Cada dia la societat compta amb més persones i organitzacions implicades en consolidar l’acció climàtica a les primeres posicions de l’agenda política internacional. Les noves generacions de joves pel clima amb Fridays For Future i Rebellion Extinction al capdavant, han aconseguit visibilitzar la problemàtica del canvi climàtic a través de les xarxes socials i de les manifestacions multitudinàries.

Aquest nou i favorable paradigma demostra la importància que té l’educació ambiental a l’hora de construir ments conscienciades i activistes en la defensa del nostre planeta.

L’educador Sera Huertas va explicar en una entrevista a Plataforma ZEO, “tot pot tenir un enfocament ambiental. No podem cometre l’error de compartimentar les coses i pensar que el medi ambient és una cosa aliena a la nostra vida”. Aquest impulsor del moviment 26A per l’educació ambiental assegura que la consciència ambiental és “una de les coses més importants que aprenem a l’escola, i fora d’ella, és el concepte “ecosistema”. Aquest concepte permet als més petits visualitzar i entendre que tot està relacionat i és interdependent”.

“Des que el nen comença a interactuar amb el seu entorn, els pares, professors i educadors tenim aquesta responsabilitat. Allà ha de ser present l’educació ambiental” assegura Huertas. Per aquest motiu és fonamental brindar als més petits, eines amb les quals puguin començar a familiaritzar-se amb el concepte canvi climàtic.

A més, han de començar a entendre quin és el seu paper en aquesta situació d’emergència climàtica i per què és tan important actuar per fer-li front.

1. La meva primera guia sobre el Canvi climàtic (José Luis Gallego)

Aquest llibre del naturalista i periodista ambiental José Luis Gallego explica als més petits la gravetat del canvi climàtic d’una forma didàctica. Narrat en forma de guia, aquesta obra parla de les diferents cares que trobem en aquesta crisi global: la contaminació, l’escassetat de recursos naturals, la sequera… i proposa solucions per frenar aquests “símptomes de la malaltia de la Terra”.

2. Monstres veritables amenacen el planeta (Marie G. Rohde)

Caricaturitzar el problema del canvi climàtic mai havia estat tan educatiu. Els Gasos d’Efecte d’hivernacle (GEH) i la contaminació són monstres que ataquen el planeta i posen en perill recursos naturals com els rius, els llacs i els animals. El llibre de la il·lustradora sueca Marie Rohde relata la maldat del “Basurakong”, el desagradable “Esmogodón”, l’enganxós “Grasodonte” o l’invasiu “Urbanosauro” i promou la participació dels nens, futurs herois mediambientals, per combatre’ls.

3. Parem la invasió (Raül Hurtado, José Ibáñez i Claudia Mosquera)

Greta i Aldo han descobert els perills de la invasió silenciosa que amenaça el nostre planeta: els plàstics. Aquest llibre il·lustrat mostra les conseqüències de l’ús abusiu d’aquests materials per als ecosistemes i com van arribar a ser presents en el dia a dia en les nostres llars.

Una crítica a la producció desmesurada de plàstics i a la cultura d’un sol ús. Vols ser un dels valents que canviï el món?

4. La Història de Greta (Valentina Camerini)

No hi ha millor manera de promoure en els nens la consciència climàtica que a través de la nova heroïna ecologista del segle XXI, Greta Thunberg. Una nena inconformista amb trenes i un impermeable groc que va decidir deixar d’ignorar la situació d’emergència climàtica que vivia el seu planeta.

La seva acció simbòlica de protesta enfront del Parlament suec va donar lloc a tot un moviment de joves pel clima. La història il·lustrada de Greta Thunberg pot convertir-se en tota una obra de referència per aquells nens més inquiets i preocupats pel món que els envolta.

5. Ets aquí (Robin Jacobs i Kathrin Jacobsen)

Aquest creatiu i interactiu llibre sobre la Terra ajuda a entendre a través de mapes i mons, quins llocs del nostre planeta estan més malmesos pel canvi climàtic.

Aquesta eina didàctica, que permet que els nens més aventurers descobreixin la situació del fons dels oceans, de l’estratosfera del planeta Terra o de les diferents poblacions, revela com és de necessària  la protecció ambiental. “Només tenim un planeta i hem de ser responsables” asseguren els autors a les seves pàgines.

6. Llar (Victoria Furze)

Aquest llibre dirigit a nens d’entre 6 i 8 anys explica la història d’una tortuga que pateix l’impacte dels residus i deixalles plàstiques generades per l’ésser humà. Es tracta d’un conte molt útil per inculcar als més petits la necessitat de protegir els nostres oceans i de buscar una solució entre tots.

A través de les fines il·lustracions de Furze, es promou la implicació dels més petits en la protecció del medi ambient.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat