La relació entre mascotes i canvi climàtic té una doble vessant:

  1. Com afecta el canvi climàtic la salut de les mascotes?
  2. Quina incidència té la cura i la manutenció de les mascotes en les emissions de GEH?

Hem de tenir present, tal com declara l’ expresidenta del Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC), Cori Escoda, que “Des de la perspectiva One Health (Una Sola Salut), recordem que per garantir la salut dels humans cal que els animals que conviuen amb nosaltres estiguin sans, ja que la nostra salut, la dels animals i la del planeta està interrelacionada”.

ONE HEALTH és un moviment privat i sense ànim de lucre, amb un enfocament col·laboratiu, multisectorial i interdisciplinari, que treballa a nivell local, regional, nacional i global, amb l’objectiu d’aconseguir resultats de salut òptims, reconeixent la interconnexió entre les persones, els animals, les plantes i el seu entorn compartit. Més de 979 destacats científics, metges i veterinaris de tot el món donen suport a la iniciativa.

L’OMS adverteix que el 60% de les malalties infeccioses s’han transmès d’animals a humans

L’Organització Mundial de la Salut (OMS), adverteix que el 60% de les malalties infeccioses tenen origen zoonòtic, és a dir, s’han transmès d’animals a humans.

També MSD ANIMAL HEALTH, companyia global que desenvolupa, fabrica i comercialitza serveis i productes veterinaris, va endegar, seguint el concepte ONE HEALTH, la iniciativa europea #ProtectOurFutureToo (#ProtegeNuestroFuturoTambien). Aquesta iniciativa reuneix veterinaris, experts en salut i famílies propietàries de mascotes per tal d’ajudar a protegir el futur dels nostres animals de companyia, conscienciant els propietaris de mascotes dels problemes de salut que pot comportar el canvi climàtic.

A Espanya, segons dades del 2019 d’ANFAAC, hi ha més de 28 milions de mascotes.

Les conseqüències del canvi climàtic en la salut de les mascotes es donen en quatre àmbits:

1. PARÀSITS. L’augment de les temperatures provoca que els paràsits com paparres, mosquits, puces, paràsits intestinals i respiratoris gaudeixin d’un cicle vital més llarg i arribin a regions on abans eren desconeguts.

La prevenció i tractament, que anteriorment es limitava als mesos més calorosos, ara s’ha de dur a terme durant tot l’any. I hem de tenir en compte que les malalties zoonòtiques, les que passen dels animals als humans, estan augmentant.

2. CATÀTROFES METEOROLÒGIQUES. Quan les poblacions es veuen assolades per un desastre climàtic, huracà, terratrèmol, inundació, etc., les mascotes també en resulten afectades, sovint són les darreres a ser rescatades i en canvi els serveis de rescat utilitzen gossos per trobar persones entre les runes.

3. CONDICIONS DE VIDA. Degut a l’augment de les temperatures, el risc de morir per cops de calor, deshidratació, estrès, etc. ha augmentat també entre les mascotes.

4. AUGMENT DE LES POBLACIONS DE GATS. Si els cicles de calor s’allarguen augmenten les poblacions felines, hi ha més aparellaments i, per tant, més gatets.

Passem a veure com la cura i manutenció de les mascotes pot afectar el canvi climàtic i amenaçar la biodiversitat.

1. ALIMENTACIÓ. És el factor que més afecta les emissions de GEH. Un estudi dut a terme pel professor Gregory Okin de la Universitat de Califòrnia (UCLA), va quantificar en 64 milions de tones de CO2 l’any l’impacte de l’alimentació de les mascotes als EEUU. Aquest professor va situar la població de gossos i gats dels EEUU (163 milions) com a cinquè país del món més contaminant.

Per fer aquest càlcul el professor Okin va tenir en compte el CO2 necessari per tal de produir les calories que consumeix una mascota anualment, pollastre, porc, boví.

2. GESTIÓ D’EXCREMENTS. Si els propietaris no els recullen, a part d’embrutar els carrers, contaminen els aqüífers. Segons Okin, els gossos i gats dels EEUU generen 5,1 milions de TM/any d’excrements, equivalents a tots els residus dels 6,8 milions de persones de l’estat de Massachussets.

Si per recollir els excrements es fan servir bosses no biodegradables, aquestes trigaran uns 150 anys a desaparèixer.

Per altra banda, la sorra que s’usa en els contenidors per als excrements de gats i conills, generalment a base de materials argilosos com la sepiolita o la bentonita o a base de silicats de calci, es produeixen de forma poc sostenible i no són biodegradables.

Actualment, al mercat en podem trobar elaborats a base de fibres vegetals com els pellets de fusta, panís, ordi o fins i tot paper reciclat, sense afegits artificials, biodegradables i obtinguts de forma sostenible.

3. ABANDONAMENT: Els gats i gossos abandonats amenacen la fauna autòctona no domèstica, minven la biodiversitat i propaguen malalties.

Les autoritats australianes han estimat en 75 milions els petits animals endèmics que moren cada dia pels atacs de 20 milions de gats domèstics.

4. ESPÈCIES EXÒTIQUES INVASSORES. L’ONU les qualifica com a segona causa de pèrdua de biodiversitat. Quan una mascota exòtica és alliberada i es reprodueix provoca la progressiva desaparició de les espècies autòctones.

Les mascotes són una magnífica companyia per a les persones, ens donen molt i nosaltres tan sols n’hem de tenir cura de forma responsable.

D’aquesta manera també complirem els ODS 3 i 15 de l’ONU:

ODS 3: “Garantir una vida sana i promoure el benestar per a tots en totes les edats

ODS 15: “Preveiem un món en el qual tots els països gaudeixin d’un creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible i d’un treball decent per a tothom. Un en el qual la humanitat visqui en harmonia amb la natura i en el qual la vida silvestre i altres espècies vivents estiguin protegides”.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 2.00 out of 5)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat