Al llarg de l’últim segle, la comunitat científica ha informat de la important capacitat dels arbres per capturar CO₂ i mantenir-lo emmagatzemat durant llargs períodes de temps.

Per aquest motiu, l’ONU Canvi Climàtic ha establert que un dels eixos principals de la lluita contra el canvi climàtic és treballar per a la preservació dels boscos, evitar al màxim la desforestació i reduir el risc d’incendi, un fenomen que, al mateix temps, empitjora la situació d’escalfament global de la Terra.

I és que tal com fa anys que denuncia Ecologistes en Acció, els incendis forestals poden arribar a emetre més de 3 milions de tones de CO₂ en un sol any. Fins a l’any 2013, a Espanya es van registrar més de 15,75 milions de tones de CO₂ emeses a l’atmosfera a causa dels incendis forestals.

Per aquest motiu, és difícil imaginar a quant ascendiria aquesta xifra si es continua perpetuant el canvi climàtic amb les seves conseqüències: sequeres, onades de calor i inestabilitat climàtica.

L’excés de CO₂en superfícies tancades facilita la transmissió de la COVID-19

A més, especialment en temps de pandèmia, és fonamental aconseguir un aire el més pur possible i això implica reduir al màxim els nivells de diòxid de carboni en l’ambient. Segons el Ministeri de Sanitat, l’excés de CO₂en recintes tancats facilita la permanència del Sars COV-2 en l’aire.

Per aquest motiu, els experts recomanen ventilar de manera periòdica per aconseguir una concentració de CO₂ menor de 800 parts per milió (ppm), encara que l’òptim seria que rondés les 500 ppm.

En aquest sentit, algunes de les plantes que tenim a casa, també poden ajudar a reduir els nivells de diòxid de carboni i així aconseguir un aire respirable molt més pur a la nostra llar.

Segons la NASA, existeixen 20 plantes ideals per purificar l’aire de la llar

L’estudi “NASA Clean Air Study” assenyala que existeixen al voltant de vint plantes especialment indicades per netejar l’aire dels espais tancats. Es tracta d’una llista elaborada tenint en compte els factors més contaminants presents en l’aire, entre ells els Gasos d’Efecte d’hivernacle (GEH), i la capacitat d’unes certes plantes per depurar-lo.

A més d’aquests factors, la NASA també ha tingut en compte la facilitat de trobar aquestes plantes en els mercats, jardineries i botigues habilitades. Es per això que, encara que l’estudi assegura que les plantes que millor purifiquen l’aire són les tropicals o subtropicals, aquestes no apareixen en les primeres posicions de la llista.

Sabies que…?

Durant el dia, les plantes capturen CO₂ i altres sustancies contaminants i produeixen oxigen.

Els arbres són les plantes que més CO₂ absorbeixen.

Un arbre de vint anys pot arribar a absorbir cada any, el CO₂ emès per un vehicle que recorre de 10.000 a 20.000 km.

El potos, l’espatifil·li, la palmera xinesa o de bambú, la sansevièria i el ficus lideren el TOP 5 de plantes per purificar l’aire i eliminar el formaldehid, el benzè, el xilè, el monòxid de carboni o el tricloroetilè, substàncies altament perjudicials per a la salut.

Al mateix temps, tenir alguna d’aquestes plantes a casa, és una manera de contribuir a frenar el canvi climàtic, ja que, de manera indirecta, redueixen el nivell de CO₂ en l’atmosfera.

Desmuntant falsos mites sobre les plantes a la llar

Històricament ha existit la creença popular de què dormir amb plantes és perjudicial per a la salut pel fet que “la respiració nocturna de les plantes podria consumir l’oxigen d’una habitació tancada”. A causa de l’absència de llum solar durant la nit, les plantes no duen a terme la fotosíntesi i reverteixen la seva respiració: comencen a respirar oxigen i a expulsar CO₂, com els éssers humans.

Enfront d’aquest temor popular, el catedràtic de biologia de la UB, Joaquín Azcón va explicar al diari ARA que es tracta d’un fet “teòricament possible, però només si la quantitat de plantes és realment gran”. Un exemple d’això, seria pernoctar en un hivernacle tancat ple de tomaqueres.

Segons l’informe de la NASA, el nombre òptim de plantes que hem de tenir a la llar per a purificar l’aire de manera eficient és d’una per cada 10 m².

Les cinc millors plantes per purificar l’aire a la llar

1. Potos (Epipremnun aureum)

El potos és una de les plantes més fàcils de trobar. No requereix excessives cures i és molt resistent. Actualment ja s’utilitza per a decorar oficines, centres comercials i altres establiments públics.

A més de CO₂, aquesta planta és capaç d’absorbir formaldehid, xilè i benzè.

2. Espatifil·li (Spathiphyllum SP.)

Aquestes plantes són capaces de sobreviure en ambients amb poca llum i aigua, encara que necessiten créixer en temperatures superiors als 18 °C. Poden absorbir les cinc substàncies contaminants esmentades a l’estudi de la NASA.

3. Palmera de bambú (Raphis Excelsa)

Malgrat el seu origen oriental, la palmera de bambú és una planta fàcil de trobar a les jardineries de les grans ciutats. La Raphis Excelsa pot arribar a créixer fins a 3 metres.

4. Llengua de Tigre (Sansevieria Trifasciata)

La sansevièria trifasciata és una planta molt utilitzada per a la decoració d’interiors, però al mateix temps, té la gran capacitat de sobreviure en condicions desfavorables.

5. Arbre del cautxú  (Ficus robusta)

Es tracta d’una planta que necessita espai per al seu creixement i gràcies al seu elevat índex de transpiració, ajuda a mantenir la humitat en l’ambient.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat