El primer pas cap a una economia ZEO -zero emissions-, és la transició a la mobilitat elèctrica i les energies renovables. Segons l’últim informe de Greenpeace publicat ahir, la indústria de l’automòbil és responsable d’almenys un 9% de les emissions (GEI) que provoquen el canvi climàtic.

Europa pot mostrar amb positivitat unes dades que certifiquen que la tendència cap al vehicle elèctric està creixent. Els nous moviments a favor del clima com Fridays For Future i la rellevància que està prenent el canvi climàtic en la política internacional han afavorit aquesta nova tendència.

Segons l’últim informe de l’ACEA, Associació Europea de Constructors de Cotxes, en el primer semestre de 2019, les vendes de vehicles elèctrics i híbrids a Europa han crescut un 88,5%, encara que només representen el 2,4% del total de nous cotxes matriculats. Tot i així, això són més de 150.000 vehicles elèctrics més a les carreteres.

Tesla Model 3, Renault Zoe y Nissan Leaf, els cotxes elèctrics més venuts

Cada vegada són més, les marques automobilístiques que sumen models elèctrics o híbrids a la seva oferta de cotxes. A Europa, els cotxes més venuts en aquest primer semestre han estat el Tesla Model 3 amb un volum de 37.227 unitats, el Renault Zoe, amb 23.914 i el Nissan Leaf, amb 16.104 unitats.

Aquesta pujada de vendes a l’automòbil elèctric va acompanyada d’una caiguda en el terreny dels cotxes dièsel. La venda de cotxes dièsel ha baixat tant que és comparable a la de 1994 – quan començava a penetrar en el mercat-. Aquest semestre, a Espanya, les vendes de dièsel només suposen un 27,1% dels vehicles matriculats.

LA CAIGUDA DEL DIESEL

La caiguda d’aquest vehicle tan poc ZEO, es va observant des de l’any 2015 amb l’escàndol del dieselgate. Quan algunes grans marques automobilístiques van instal·lar softwares per a trucar els nivells d’emissions GEI que tenien els seus vehicles. La companyia Volkswagen va instal·lar un sistema per a alterar els resultats d’emissions contaminants de més d’11 milions de vehicles.

Des del 2018, Europa li ha declarat la guerra al dièsel no només per ser contaminant, sinó perquè produeix partícules carcinògenes de nivell 1 – alguna cosa que ja venia alertant l’OMS des de 2012-.

Ara alguns països de la Unió Europea estan plantejant la total prohibició d’aquests vehicles, les ciutats instal·len zones de baixes emissions prohibint la circulació d’aquests vehicles i les noves normatives cada vegada són més exigents i restrictives.

A Espanya el Dièsel ha caigut del 70% en 2014, al 27% aquest 2019

El nivell de vendes del dièsel (27%) és una xifra destacablement baixa si la comparem amb les dels anys 2007 o 2010 quan el dièsel va registrar les seves millors xifres representant un 71% de les vendes. Aquesta tipologia de vehicle va aconseguir mantenir-se dura 3 anys més, fins a 2013, amb un 70%.

En aquells dies a Espanya els vehicles de tecnologies alternatives i ZEO -zero emissions-, representaven l’1,7% de les vendes, segons l’últim informe, ara ja arriben al 13,7%. Tot i així, continua sent el mercat europeu de cotxes de gasolina el que lidera les vendes portant-se aproximadament un 60% de les noves matriculacions a Espanya.

La penetració del cotxe elèctric a Espanya està per sota de la mitjana europea

La penetració del cotxe elèctric a Espanya és inferior a la mig europea. Més accions ZEO per a la conscienciació i fomentar l’ús del vehicle elèctric són necessàries. I és que el nivell de penetració del vehicle elèctric pur a Espanya només és del 0,5%. Segons els experts del sector, una xifra molt baixa perquè les marques decideixin fabricar més models. Per a aconseguir una mobilitat ZEO -zero emissions-, és necessària la implicació de les administracions, establint bonificacions per la compra d’elèctrics i millorant les infraestructures de recàrrega.

Dins d’Europa, Espanya es troba en el penúltim lloc dels països que més esforços han dedicat en el desenvolupament de punts de recàrrega, només per devant d’Itàlia. A Espanya el País Basco, Catalunya i Castella i Lleó lideren el rànquing estatal mentre que on més cotxes elèctrics s’estan comprant són en les comunitats d’Extremadura, Balears, Catalunya i Navarra.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat