A més a més de les emissions de CO2 alliberades per la crema de combustibles fòssils i el metà alliberat per la indústria ramadera, la comunitat internacional pel clima ha d’enfrontar-se ara a una nova problemàtica.

El Fluorocarboni hidrogenat (HFC) és un gas compost a base de carboni i fluor, innocu en principi per la salut de les persones, que va començar a ser comercialitzat com a substitut dels gasos halocarburs (CFC), utilitzats com a refrigerants, extintors o dissolvents.

El Fluorocarboni hidrogenat és un dels Gasos d’Efecte Hivernacle (GEI) menys coneguts, com els perfluorocarbonis o l’hexafluorur de sofre.

El que en el moment de la seva comercialització no es va tenir en compte és que els Fluorocarbonis hidrogenats(HFC) contribueixen al canvi climàtic, encara que no malmetin la capa d’ozó que ens protegeix dels raigs ultraviolats.

Una vegada alliberats a l’atmosfera els HFCs (Fluorocarbonis hidrogenats), són agents intensificadors de l’efecte hivernacle. El seu potencial d’escalfament global -l’índex GWP- és molt elevat i tenen un temps de vida a l’atmosfera que oscil·la entre els 10 i els 100 anys.

La UE va impulsar el 2015 un pla per reduir l’ús de HFC fins a un 79% el 2030

En els últims anys s’ha constatat un increment del contraban dels HFCs, que fa anys que estan parcialment “vetats” per la Unió Europea. I és que el 2015 la Unió Europea va impulsar un complet pla per tal d’aconseguir reduir el seu ús fins a un 79% el 2030.

Al principi, a les empreses europees que comercialitzaven aquest gas se’ls va adjudicar una quantitat decreixent d’ús d’ HFC. Va ser una mesura circumstancial per evitar un dur impacte econòmic en aquestes companyies, fins que els gasos innocus per al clima , entressin al mercat i s’estenguessin. Aquesta directiva europea havia d’ajudar a passar d’un consum de 135 milions de tones de CO2 equivalent el 2015, a 35 milions el 2030.

“La demanda d’ HFO, substitut innocu de l’ HFC, va anar en augment fins l’any 2018; però es va frenar a causa del contraban de l’ HFC”

Murli Sukhwani,

Comitè Tècnic Europeu de Fluorocarbons, UE

Murli Sukhwani membre del Comitè Tècnic Europeu de Fluorocarbonis (EFCTC) ha assegurat que els últims anys “la transició cap als productes innocus per al clima, els HFO, s’ha parat en sec. La seva demanda va estar en augment fins l’any 2018; però es va frenar pel contraban”.

El contraban de HFC incompleix la Directiva Europea per tal de reduir l’ús dels Fluorocarbonis hidrogenats

Aquesta paralització en l’ús de productes nets o gasos ZEO -zero emissions-, s’ha produït a causa del contraban d’aquest gas nociu per part de la Xina. És per això, que ara l’EFCTC ha denunciat aquesta situació assegurant que el frau amenaça el compliment dels objectius climàtics marcats durant l’Acord de París (2015).

Per revertir el canvi climàtic és fonamental mantenir per sota dels 1,5 °C l’increment de la temperatura planetària -respecte als nivells preindustrials-.

A més a més de ser un complet entorpiment de la lluita climàtica, el contraban ha suposat un frau d’un 25% en el mercat. Els experts asseguren que la xifra rondaria entre 20 i 30 milions de tones de CO₂ equivalent, encara que no descarten que la quantitat sigui molt més elevada.

La UE demana una major implicació en el control de duanes per evitar el frau

Per evitar aquest frau que tant pot perjudicar l’acció climàtica, la Unió Europea i algunes empreses del sector han reclamat una major implicació per part de les autoritats en els controls duaners.

Per aconseguir introduir a Europa aquests productes “no nets”, els contrabandistes argumenten que la càrrega està al port a fi de ser traslladada a un altre país de la Unió Europea on el HFC no estigui vetat. Tot i així, la càrrega es queda en sòl europeu i és comercialitzada de manera il·legal.

Com podem frenar aquest contraban?

El primer pas per frenar el contraband de l’HFC és la coordinació de totes les duanes, per tal què es respectin les quotes d’importació, ja que al final arriba als ports molta més quantitat d’HFC per una incorrecta praxi als controls.

La UE reclama augmentar les quanties de les multes i demana coordinació entre duanes

L’EFCTC assegura que per frenar aquesta problemàtica és essencial augmentar el nombre d’efectius destinats a detectar el contraban, així com la seva formació en aquestes àrees. A més a més, demanen una reconsideració de les quanties de les multes per incompliment. Tal com Murli Sukhwani va explicar a La Vanguardia “No té sentit que s’imposin multes de 1.000 euros per una càrrega que en el mercat val 100.000 euros. Això no incentiva que no es continuï fent contraban”.

En el cas d’Espanya, ja s’han celebrat múltiples reunions amb els responsables de l’Oficina Espanyola de Canvi Climàtic i la Direcció General de l’Agència Estatal de l’Administració Tributària per iniciar accions i mesures per reduir el contraban.

L’Esmena Kigali i el Conveni de Montreal, dos pactes internacionals per reduir l’ús d’HFCs

Després d’aquesta denúncia per part de la UE, s’espera una major implicació per part de tots els governs per fer front a aquesta problemàtica. L’expectativa és que aquesta voluntat política també traspassi les barreres europees i finalment es ratifiquin plans similars al voltant de tothom.

De moment l’Esmena Kigali o el Conveni de Montreal, dos pactes similars de caràcter internacional per reduir l’ús Fluorocarbonis hidrogenats, encara estan pendents de validació.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat