Molts mitjans de comunicació es feien eco dimarts passat 8 de gener, de la tràgica mort de 4 alpinistes durant el descens del pic Nevado Mateo (el Perú). Adrià Sant Joan Pello, Sergi Porteros i Gerard Borrul, residents de la província de Barcelona i Rubèn Darío, el guia peruà que els acompanyava, van ser víctimes d’un devessall de neu que els va desplaçar més de 200 metres muntanya a baix. Es tracta d’un accident puntual o darrere de tot hi ha alguna possible causa relacionada amb el canvi climàtic?

Si bé qualsevol expert muntanyenc pot alertar que a la muntanya mai hi ha “risc zero”, en aquesta ocasió alguns experts alpinistes asseguren que el canvi climàtic podria convertir en perilloses, moltes rutes i senderes que abans no ho eren. Si els països no comencen a ser ZEO, les conseqüències del canvi climàtic afectaran molts amants dels esports de muntanya.

Els experts asseguren que la zona de l’accident sofreix les conseqüències del canvi climàtic

Jordi Merino, president de la Federació d’Entitats Excursionistes, d’Alpinisme i Escalada de Catalunya ha assenyalat que la zona per la qual descendien els joves està sofrint les conseqüències del canvi climàtic. L’escalfament global torna aquestes localitzacions més inestables, tant en aquesta Cordillera Blanca com en altres zones actives d’alpinisme del país.

L’expert alpinista ha explicat a EFE que veient aquesta inestabilitat climàtica, si ja es veu per endavant que el clima no acompanya, és millor no realitzar la sortida. Un altre alpinista que coneixia la zona, Jordi Font, també ha assegurat que el Nevado Mateo és una muntanya que no representa un greu perill i és “accessible i fàcil d’ascendir“. A més, els joves anaven acompanyats d’un guia amb més de 12 anys d’experiència, un dels morts, per la qual cosa no hauria d’haver hagut cap problema.

El canvi climàtic ha canviat a poc a poc la fisonomia dels Andes. Segons l’expert alpinista, abans s’optava per les cornises, en comptes de les parets verticals, per ser vies més segures. “No obstant això, les cornises van desapareixent i les rutes que abans eren accessibles es converteixen en perilloses” va assegurar Jordi Font en una roda de premsa convocada per la Federació d’Alpinisme l’endemà passat de l’accident.

Si bé no és possible saber si l’accident ha estat causat directament per l’escalfament global, aquesta notícia alerta de la necessitat de ser ZEO per a evitar futures tragèdies en l’àmbit de l’alpinisme.

Relació entre canvi climàtic i fenòmens de risc a la muntanya

“El canvi climàtic afecta indirectament a l’accessibilitat de rutes de muntanya” assegura Ignacio Palomo, investigador en El Centre Basc per al Canvi Climàtic. Les glaceres que s’utilitzen per a les ascensions perden consistència i el desglaç augmenta els cabals fluvials fent perilloses rutes que abans no ho eren (revista Sal i Roca, 2017).

A més, per a molts experts ambientals és innegable que existeix relació entre l’escalfament global i l’augment de fenòmens de risc a la muntanya. Un article de la revista Mountain Research and Development recull dades sobre com ha canviat la fisonomia dels Alps austríacs en els últims anys. L’augment de les temperatures a causa del canvi climàtic, ha produït una reculada de les glaceres i del sòl que fa anys que és manté per sota dels 0° -també conegut com a permafrost-.

L’escalfament global produeix lliscaments de vessants, caigudes de pedres i devessalls

Tots dos canvis produeixen lliscaments de vessants, caigudes de pedres i devessalls de gel o neu, com l’ocorreguda en l’accident del Nevado Mateo. És clar que tots aquests fenòmens que abans no succeïen, comprometen la seguretat dels alpinistes i muntanyencs i incrementen el risc de realitzar qualsevol activitat de muntanya. Més encara, quan no s’han realitzat encara estudis quantitatius que puguin dir-nos amb quina freqüència succeeixen. La necessitat de reduir emissions i ser ZEO ha de ser immediata: D’aquí a uns anys podria ser massa perillós practicar esports d’aquest tipus.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat