Amb l’arribada de l’estiu, s’espera un increment global de les temperatures en la majoria de països de clima mediterrani. Es tracta d’un augment de calor, que enguany podria ser encara més notable, a causa de l’escalfament global perpetuat durant les últimes dècades.

Després d’haver passat un hivern i una primavera més càlids del normal, el servei Metéo France ja alerta que aquest estiu les temperatures estaran per sobre de les normals en tot el sud d’Europa, sobretot en el sud-est, on la majoria de regions ja han experimentat condicions de sequera aquesta primavera.

El passat 2019, les onades de calor del juny haurien estat 4 °C més fredes si no hi hagués hagut un escalfament global

Aparte de las elevadas temperaturas propias de la estación, está el riesgo de sufrir olas de calor a causa del cambio climático. Los datos revelan que el pasado 2019, las olas de calor sucedidas en junio habrían sido 4ºC más frías en una situación en la que no existiera el calentamiento global ocasionado por el hombre.

Ante esta situación, será necesario disponer en los hogares espacios climatizados, en los que podamos refugiarnos de las altas temperaturas. En este sentido, una de las opciones más cómodas que se presenta ante nosotros es el uso del aire acondicionado.

A part de les elevades temperatures, està el risc de patir onades de calor a causa del canvi climàtic. Les dades revelen que el passat 2019, les onades de calor del juny haurien estat 4 °C més fredes en una situació en la qual no existís l’escalfament global ocasionat per l’home.

Davant aquesta situació, serà necessari disposar a les llars d’espais climatitzats, en els quals puguem refugiar-nos de les altes temperatures. En aquest sentit, una de les opcions més còmodes és l’ús de l’aire condicionat.

Un informe publicat per l’Agència Internacional de l’Energia preveu que per al 2050, el nombre d’unitats d’aire condicionat en el món augmentarà de 1.600 a 5.600 milions. I aquesta tecnologia, afecta el canvi climàtic? La resposta és sí, però vegem per què.

1. Perquè consumeix electricitat

Els aparells d’aire condicionat (bombes de calor i refrigeradores) que hi ha disponibles en el mercat funcionen majoritàriament amb electricitat. Per tant, per refredar, hem de consumir electricitat.

Per produir electricitat tenim tecnologies renovables (solar, eòlica, hidràulica…) que no tenen impacte sobre el canvi climàtic, però hi ha una part que es genera en centrals de carbó o gas, i que per tant sí que tenen impacte sobre el canvi climàtic. Estem veient que els últims anys es van reduint les emissions per kWh consumit, però segons l’Oficina de Canvi Climàtic de Catalunya encara tenim valors de 241 grs de CO₂ equivalent per cada kWh.

El dia 23 de juny l’electricitat va tenir una bona component renovable amb un 17,5% de solar fotovoltaica

Una dada esperançadora en aquest sentit és el fet que durant l’estiu la solar fotovoltaica té molt pes en la producció elèctrica, i esperem que cada vegada en tingui més. En el gràfic que adjuntem veureu que a les 14 h del dia 23/6/2020 l’electricitat va tenir una bona component renovable, amb un 17,5% de solar fotovoltaica.

Tecnologies de producció de l’energia elèctrica per al 23/06/2020

2. Perquè utilitza gasos refrigerants

Les màquines d’aire condicionat usen un gas refrigerant que és el que s’encarrega de refredar l’aire de l’interior a costa d’escalfar l’aire exterior. Aquests gasos refrigerants, també presents en neveres i cambres frigorífiques, tenen un impacte d’escalfament global que pot arribar fins a 15000 vegades el del CO₂. Això vol dir que si tenim una fugida d’1 kg de refrigerant, serà com haver emès 15 tones de CO₂. Perquè en tingueu una idea, a escala global cada espanyol emet 9 tones de CO₂ a l’any de mitjana.

Si ens assegurem que el gas no surt del circuit, i que, en cas de reemplaçament, aquest es gestiona correctament , no hi ha cap problema. Per això serà molt important evitar-ne les fugues costi el que costi, i aquesta preocupació també és present pel que fa als circuits d’aire condicionat dels cotxes.

3. Perquè contribueix a aquest efecte “illa de calor”

La tecnologia de funcionament de l’aire condicionat consisteix en baixar la temperatura interior i emetre l’aire calent a l’exterior.

A les ciutats ens trobem amb l’efecte “illa de calor”. Què és? Suposem que tenim una onada de calor, i que la temperatura ambient és de 30 °C. A la muntanya aquesta seria la nostra temperatura ambient, però a les ciutats això empitjora.

Els asfalts i les zones construïdes es reescalfen amb la radiació solar, i fan que la temperatura ambient encara sigui més alta. Si a més a més, tenim molts aparells d’aire condicionat bufant aire calent, això pot produir l’efecte que localment encara sigui major la temperatura.

Quan això succeeix, el que passa és que encara més gent s’instal·la aire condicionat, arribant a ser un peix que es mossega la cua.

Les nostres recomanacions ZEO per l’aire condicionat

Vistos quins són els impactes sobre el canvi climàtic dels nostres aparells d’aire condicionat, és important veure com podem actuar per eliminar l’impacte sobre l’escalfament global d’aquests aparells.

El primer que hem d’aconseguir és reduir al màxim la necessitat de l’aire condicionat. Ho farem evitant al màxim l’entrada de calor en l’habitatge o local:

– Amb l’aïllament de les parets
– Tancant les finestres durant de més calor.
– Abaixant persianes i tendals perquè no entri el sol a casa
– Ventilant i obrint totes les finestres en les hores nocturnes, quan la temperatura és més baixa.
– Utilitzant ventiladors que moguin l’aire. Això implica una sensació d’entre 2 i 5 °C menys per al nostre cos.

 Quan ja hagis fet totes aquestes accions, encara pot passar que, en moments d’onades de calor, que ja inclouen nits tòrrides en les quals la temperatura no baixa de 25 °C, sigui inevitable l’ús de l’aire condicionat perquè puguem descansar còmodament.

Si finalment decideixes instal·lar un aparell d’aire condicionat…

Per tant, tant si ja tens aparell d’aire condicionat com si estàs pensant a instal·lar-lo, segueix les nostres recomanacions:

– Programa’l a una temperatura mínima de 25-26 °C
– No posis menys temperatura pensant que aconseguirà abans la temperatura de consigna. La majoria d’aparells no funcionen així, per la qual cosa l’únic que s’aconsegueix és major consum per arribar a una consigna menor de temperatura.
– Fes-li un manteniment anual, de control de refrigerant i neteja de filtres com a mínim, per assegurar que funciona eficientment.
– Quan compris un aparell, cerca sempre aquells que són més eficients, amb nivells A+++ d’etiqueta energètica. Encara que poden ser una mica més cars, després consumeixen menys electricitat. Comprova sempre l’etiqueta energètica.

– Si vols arribar a tenir un aire condicionat ZEO, el que has d’assegurar és que la teva electricitat sigui ZEO també. Contracta comercialitzadores elèctriques que garanteixin que l’electricitat que subministren és 100% d’origen renovable, i que per tant emet 0 grs de CO₂ per kWh consumit.
– Pots consultar la llista que elabora anualment el Ministeri per a la Transició Ecològica amb els factors d’emissió de totes elles. Si el valor és zero, són comercialitzadores ZEO.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat