Aquest diumenge 17 de novembre 18 voluntaris han realitzat una recollida de residus pels voltants d’Argentona. En aquesta TrobadaZEO, s’han recollit 263 quilos d’escombraries. Entre els participants d’aquesta activitat ZEO –zero emissions- hi havíen membres del col·lectiu Fridays For Future Mataró i joves i famílies de l’Institut d’Argentona. Per realitzar la recollida, s’han dividit en petits grups per tal d’abastar diferents zones properes a la Deixalleria d’Argentona.

Després que els voluntaris separessin i classifiquessin els diferents residus, l’equip de PlataformaZEO ha calculat el pes de la brossa recollida per tipologia: Paper i cartró, plàstics i envasos, vidre i residus no classificables (Resta). S’han recollit 117 quilos de plàstic, 5 quilos de cartró, 25 quilos de vidre i 116 de residus no clasificables. Les bosses classificades segons els residus s’han deixat en mans d’operadors de la Deixalleria d’Argentona.

Es tracta de la cinquena activitat de neteja de boscos que organitza Plataforma ZEO. La Plataforma ja ha organitzat Trobades a Rubí, Collserola, Castelldefels, Bellaterra i ara a Argentona. En total, amb aquestes accions ha aconseguit recollir 984 quilos de residus abandonats a la natura.

AUTOCONSUM ELÈCTRIC

Abans de la neteja de bosc, els participants d’aquesta 5ª edició de la TrobadaZEO han pogut aprendre més sobre l’autoconsum elèctric. El president de la Plataforma ZEO, Josep Mª Riba, ha explicat als voluntaris el funcionament de l’energia solar amb l’ajuda d’una placa solar fotovoltaica facilitada pel moviment Col·lectiu Solar.

“L’autoconsum elèctric és una de les accions ZEO –zero emissions-, que podem fer per combatre el canvi climàtic i que a més, suposen un estalvi económic per nosaltres” va explicar Riba durant aquesta petita presentació. “El preu de les plaques solars a baixat gairebé un 90% des de 2017 i a més, amb la nova regulació ja és posible vendre a les comercialitzadores l’excedent energètic de les nostres plaques i recuperar-lo a la nit” va asegurar Riba.

PETJADA DE CARBONI

Després de la recollida de residus, els assistens van poder gaudir d’un pica pica sostenible amb productes de comerç de proximitat i vaixella reutilitzable.

Mentre els assistents gaudien del refrigeri la Plataforma ZEO va explicar als assistents la importancia de reduir la petjada de carboni per tal de combatre el canvi climàtic. La nostra petjada de carboni, és a dir, el conjunt d’emissions de diòxid de carboni que provoquem cadascun de nosaltres amb accions directes o indirectes, es pot aconseguir reduir amb accions ZEO –zero emissions-. Algunes molt senzilles i d’altres que impliquen petits canvis i esforços a la nostra vida diària.

Per tal de mostrar això als voluntaris, la plataforma va organitzar un joc per fer estimacions aproximades sobre quines accions impliquen una reducció d’emissions major o menor. I és que segons les dades de l’Observatori de Canvi Climàtic de l’Ajuntament de València, cada español emet una mitjana de 7.600 kg de CO2 a l’any.

Recollir escombraries ajuda a frenar el canvi climàtic

Si bé existeixen moltes accions, com passar-se al cotxe elèctric o a l’autoconsum elèctric, que ajuden enormement a reduir emissions de CO i frenar el canvi climàtic, recollir escombraries també és una acció necessària per al medi ambient.

Les escombraries abandonades a la naturalesa posen en risc la salut dels boscos, grans embornals de CO. Un envàs abandonat o una burilla poden ocasionar un incendi i destruir ecosistemes naturals que ens ajuden a frenar el canvi climàtic. A més, aquests residus abandonats generen més Gasos d’Efecte d’hivernacle en degradar-se.

És necessari tenir en compte el factor del reciclatge com una acció que contribueix a reduir emissions. Quan reciclem recuperem matèries primeres amb un nivell d’emissions de CO molt menor que el que es generaria en produir-les des de zero. I és que segons afirmaven experts del “Climate Reality Project Spain” el reciclatge evita l’emissió d’unes 500 milions de tones de CO a l’atmosfera a l’any.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat