Actualment cada vegada més economies estan posant preu al CO₂ a través de mecanismes de mercat. L’economia es torna cada vegada més ZEO -zero emissions-, i fins i tot les empreses que no estan subjectes al Règim de Comerç Europeu i que no estan obligades a comprar drets d’emissió, compensen la seva petjada de carboni voluntàriament.

A Espanya s’emeten entre 350 i 360 milions de tones de CO₂ cada any. D’aquestes 350, al voltant de 150 tones estan subjectes a directives i han de comprar drets d’emissió, com les grans indústries i les companyies aèries. La resta es comptabilitzen en el sector difús i és en aquesta àrea, on es realitzen la majoria d’accions voluntàries de compensació. Com que no es un mercat obligatori no existeix un recompte de quin percentatge d’aquest sector difús comptabilitza i compensa les seves emissions.

La majoria de compensacions voluntàries es fan en projectes a Amazònia o el Perú

A l’actualitat, la majoria de compensacions voluntàries d’emissions de CO₂ es fan en projectes de reforestació a l’Amazònia o el Perú. Fins ara existien alguns projectes de compensació local, però s’esgotaven ràpidament. Des del 8 de juliol ja és possible compensar les emissions d’una forma “tangible i palpable”.

El sistema de compensació local és pioner a Espanya i a tota Europa

L’empresa de compravenda de drets d’emissió SENDECO2, ha portat endavant juntament amb l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic, un mecanisme de compensació local per a les empreses del sector difús. Farmàcies, sucursals bancàries o petites fàbriques de Catalunya, ja poden compensar la seva petjada de carboni amb projectes locals i a més, solidaris.

“És un sistema exclusiu al nostre país i possiblement a tota Europa, que atorga drets d’emissió a projectes locals de tipus social” explica Ismael Romeo, president de SENDECO2. Romeo assegura que està enfocat a bancs d’aliments, residències geriàtriques, fundacions, “que voluntàriament estan reduint les seves emissions”. Quan se certifica que aquests establiments han reduït les seves emissions, la Generalitat els atorga uns drets d’emissió que després poden vendre.

“D’aquesta forma les empreses que vulguin cobrir la seva petjada de carboni podran comprar aquests drets i fer-ho d’una forma tangible i visible -gràcies al fet que el nivell de compravenda és local— i solidària – gràcies al fet que els drets s’atorguen a projectes socials-” explica el precursor d’aquest Programa voluntari de compensació de GEI.

SENDECO2 és l’empresa encarregada de comprar aquests drets a les empreses que han fet projectes de reducció d’emissions i vendre-les a aquelles empreses que volen ser ZEO.

EL MERCAT DE CARBONI: Una eina per a combatre el canvi climàtic

Des de 2006 l’economia espanyola es regeix pel mercat de carbonis. I segons les dades nacionals d’emissions del MITECO, des de 2006, Espanya ha reduït les seves emissions fins a un 60%. Ismael Romeo assegura que “aquest assoliment té relació directa amb la normalització i penetració d’aquest mercat de carboni, amb la crisi econòmica de 2008 i amb la implementació de les energies renovables”.

Posar preu al CO₂ és “un incentiu per a aquells que busquen afrontar un canvi tecnològic a favor de la lluita contra el canvi climàtic” aclareix Romeo en una entrevista en exclusiva a PlataformaZEO.

La forma de acabar o aplacar la crisis climática que vive el planeta, es cumplir el Acuerdo de París 2015 de mantener por debajo de los 2º el incremento de la temperatura planetaria -respecto a los niveles industriales-. Y para lograrlo, el pronóstico del experto Ismael Romeo, es claro: “Con medidas como estos proyectos de compensación vamos muy justos; pero son un inicio y dan pie a nuevas iniciativas”. 

Este proyecto de compensación local que ha tomado la Generalitat de Cataluña puede servir de ejemplo para que otras economías del mundo implanten sistemas similares. “Sería conveniente potenciar muchas más medidas y acciones sobre el sector difuso y facilitar incentivos y ayudas para llevarlas a cabo” sentencia Ismael Romeo.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat