat d’intentar canviar-les”.

Fragment del pròleg. Carlota Bruna.

A més de la veu de Bruna, el llibre compta amb la participació de diferents líders d’opinió del moment, que destaquen pel seu gran activisme i popularitat en els mitjans digitals. Connie Isla per exemple, és una cantautora, actriu i activista vegana a favor dels drets dels animals.

Mónica Rosquillas és una popular bloguera que va fundar la pàgina www.girlforacleanworld.com i advoca per la sostenibilitat ambiental, econòmica i social.

Clàudia Ayuso és una autora i activista madrilenya que va presentar 8 mini documentals per a Greenpeace i produeix el seu propi podcast sobre activisme ambiental The Cheeky Revolution.

També de Madrid, l’estudiant de medicina Patrícia Ramos va ser la portaveu de Fridays For Future en la cimera del clima de les Nacions Unides. Mentre que Mariana Matija, de Colòmbia, és la dissenyadora, oradora i autora de TEDxColombia i fundadora del col·lectiu ecologista Hola Eco.

L’emergència climàtica a Catalunya. Revolució o Col·lapse – Santiago Vilanova i Tané

Aquest llibre del periodista, escriptor i consultor ambiental Santiago Vilanova i Tané ofereix una dura anàlisi de la realitat climàtica actual: si volem evitar les desastroses conseqüències del canvi climàtic, necessitem mesures dràstiques i efectives.

El llibre de Vilanova desmitifica l’optimisme d’una societat 100% renovable. Estem a la vora del col·lapse, i migrar a una economia ZEO -zero emissions-, serà summament difícil. I és que, per ell, l’economia hauria de supeditar-se a l’ecologia perquè ambdues són compatibles, però sempre que l’economia respecti les lleis de la naturalesa.

Per aquest motiu, a través de les seves pàgines fa referència a dues propostes clau per fer front la crisi climàtica: Caminar cap a una governança transversal ecològica i l’activació de processos participatius en els quals la població pugui decidir i votar quines mesures vol activar en cada territori.

Com evitar un desastre climàtic – Bill Gates

El nou llibre de Bill Gates “Com evitar un desastre climàtic” ha activat totes les alarmes de la societat. En ell ens alerta que tenim molt poc temps per evitar que el canvi climàtic arribi a un punt de no retorn i patim unes conseqüències, segons Gates, molt més desastroses que les viscudes amb l’actual pandèmia de la COVID-19.

Comença el llibre recomanant que memoritzem dues xifres: 51 mil milions i 0 (Zero), perquè:

• Actualment, en el món, l’activitat humana genera 51.000 milions de tones de gasos GEH equivalent a l’any.

• L’objectiu al qual hem d’aspirar és reduir a 0 les emissions. És a dir que hem de ser tots ZEO (Zero Emissions Objective).

En només quatre dècades, el món ha d’enfrontar-se al gran repte de reduir a zero les emissions GEH que provoquen l’escalfament global. Per al 2050, la majoria de països haurien d’haver aconseguit ser ZEO (zero emissions), una missió titànica, però no impossible – sempre que els mercats, la tecnologia i la política col·laborin-.

Per a Gates, ja és tard per a mitigar els efectes del canvi climàtic. Hem de començar a actuar de manera urgent i global per a reduir la petjada de carboni de la humanitat. En aquest sentit, una de les seves solucions a aquest problema és l’aposta per l’energia nuclear d’última generació.

En Flames – Naomi Klein

Durant més de vint anys, Naomi Klein ha estat la “Joana d’Arc” de l’acció climàtica. Aquesta periodista nord-americana ha estat reconeguda mundialment com una de les intel·lectuals i activistes climàtiques més potents dels últims temps.

I en el seu últim llibre, En Flames, torna a criticar de manera contundent el capitalisme i la globalització com els principals problemes de la humanitat i del Planeta. En aquesta obra, defensa la importància de desenvolupar un gran pla ecològic capaç de garantir la justícia climàtica.

Tot el llibre és un “enfervorit argument a favor del Green New Deal” que captura la sufocant urgència de la crisi climàtica, així com la demanda enèrgica d’un nou moviment polític més verd.

El Planeta Inhòspit – David Wallace-Wells

“És molt pitjor del que imagines”. El periodista novaiorquès David Wallace-Wells ven d’aquesta manera aquesta “terrorífica” obra centrada a mostrar de manera realista les conseqüències del canvi climàtic.

L’obra és un relat calidoscòpic de les conseqüències que tindrà aquest fenomen per les futures generacions. Els perills que amenacen la vida en la Terra són molts: huracans, sequeres, inundacions, incendis, fam, migracions climàtiques.

Algunes persones i comunitats ja han estat víctimes d’aquests fenòmens climàtics extrems. El “Planeta inhòspit” reflecteix la gravetat del canvi climàtic i transporta els lectors a un futur no tan llunyà, en el qual la nostra llar i la nostra salut perillen a causa de l’explotació inconscient de la Terra per part de l’ésser humà.

Però malgrat aquestes grans dosis de pessimisme, David Wallace també dibuixa una discreta crida al canvi: Per fer front al gran “Harmagedon”, primer hem de saber al que ens enfrontem.

A més de tots aquests llibres explicatius i d’estudi sobre el canvi climàtic, la literatura també està donant cobertura a aquest tema a través del gènere cli-fi.

Aquests llibres ajuden a conscienciar la societat de la gravetat del canvi climàtic. Així i tot, el més difícil és aconseguir que la gent actuï i els governs prenguin mesures restrictives i decisives per a descarbonitzar l’economia.

Des de la Plataforma ZEO treballem perquè la nostra comunitat de ZEO fans s’impliqui diàriament en l’acció climàtica a través de les trobades ZEO o les activitats per a empreses.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat