L’Ecofiscalitat és utilitzar el sistema fiscal com a mitjà per a incentivar canvis de comportament positius des del punt de vista ambiental. En altres paraules, concedir bonificacions fiscals a pràctiques que tinguin en compte criteris ambientals i apujar els impostos a pràctiques contaminants.

Aplicar l’ecofiscalitat en la nostra societat podria ser la mesura més eficaç per a frenar el canvi climàtic i mantenir per sota dels 2° l’augment de la temperatura del planeta respecte als nivells preindustrials. Així ho creuen 5 ONGs espanyoles que han presentat un document al Govern Espanyol amb 13 nous impostos i múltiples rebaixes fiscals per a frenar l’escalfament global.

El document de propostes penalitzaria a les empreses poc sostenibles

Com més elevada sigui la teva petjada de carboni, més pagaràs; si optes per pràctiques ZEO en la teva vida diària, pagaràs menys. Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, SEO/BirdLife i WWF proposen un llistat de mesures fiscals que penalitzen les activitats econòmiques poc sostenibles i bonifiquen les pràctiques i canvis d’hàbit cap a una vida o activitat industrial zero emissions (ZEO).

La mesura més positiva per a la lluita contra el canvi climàtic que proposa el document, és la creació d’un impost sobre el preu sòl de carboni, és a dir, establir un cost mínim d’emissió de carboni (CO2). Segons recull un informe de FTI Consulting i Compass Lexecon, establint aquest preu sòl, les emissions de CO2 del sector elèctric podrien reduir-se un 29% addicional d’aquí a 2030 -en cadascuna de les zones en les quals s’apliqui aquest preu mínim-. Fins ara, el preu del carboni s’ha fixat en base al volum màxim d’emissions permès. Això ha provocat que en baixar la producció les empreses vénen els drets d’emissió sobrants a un preu realment baix: les empreses paguen encara menys per emetre CO2.

L’impost del carboni accelerarà la descarbonització de l’economia

Clarament aquesta mesura impulsa la transició energètica accelerant el tancament de les centrals de carbó: Amb aquest impost mínim d’emissió, fins i tot les plantes de carbó més eficients deixaran de ser rendibles. Aquesta ecofiscalitat portaria a Espanya a una més ràpida descarbonització de la seva activitat econòmica i a fer un pas endavant cap a una societat ZEO.

La mineria, la ramaderia i l’abocament de residus estarien subjectes a nous impostos

L’escrit proposa un nou impost per a la ramaderia intensiva –gran generadora de metà- i un nou impost per a l’abocament i la crema de residus -per fomentar la reducció de generació de residus en l’àmbit industrial-. L’ús de plaguicides, l’extracció d’aigua subterrània, el canvi de sòl no urbanitzable a urbanitzable i les activitats d’extracció mineres passarien també per la via de l’ecofiscalitat –fins ara no estaven subjectes a cap impost-.

Els ecologistes volen equiparar l’impost del dièsel al de la gasolina

Alguns dels nous impostos estan relacionats amb el turisme i la seva explotació. Les propostes d’ecofiscalitat volen gravar activitats com la caça o l’esquí alpí. També busquen desfavorir l’ús del vehicle convencional equiparant l’impost del dièsel al de la gasolina. Perquè tal com recull el document “Encara que el dièsel és un combustible molt més contaminant, el seu gravamen és entre un 23 i un 29% inferior al de la gasolina, per la qual cosa es proposa equiparar-los en un període breu de temps“.

Les 5 ONGs espanyoles han creat una llarga llista d’impostos que la societat podria veure com a negatius. Així i tot, tal com argumenta el director de WWF, Enrique Segòvia, també es busca desgravar les pràctiques econòmiques que són beneficioses per al medi ambient i per a combatre el canvi climàtic. I és que les empreses que tinguin certificats ecològics o de pràctiques sostenibles pagaran menys que els seus competidors poc eco-friendly.

El document proposa reduir l’IVA productes ecològics

La ciutadania també sortirà beneficiada en cas que aquests impostos aconsegueixin ser aplicats a través del Govern espanyol. El document inclou múltiples reformes de l’IVA o l’IRPF que farien més barat el nostre cost de vida només per adoptar hàbits més ecològics.

Comprar productes ecològics seria més barat

Es vol reformar de l’IVA per a aplicar taxes reduïdes als productes ecològics – perquè siguin més assequibles per a la societat-

Les llars amb més eficiència energètica pagarien menys

Es proposa una nova reforma per a l’impost a l’electricitat perquè finalment el gravamen s’apliqui conforme al consum real d’energia

Més beneficis per comprar un cotxe elèctric

Segons el document, els vehicles zero emissions estarien exempts de pagar l’impost de matriculació

 

Emprendre projectes ambientals desgrava

Es vol retornar la deducció de l’Impost de societats, a Societats que inverteixin en projectes mediambientals (eliminada en 2015)

 

Si ets propietari forestal, pagaràs menys

Reformarien l’IRPF per a abaixar l’impost en funció de criteris de mobilitat sostenible o gestió forestal sostenible

 

Pagaràs menys si el teu cotxe és més ZEO

Una modificació de l’impost de circulació: L’impost es gravaria en funció de les emissions de CO₂ i no en funció de la potència i classe de vehicle.

 

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat