Els informes que tenim aseguren que utilitzant pellet en comptes de gas natural o carbó, podem estalviar la nostra petjada de carboni en un 90% 

Pablo Rodero

Avebiom

Arriba el mes del fred a totes les llars. D’entre tots els sistemes de calefacció, gas natural, carbó, electricitat… el pèl·let s’ha convertit en l’opció més econòmica i més ZEO –zero emissions-. Molts han parlat d’aquest biocombustible fabricat amb encenalls, serradures i estelles, com “l’alternativa ecològica que es genera en els nostres boscos i no emet CO₂”. Pablo Rodero, representant d’ Avebiom (Associació Espanyola de Valorització Energètica de la Biomassa) assegura que podem reduir fins a un 90% d’emissions de CO₂ utilitzant aquest sistema de BIOcalefacció.

Per què el pèl·let és un sistema de calefacció bastant popular en tota Europa i a Espanya és encara desconegut per a la majoria de llars?

Perquè és una energia barata i renovable que és generada a escala local i per tant, fomenta l’ocupació. A Espanya s’ha introduït una mica més tard que a Europa, però aquesta situació ha millorat bastant en els últims anys. La penetració al mercat d’aquest sistema de calefacció és cada vegada major, ja és fàcil veure’ls a qualsevol centre comercial.

Quina és la situació del pèl·let a Espanya ara mateix?

Actualment es fabrica i es consumeixen una mica més de mig milió de tones de pèl·let -el consum s’ha triplicat en els últims 5 anys-. A més en els pròxims mesos tindrem diversos projectes de paletitzadores que s’estan acabant de posar a punt. El mercat de calderes i estufes segueix creixent, sobretot el d’estufes, que està batent rècords.

A Espanya ja hi ha més de 46.027 instal·lacions de biomassa

Pablo Rodero

Avebiom

Quantes llars utilitzen el pèl·let com a sistema de calefacció enfront de les llars que utilitzen gas natural o sistemes de calefacció elèctrics?

No disposem d’aquesta dada, però suposo que encara la proporció és molt petita i hi ha molt treball per fer. Encara que si puc dir que aquest 2017 hi ha més de 46.027 instal·lacions de biomassa a Espanya. Hi ha una gran part de la població que està substituint calderes antigues molt contaminants i ineficients de gasoil i carbó, per aquest sistema d’energia renovable. Els sistemes individuals de Gas Natural emeten grans quantitats de CO₂: l’ideal seria passar-se a sistemes de Calefaccions Centrals o Xarxes de Calor (District Heating).

Parlem del pèl·let com un biocombustible totalment sostenible. És cert que el pèl·let és un combustible “zero emissions”?

Com en tota combustió de qualsevol cosa orgànica hi ha emissió de CO₂. En el cas del pèl·let, la comunitat científica i la Unió Europea, el classifiquen en la seva legislació com un combustible de balanç neutre. És a dir, el CO₂ que s’emet en cremar-se equival al CO₂ atmosfèric que l’arbre fixa en generar la fusta.

Els informes que tenim de les fàbriques certificades ENplus® solen estar properes al 90% d’estalvi de CO₂

Pablo Rodero

Avebiom

Existeix alguna certificació que asseguri que un pèl·let ha estat obtingut a través de mètodes de tala i producció sostenibles?

En la certificació BIOmasud® s’està treballant ara amb el projecte Biomasud Plus en aquest sentit. Normalment les plantes de producció de pèl·let compten amb la certificació ENplus® per a estàndards de qualitat i PEFC o FSC, per als requisits de sostenibilitat -la majoria de les plantes grans les tenen-. Així i tot, totes les plantes de producció de pèl·let treballen amb un Sistema de Diligència Deguda (SDD) (no és una certificació) per complir la directiva EUTR que vigila que no es posi fusta de tala il·legal al mercat.

Quant CO₂ podríem estar estalviant utilitzant pèl·let com a sistema de calefacció en lloc de gas natural, per exemple?

En la nova directiva d’energies renovables (REDII) aprovada al novembre, es fixa un mínim d’un 70% d’estalvi respecte a gas natural per a les instal·lacions grans (plantes elèctriques o industrials de més de 20 MW). En general en els informes que tenim de les fàbriques certificades ENplus® solen estar properes al 90% d’estalvi de CO₂.

El pèl·let és un 25% més barat que els sistemes de calefacció convencionals

Pablo Rodero

Avebiom

Quin és la diferència respecte als sistemes de calefacció convencional si ens fixem en el pla econòmic? És el pèl·let més barat?

És més barat que gasoil, gas natural i electricitat. El percentatge dependria del tipus d’instal·lació i localització però pot ser al voltant d’un 25% més barat.

Quant és el cost econòmic d’aquesta instal·lació i a partir de quants anys és possible veure recuperada aquesta inversió? (tenint en compte l’estalvi que aconseguiríem amb la factura de la llum)

Depèn molt de la potència que s’instal·li o de la qualitat de la caldera -no és el mateix un Mercedes que un Seat Eivissa-. De totes maneres existeixen calderes de preu molt ajustat que han anat baixant en els últims anys. Parlem d’uns 4000 o 5000 € que es podran amortitzar en pocs anys.

Encara que existeixi una diferència substantiva de preu, Creu que el sistema de neteja de les “cendres” del biocombustible podria tirar enrere a moltes llars per ser poc pràctic…?

Realment la quantitat de cendres generada és tan petita que no suposa un gran problema. A la classe A1 de ENplus, els que fabriquen totes les empreses espanyoles, el contingut en cendres és de menys del 0,7%. Per a instal·lacions més grans, les empreses instal·ladores solen fer-se càrrec del residu.

El pèl·let és una font d’energia poc contaminant i positiva per al medi ambient, rep algun tipus de subvenció per poder abaratir el cost per a les famílies?

Durant anys el pèl·let ha rebut moltes ajudes de diferents programes tan estatals com a regionals. Acostumen a haver-hi suports puntuals per canviar sistemes de calefacció, sobretot per canviar a calderes o estufes molt eficients.

Quins requisits necessita una llar per poder tenir una instal·lació de calefacció per pèl·let?

El requisit que més limita és la sortida de fums, la xemeneia ha de sortir en vertical, no cap a façana. Als edificis d’habitatges o a les cases individuals, no sol haver-hi problemes per posar una caldera o una estufa. En els pisos és més difícil instal·lar-ho perquè no solen tenir xemeneies.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat