Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, Maracanã, empresa impulsora de la Plataforma ZEO, inaugura el primer Bosc ZEO del món. Aquest diumenge dia 6 de juny, un dia després del DM del medi ambient, realitzarà una jornada de visita al Bosc amb un petit grup d’amics i ZEO fans, complint així amb les mesures de seguretat decretades pel Ministeri de Sanitat.

Amb aquest nou projecte, aquesta agència de comunicació i màrqueting verd, confirma el seu compromís amb el medi ambient i amb la promoció de la consciència climàtica.

I és que Maracanã calcula i compensa la seva petjada de carboni des del 2012, i en els últims anys, ha apostat pels sistemes ZEO (zero emissions) per a la seva logística de proximitat i subministrament energètic.

A més, fa poc va anunciar una nova mesura per tal d’ajudar els seus clients a calcular i reduir les seves emissions. A partir del juny del 2021 facilitarà una Fitxa de la petjada de carboni de cada acció que realitzin amb l’empresa. D’aquesta manera, impulsaran la descarbonització de les cadenes de subministrament.

El Bosc ZEO de Maracanã, situat a la urbanització de Bellaterra (Cerdanyola del Vallès -Barcelona), és un espai d’interpretació que mostra com ajuden els boscos a frenar el canvi climàtic. Tal com indica l’ONU a través dels seus Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), per poder reduir l’escalfament global de la Terra, és fonamental cuidar i preservar les zones verdes i els boscos.

Hem de tenir en compte que els boscos són els pulmons del planeta: produeixen oxigen i absorbeixen CO₂.

Per aquest motiu, al llarg del recorregut del Bosc ZEO de Maracanã, es consciencia els visitants del paper dels arbres a l’hora de capturar CO₂ i mantenir-lo segrestat. Aquest bosc ofereix una experiència única i una forma diferent d’aprendre sobre la capacitat d’embornal dels boscos i la seva relació amb la biodiversitat.

Per a Maracanã, també és important que la societat conegui l’impacte del canvi climàtic en els boscos i com, si no actuem immediatament per reduir les emissions de Gasos d’Efecte hivernacle (GEH), podríem estar posant-los en perill; L’escalfament global augmenta els períodes de sequera i els incendis.

Sabies que…?

– Només a Espanya, el terreny forestal és capaç d’absorbir el 19% de les emissions de CO₂ humanes

– Paral·lelament, els incendis forestals a Espanya generen una mitjana anual d’1,5 milions de tones de CO₂

– Els grans boscos poden arribar a capturar fins a 48 milions de tones anuals

– Un bosc gestionat correctament emmagatzema 1,5 vegades més CO₂ que un bosc descurat

Un espai natural on desconnectar i realitzar teràpies

A més, aquest espai natural i únic ofereix a les persones la possibilitat de desconnectar de la ciutat i reconnectar amb la natura.

Per aquest motiu, Maracanã obre aquest espai a empreses, organitzacions i col·lectius que vulguin realitzar accions ZEO, com a neteges de boscos pròxims, plantades d’arbres, tallers i teràpies.
Al cap d’un any de confinament i tenint en compte l’actual corba psicològica que ataca la nostra societat, la realització d’activitats al bosc i a l’entorn natural pot resultar molt positiva per a la salut i el benestar emocional de les persones.

De fet, l’immunòleg Quin Li ha demostrat que passejar pel bosc eleva les defenses dels éssers humans. Caminar i passar una estona en els boscos millora la salut física i mental de les persones. Per aquest motiu, el Bosc ZEO de Maracanã vol convertir-se en l’espai ideal on realitzar sessions terapèutiques com banys de bosc, abraçades als arbres i passejades pel bosc. Teràpies que rebaixen l’estrès i ajuden a crear vincles amb el medi ambient.

Per què el Bosc de Maracaná és un bosc ZEO?

Segons l’empresa Maracanã, perquè un bosc sigui ZEO (zero emissions) ha de complir amb una sèrie de requisit:

• Calcular les emissions que ha absorbit el bosc durant la seva vida.
• Que els visitants emplenin una fitxa per saber quant CO₂ ha generat la seva visita.
• Informar dels nivells d’absorció de CO₂ dels diferents arbres i plantes presents en el bosc en qüestió.

El Bosc de Maracanã compta amb 8.000 m² d’extensió en els quals cohabiten esquirols, ocells, insectes i diferents espècies arbòries com el roure, l’alzina, el pi blanc i el pi pinyoner. Un exemplar de pi blanc de 45 cm de diàmetre pot arribar a capturar fins a 326 kg de diòxid de carboni a través de les seves fulles i mantenir segrestats en la seva fusta més de 1.000 kg de CO2.

“És un bosc ZEO perquè tenim coneixement sobre les emissions que captura”

Laura Jarauta

Tècnica Mediambiental

La tècnica mediambiental i membre de la Plataforma ZEO, Laura Jarauta assegura que “el Bosc de Maracanã ha capturat al llarg de la seva vida al voltant de 540 tones de CO₂”. A més d’aquestes dades, el bosc ZEO de Maracanã, també calcula la petjada de carboni que ha generat cada persona que visita el bosc.

A través d’un formulari en línia, les persones han d’indicar amb quin mitjà de transport han vingut i des de quina ubicació. Aquesta informació permet a Maracanã conèixer les emissions generades pels seus visitants i compensar-les a posteriori.

Després d’aquest primer acte d’inauguració, l’empresa espera poder acollir desenes d’activitats relacionades amb la conscienciació climàtica i tallers i activitats que puguin ajudar les persones a tenir hàbits més ZEO (zero emissions) a la seva vida diària.

El Bosc ZEO de Maracanã pretén ser un punt de trobada a escala local. Per aquest motiu, també treballa per portar aquesta idea a altres parts del món i aconseguir una Xarxa de boscos ZEO actius i bolcats a mostrar la societat el paper dels boscos en la lluita contra el canvi climàtic.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat