Amb l’entrada a la ‘nova normalitat’ després de la pandèmia de la COVID-19 la societat té l’oportunitat d’efectuar una sortida verda de la crisi. En aquest sentit, una de les àrees amb les quals podem reduir més emissions i ajudar a frenar el canvi climàtic és la de la mobilitat.

Segons el MITECO, el sector del transport és el que més emissions GEH va generar el passat 2018. Només el trànsit per carretera representa un 25% del total d’aquestes emissions, i un terç d’aquestes es concentra en les aglomeracions urbanes.

Les subvencions per la compra de cotxes elèctrics facilitaran la transició a la mobilitat ZEO

Per això, si existeix alguna acció o mesura que pot ajudar a facilitar la transició a la mobilitat elèctrica i reduir aquestes emissions són les ajudes i subvencions dirigides a la compra de cotxes elèctrics.

El 17 de juny de 2020 el Consell de Ministres va aprovar l’esborrany del Pla d’Impuls de la Cadena de Valor de la Indústria de l’Automoció presentat pel Govern de Pedro Sánchez. Es tracta d’un Pla que contempla ajudes a particulars de fins a 6.500 euros per la compra de qualsevol vehicle amb etiqueta ‘Zero Emissions’.

En total, aquest Pla d’Impuls compta amb una dotació pressupostària de 3.750 milions d’euros, dels quals 100 milions d’euros es destinaran a la segona edició del programa Pla Moves 2020 (Programa d’Incentius a la Mobilitat Eficient i Sostenible), que té com a objectiu renovar el parc automobilístic espanyol i facilitar la transició al vehicle elèctric.

Es tracta d’un increment bastant notable respecte a la dotació pressupostària atorgada al mateix pla el passat 2019, que va ser de 45 milions d’euros.

Com es repartiran aquestes ajudes?

L’organisme encarregat de repartir aquestes ajudes serà l’Institut per a l’Estalvi i la Diversificació de l’Energia (IDEA) que depèn del MITECO. La quantitat destinada podrà arribar fins a 5.500 euros si s’envia el cotxe antic al desballestament i 4.000 euros si no es dóna de baixa cap vehicle. A totes dues prestacions se li sumaran fins a 1.000 euros addicionals aportats pel fabricant del nou cotxe elèctric o híbrid endollable -quantitat que variarà en funció de la tecnologia del vehicle adquirit-.

En el cas de la compra d’un turisme elèctric o híbrid endollable per part d’un particular es podrà optar per:

• 5.500 euros per a un turisme elèctric amb autonomia de 72 quilòmetres, com a mínim.
• 2.600 euros per una autonomia entre 32 i 72 quilòmetres.
• 1.300 euros per a un vehicle amb una autonomia menor de 32 quilòmetres.

Podran disposar d’aquesta ajuda particulars, autònoms o ajuntaments així com turismes, furgonetes, minibusos, camions, autobusos i quadricicles. Les ajudes es destinaran tant a elèctrics purs com a híbrids endollables.

Enguany els ciutadans també podran sol·licitar ajudes de fins a 750€ per la compra d’una motocicleta elèctrica

Fins i tot enguany, els usuaris que vulguin comprar una motocicleta o un quadricicle lleuger elèctric tindran una ajuda de fins a 750 euros per al primer cas i de 800 euros per al segon.

El Pla Moves II ja ha repartit el total del seu pressupost entre les diferents Comunitats Autònomes sent Andalusia la major beneficiària amb 17,95 milions d’euros, seguida de Catalunya, amb 16,12 milions, i Madrid, amb 14,1 milions d’euros.

Com puc sol·licitar l’ajuda?

Cada ciutadà pot sol·licitar una única ajuda per la compra d’un vehicle elèctric a l’òrgan administratiu corresponent de cada CCAA, mentre que les empreses i les mateixes administracions podran sol·licitar l’ajuda per a 30 vehicles com a màxim.

El termini per sol·licitar les ajudes del Pla Move II està actualment actiu i finalitzarà quan s’esgoti el pressupost destinat a cadascuna de les CCAA. Encara que els concessionaris poden ajudar o orientar els compradors sobre com han de realitzar el tràmit, qui ha de demanar l’ajuda és el mateix beneficiari. En el cas de Catalunya els particulars poden realitzar el tràmit telemàticament o presencial.

Altres beneficis i rebaixes fiscals

A més de les ajudes directes a particulars i empreses del Pla MOVES, al llarg de tot el territori espanyol existeixen algunes ajudes i bonificacions per aquells que decideixen apostar per la mobilitat ZEO comprant un vehicle elèctric.

– Depenent del municipi on l’usuari estigui empadronat pot aconseguir reduccions de fins al 75% de l’impost anual de vehicles de tracció mecànica.
– Els vehicles amb emissions inferiors a 120 g/km estan exempts de pagar l’impost de matriculació.
– Els vehicles zero emissions compten amb fins a un 30% de descompte en trams d’autopista i túnels si disposen de la identificació de turisme amb ecoviaT.
– Entre setmana, els vehicles amb identificació ecoviaT tindran els peatges gratuïts en la majoria d’autopistes de la Generalitat de la zona de protecció de l’aire.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat