Després d’un tancament de la COP28 amb moltes llums i ombres, la societat cada vegada és més conscient de la necessitat d’adoptar un estil de vida sostenible i reduir la seva petjada de carboni. Perquè cada acció compta per poder complir amb els objectius de l’Acord de París i limitar a 1,5 °C l’escalfament global de la Terra respecte als nivells preindustrials.

Ara que els països han arribat a un consens i han tancat un acord històric per activar la progressiva eliminació dels combustibles fòssils, hem de seguir la mateixa línia i començar a ser ZEO -zero emissions- en la nostra vida diària.

Els petits canvis en la quotidianitat del dia a dia també sumen. En aquest sentit, qualsevol modificació en la manera d’alimentar-nos o moure’ns pot ajudar-nos a reduir les emissions associades a la nostra activitat.

Per exemple, segons l’ONG Amics de la Terra, migrar a una dieta sostenible permetrà reduir les emissions en carboni fins a un 26% a Espanya. En paral·lel, apostant pel transport públic (autobús, tren o metre), per sobre del cotxe de gasolina o dièsel, podríem reduir les emissions entre un 30 i 40%, tal com assenyala l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi d’Energia (IDAE).

Una altra de les principals àrees d’acció per a combatre el canvi climàtic són els viatges. Segons dades de la revista Nature, en l’actualitat el turisme global és responsable d’un 8% de les emissions GEH que provoquen el canvi climàtic.

Per part seva, el consum és una les àrees més difícils de controlar pel fet que requereix un major sacrifici per part de les persones compromeses amb l’acció climàtica i la sostenibilitat. Després d’anys de comoditat i consum poc conscient, és moment de canviar alguns costums i prendre decisions a favor del Planeta.

Desde la Plataforma ZEO queremos ayudar a nuestra comunidad en esta difícil tarea. Por eso hemos realizado una selección de los regalos más sostenibles para que puedan reducir las emisiones asociadas a su consumo navideño y “contagiar” a sus más allegados su creciente interés por el consumo consciente.

I és que, ho creguem o no, les nostres decisions de compra influeixen de manera directa en el nivell d’emissions GEH que s’alliberen l’atmosfera. Com a consumidors, tenim el poder de triar únicament aquells productes que compleixin amb els estàndards de qualitat i sostenibilitat o contractar només els serveis d’aquelles empreses que estiguin activant polítiques i canvis interns per a reduir emissions.

De la mateixa manera, també podem decidir no comprar aquelles marques que continuen generant un impacte negatiu en el medi ambient o que falsegen la seva informació sobre emissions i compromís sostenible, és a dir, aquelles companyies que fan ecoblanqueig.

De fet, durant la COP27, celebrada el novembre del 2022, les Nacions Unides van presentar una nova Guia per a detectar, evitar i combatre amb el “Greenwashing”. Segons la guia, titulada “La integritat importa: compromisos net zero per empreses, institucions financeres, ciutats i regions“, les organitzacions han de disposar d’un full de ruta a curt, mitjà i llarg termini que sigui creïble, verificada i alineada amb la ciència. Han d’introduir la sostenibilitat en el seu ADN, modificant completament la seva manera de produir i distribuir els seus productes.

Precisament en èpoques de tant consum com en les Festes Nadal, és important premiar a les marques que aposten per catàlegs 100% sostenibles comprant-los a elles els nostres regals.

Des de la Plataforma ZEO volem ajudar a la nostra comunitat en aquesta difícil tasca. Per això hem realitzat una selecció dels regals més sostenibles perquè puguin reduir les emissions associades al seu consum nadalenc i “contagiar” als seus amics i familiars amb el seu creixent interès pel consum conscient.

1. Estació de Propagació

Un regal original i estilós, alhora que útil. A través d’aquesta “estació” és possible fer créixer esqueixos al mateix temps que decores la teva llar. En l’actualitat, diverses botigues especialitzades de jardineria, interiorisme o decoració ofereixen aquest tipus de productes a diferents preus.

El cost d’aquest producte decoratiu hauria d’oscil·lar entre els 15€ i 25€. Això sí, has de tenir en compte la petjada de carboni de l’enviament a l’hora de demanar el producte: aposta per la marca o negoci més pròxim al teu habitatge per així reduir les emissions associades al transport d’aquest.

2. Paquet regal Escapada Ecològica

Com anticipàvem en aquest article, les marques són conscients de la necessitat de reduir el seu impacte en el medi ambient. Busquen atreure a un consumidor cada vegada més sostenible i conscienciat amb l’impacte ecològic de les seves accions.

En aquest sentit, en els últims tres anys, les empreses especialitzades en els bons i capses regal estan afegint als seus catàlegs opcions sostenibles. Encara que aquests paquets solen ser una mica més cars que la mitjana, es compensa pel fet de saber que el viatge o l’escapada serà el més ZEO -zero emissions- possible. 😉

3. Tuppers de disseny ecològic

La pujada de preus en el sector de l’hostaleria ha donat peu a una autèntica revolució dels tuppers. En els últims anys, ha tornat a posar-se de moda la tradició de preparar-se el menjar de tota la setmana i portar-la-hi a l’oficina, parc, de viatge, etc.

Es tracta d’una pràctica que ara els de la generació Z anomenen com a “batchcooking” i que et permet economitzar despeses i menjar d’una forma més saludable i controlada.

Un kit de tuppers fabricats amb materials ecològics i reciclats pot ser la millor opció per regalar als nostres amics o familiars més previsors i organitzats.

4. Productes d’higiene personal sostenibles

Els xampús i sabons són l’opció més sostenible i còmoda per la higiene personal. A més, a causa de la seva composició, poden ser emmagatzemats en diferents tipus de recipients plastic free.

La majoria de les marques que comercialitzen aquests productes tenen un fort ADN sostenible, per la qual cosa garanteixen que estan fets amb components orgànics i naturals i sense químics ni colorants innecessaris que contaminen l’aigua.

Encara que requereixen un major nivell de cura per part dels consumidors, perquè han d’assecar-se en una sabonera després de ser utilitzats, són un regal especial i únic per a aquest Nadal.

5. Carregador solar portàtil

L’energia solar s’està expandint per tot el món. La creixent necessitat per descarbonitzar el nostre subministrament energètic ha donat peu a una major producció de plaques solars i una reducció del seu cost. A poc a poc, aquestes plaques capaces de transformar la llum solar en energia s’estan democratitzant i fent més accessibles per a la societat.

En aquest sentit, aquesta bateria portàtil que es carrega amb energia solar pot ser un primer contacte amb aquesta tecnologia. A més, permet reduir les emissions vinculades a la càrrega del mòbil.

Aquesta selecció de regals de Nadal ajudarà als ZEO fans a agafar idees per a poder obsequiar a les seves famílies i amics amb regals 100% sostenibles.

No obstant això, una vegada es decideixin per una determinada opció, és important veure més enllà del producte intentant limitar les emissions associades al transport, és a dir, apostant per la compra en botigues pròximes o enviaments dins de la península, i investigant prèviament als fabricants.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat