Avui és el dia mundial del reciclatge, una ocasió especial per conscienciar a la societat de la necessitat de reciclar al màxim però també per revisar què és el que han fet els països fins ara, i si és necessària més implicació per part dels governs i altres institucions.

Alemanya és el país més ZEO de la UE amb el 66% de deixalles reciclades

En matèria de reciclatge i a escala europea Espanya hauria de ser més ZEO. La Comisió de Medi Ambient del Parlament Europeu exigeix que per al 2035 els països s’han d’adaptar a reciclar un 65% de les seves deixalles.

A Espanya, segons les últimes dades d’Eurostat, només reciclem en 29% dels residus, un percentatge molt per sota de la gran líder:

 

Alemanya, amb un 66% de deixalles reciclades. Alemanya és el país més ZEO de tota la Unió Europea, superant aquest 2017 el mínim exigit per a l’any 2035(65%).

Espanya suspèn en reciclatge respecte a la resta de païssos de la Unió Europea

Espanya va aconseguir arribar al 40% de reciclatge el 2010

Aquest número tan baix respecte a la resta de països europeus dóna l’oportunitat a Espanya de sumar-se a un comportament més ZEO també tenint en compte el nivell de reciclatge del país al llarg de la història. I és que Espanya va aconseguir l’any 2010 reciclar gairebé un 40% dels seus residus, fet que demostra que com a país ha patit cert retrocés en matèria de reciclatge.

Alguns grups polítics parlen de què el reciclatge ha arribat a un nivell d’estancament a Espanya. La solució és una política més ZEO en la gestió de residus i més implicació per part dels governs regionals, que són els que tenen la competència- juntament amb els municipis-, de la gestió dels residus.

Espanya és el segon país que més deixalles de plàstic recicla

No tot és negatiu en l’àmbit del reciclatge per a Espanya. Si s’observa el tipus de materials reciclats, Espanya es converteix en el segon país que més plàstics recicla per habitant de tota la Unió Europea. Encara que aquesta dada no puja el percentatge de reciclatge a Espanya, ja que no tots els envasos i deixalles de plàstic que els espanyols tiren als contenidors de reciclatge s’acaben reciclant.

El 48% dels plàstics que es tiren als contenidors acaben malbaratant-se en deixalleries

Segons un informe de PlasticsEurope, en total la tasa de recuperació de residus plàstics l’any 2016 va ser del 54%. El 48% restant s’ha acabat malbaratant en deixalleries. Això suposa la pèrdua d’uns 1.500 milions d’euros, que s’haurien aconseguit, si aquestes deixalles malbaratades haguessin estat reconvertides en matèria primera.

Quant recicla cada espanyol?

Les últimes dades sobre la tasa de reciclatge són positives. La recollida selectiva d’envasos domèstics ha augmentat un 4% respecte al 2016. Ecoembes, entitat que gestiona els residus de plàstic i paper, assegura que la implicació ciutadana ha crescut. Una dada objectiva és que cada espanyol ha tirat aquest any uns 13,2 quilos de brics, llaunes i plàstics i 15,5% de quilos de paper i cartró al contenidor blau (un 2,7% més que el 2016). A més el territori espanyol és cada cop més ZEO, ja que ha sumat 14.782 contenidors més a la seva xarxa de reciclatge.

La tasa de reciclatge de vidre arriba al 73%, la més alta entre els diferents tipus de residus

En el cas del vidre, segons les últimes dades de 2017 d’Ecovidrio , la tasa de reciclatge de vidre ha pujat un 5%. Cada habitant recicla una mitjana de 16,9% quilos de vidre, uns 64 envasos per persona. I és que la tasa de reciclatge vidre s’ha duplicat en els últims anys fins al 73%, fet que certifica que el vidre és el residu que més es recicla. El vidre també, és el residu més ZEO, ja que es pot reconvertir en matèria primera en tota la seva totalitat. De fet, una tunelada de vidre reciclat evita 315 quilos d’emissions de Co2.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat