Molts treballadors passen més de 8 hores en l’oficina, el seu lloc de treball pot convertir-se en una segona llar per ells. Segons l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) un treballador d’oficina produeix una mitjana de 100 quilos de residus a l’any. Només el sector terciari, produeix un 40% de les emissions totals de CO2 a Europa, per no parlar de la despesa considerable en energia i aigua. Aquesta gran despesa en energia i en emissions donen pas a un nou concepte més ZEO d’oficina: l’oficina verda.

Un oficinista produeix una mitjana de 100 quilos de residus a l’any 

En l’actualitat les companyies reformen el seu entorn laboral per convertir-ho en un entorn sostenible que no només sigui més respectuós amb el medi ambient, sinó que beneficiï als treballadors de forma positiva. Els estudis demostren que la productivitat dels treballadors augmenta després de percebre que la seva empresa és eco-friendly. Senten que treballen per a una companyia responsable enfront de medi ambient i se senten més vinculats a ella. Els treballadors es senten més feliços i per tant, són més eficients.

Les oficines verdes augmenten un 26% les facultats cognitives dels treballadors

Un estudi realitzat per United Technologies certifica que sobretot en àmbits de negoci, les oficines verdes augmenten un 26% les facultats cognitives dels empleats. Els treballadors es mostren més creatius i estratègics i responen millor davant una situació de crisi.

El doctor Joseph Allen, un dels conductors d’aquest estudi argumenta: “Els nivells de diòxid de carboni que trobem en una oficina convencional disminueixen el rendiment dels treballadors en comparació dels empleats que treballen en entorns ecològics”. “Quan millorem la ventilació i optimitzem les condicions de l’entorn, veiem millores en les funcions cognitives dels treballadors” assegura Allen.

Les tecnologies d’eficiència energètica suposen un estalvi de 22$ per treballador a l’any

La majoria de directius podrien veure una despesa innecessària convertir la seva oficina en un entorn més ZEO. No obstant això, el mateix estudi certifica que quan s’utilitzen tecnologies d’eficiència energètiques el cost no només és molt més barat -18$ per persona enfront dels 40$ per persona de les tecnologies convencionals-, sinó que l’impacte ambiental és gairebé nul.

Com fer que la teva oficina sigui més verda?

Sumar-se al carro de les empreses eco-friendly mai és fàcil. Ja sigui per no considerar-ho una prioritat o bé per desconeixement la majoria de les empreses no inverteixen a transformar els seus llocs de treball en entorns més ZEO. Existeixen múltiples mètodes, alguns més fàcils i uns altres que suposen una major inversió, per aconseguir una oficina verda.

L'eficiència energètica, el reciclatge o una bona circulació de l'aire són mecanismes per aconseguir una oficina verda

EFICIÈNCIA ENERGÈTICA

Consumim una mitjana de 85 quilowatts per m2 a l’any. Mesures tan fàcils com apagar les llums i aparells electrònics evitant el “stand by” pot significar un gran estalvi. Comprar aparells electrònics amb certificat energètic de classe A també és una gran inversió. Substituïnt les bombetes per llums LED o de baix consum i utilitzant al màxim la llum natural de l’oficina es pot estalviar fins a un 80% d’energia.

També mitjançant sistemes d’automatització lumínica pots estalviar fins a un 20%. Un detector de presència, que activa la llum només si hi ha moviment, o una cèl·lula fotosostenible, que activa la il·luminació depenent del nivell de llum de l’exterior també són bones opcions per a una oficina més verda

RECICLATGE

El més important és col·locar contenidors per separar residus, en llocs visibles i transitats, d’aquesta manera es fomenta una actitud més ZEO. El 80% dels residus d’una oficina són paper i cartó, per això també és important reduir el consum de paper. Evita imprimir; instaurar un correcte sistema d’arxius electrònics no només permet estalviar paper sinó que estalvia temps als empleats – no han de buscar còpies físiques del document que necessiten per treballar

Millor encara que reciclar, és reutilitzar. Donant-li una segona vida als productes tals com plàstics o envasos evites les emissions de CO2 produïdes en les plantes de reciclat. Evita els gots d’un sol ús, fomenta l’ús de gots reutilitzables o compra màquines expenedores que permetin utilitzar gots convencionals. També és important disposar en l’oficina de sortidors d’aigua que eviten la compra d’ampolles de plàstic i fomenten la reutilització d’ampolles de cristall.

AIRE NET 

Només instal·lant plantes naturals a l’oficina es redueix el nivell de CO2; fet que implica un augment del 15% de productivitat dels treballadors. Segons United Technologies les oficines convencionals poden arribar a tenir fins a 950 parts de CO2 per milió mentre que les anomenades “oficines verdes”, que han optimitzat els seus sistemes de climatització i ventilació, no arriben ni a 600 parts per milió.

La temperatura a l’oficina ha de ser de 25º, és important controlar que no hi hagi fugides d’aire pel qual les portes i finestres han d’estar tancades. Sempre que sigui possible és positiu instal·lar tendals o finestres d’aïllament on més toqui el sol al llarg del dia: això pot suposar un estalvi de fins al 30% d’energia.

TRANSPORT

Formar part d’una “oficina verda” és també una actitud. Tenir un pàrquing de bicicletes adaptat o fomentar els trasllats compartits entre empleats són mesures que contribueixen a ser una empresa més ZEO. Fomentar l’ús del transport col·lectiu és també una bona opció, es pot subvencionar a aquelles persones que acudeixin al treball amb metro o amb tren.

Els desplaçaments en automòbil al treball suposen gairebé 938 milions de tones d’emissions de CO2. Si es permetés als treballadors treballar des de casa almenys un dia a la setmana, seria possible disminuir aquestes emissions almenys en un 5%.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat