El Ministeri francès de Transició Ecològica i Solidaria va publicar, el passat 6 de juliol, un conjunt de reformes per incentivar les energies renovables i per acabar amb la utilització dels combustibles fòssils. De la mateixa manera que ha expressat la intenció de tancar fins a 17 centrals nuclears abans de l’any 2025.

«Un planeta, un pla». Amb aquest eslògan, el ministre Nicolas Hulot ha presentat el pla climàtic pel pròxim quinquenni Quines són les claus d’aquest projecte?

  • Baixar fins a 50% el component atòmic en la generació d’electricitat del país i per aconseguir aquest objectiu preveu necessària la clausura de centrals nuclears.
  • Elaborar una llei per posar fi a les energies fòssils i, a més, prohibir nous permisos d’exploració d’hidrocarburs a la regió metropolitana i a ultramar.
  • Prohibició de la venda d’automòbils promoguts per gasolina o dièsel a partir del 2040.
  • Abastir a les famílies, de classe baixa i mitjana, amb subvencions per tal de que puguin comprar vehicles elèctrics.
  • Millorar la xarxa ferroviària, per tal de fer més atractiu el transport públic.
  • Pel que fa al sector agrícola, donar ajudes perquè s’adapti al canvi climàtic i als problemes ocasionats per la sequera.
  • En el cas del carbó, deixar d’utilitzar-ho abans del 2022.
  • Pujar la producció d’energies renovables en un 32% abans de 2030.

Cal dir que França és el segon país del món, darrere dels Estats Units, amb més producció d’electricitat en centrals nuclears. Actualment hi treballen 19 centrals nuclears amb un total de 58 reactors. Això produeix el 78% de l’electricitat consumida al país.

Encara que François Hollande, ex president de la República Francesa, ja havia treballat per reduir el consum d’energia nuclear i per escollir les energies renovables com a solució davant el canvi climàtic, l’energia nuclear continua molt forta a França. En principi, volien reduir-ne la producció en un terci durant els pròxims 20 anys, el que suposaria el tancament d’unes 20 centrals nuclears; però no s’ha produït cap canvi a hores d’ara.

«França és i continuarà sent líder en la lluita contra el canvi climàtic. Per això, el Govern també recolzarà la investigació i la innovació i desenvoluparà l’economia verda per tal de generar treball» afirma el ministre Nicolas Hulot

Finalment, aconseguirà França negociar amb els lobbies del petroli, el carbó i el gas perquè abandonin les exploracions d’hidrocarburs?

Quin debat hi ha a la resta d’Europa sobre l’energia nuclear i la implantació de renovables?

El tema de l’energia nuclear i la implantació d’energies renovables ha corregut per infinitat de territoris europeus. Per exemple, Angela Merkel va suspendre el pla per allargar la vida de les centrals nuclears. Després de la reforma de l’any 2010 per allargar el funcionament de les centrals durant 12 anys més, la canceller alemanya se’n va penedir. Encara que assegurava que les centrals nuclears eren segures, l’incident a Fukushima va capgirar el seu pensament, la catàstrofe encara hi era molt present a les retines. Altres països, arran de la tragèdia, també van canviar d’opinió. Suïssa va votar a favor del tancament progressiu de les centrals nuclears, el sí va guanyar el 21 de maig d’aquest mateix any. Per tant, a partir del 2018 s’aniran portant a terme les mesures necessàries per substituir l’energia nuclear per energies renovables.

El Parlament Europeu està disposat a lluitar per implantar, quan més aviat millor, mesures per incentivar les energies renovables.

Per això, el passat maig els principals ponents dels Comitès d’Energia i Medi Ambient del Parlament van publicar un informe que insta a canviar el sistema energètic actual i a obrir un camí cap a idees sostenibles i baixes en carboni. L’informe, concretament, proposa:

1. Reduir les emissions a zero pel 2050, com a màxim. Per tant, les emissions haurien de reduir-se al 40% el 2030

2. Aconseguir un mix energètic 100% renovable pel 2050 i un model econòmic basat en l’eficiència energètica

L’informe europeu proposa elevar del 27% al 35% l’ús d’energies renovables entre els anys 2020 i 2030

Pel que fa a Espanya, l’Eurostat deixa clar que les energies renovables només van créixer una dècima l’any 2015a diferència de les sis dècimes de mitjana a la resta d’Europa. Segons l’eurodiputat socialista i ponent de la Directiva Europea d’energies renovables, José Blanco: «L’objectiu del 35% és factible i necessari per garantir el compliment dels compromisos adquirits en el Protocol de París». A més, Blanco acusa al Govern espanyol de frenar les energies renovables, segons ell el ministre d’Energia, Álvaro Nadal, s’ha mostrat «molt reservat» en quant al tema de les renovables. Finalitza dient que Espanya sempre ha apostat per les renovables i «ara és el país que lidera el grup dels que estan en contra».

«La lluita contra el canvi climàtic no és una opció, és una obligació. És una cosa que no es pot deixar per demà» sentencia José Blanco

Des de ZEO advoquem pel consum d’electricitat 100% renovable. Si vols saber més sobre la implantació d’energies renovables a casa teva pots llegir l’article de la companya Laura Jarauta.

[et_bloom_inline optin_id="optin_2"]

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat