La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, va presentar finalment l’avantprojecte de Llei de Canvi Climàtic i Transició energètica que ja ha estat aprovat pel Govern. El document va ara rumb a Brussel·les, on finalment es decidirà si es farà efectiu o la Llei espanyola de Canvi Climàtic necessitarà mesures i objectius més ambiciosos per a aconseguir una economia ZEO per a 2050. Durant els pròxims dies l’avantprojecte de Llei serà sotmès a informació pública i després de reunir les propostes de la ciutadania tornarà al Consell de Ministres per a la seva aprovació final.

El 2040 no es vendran vehicles lleugers ni turismes que funcionin amb combustibles fòssils

Espanya ha estat l’últim país de la Unió Europea en concretar i enviar a Brussel·les el seu avantprojecte de Llei per a la descarbonització del país. Entre moltes mesures d’emergència –pensades per a complir efectivament els objectius de l’Acord de París-, aquest avantprojecte de Llei destaca per la ferma decisió de prohibir per a 2040 la venda de vehicles lleugers i turismes que funcionin amb combustibles fòssils, tant dièsel com gasolina. A Espanya, el sector del transport genera el 26% de les emissions GEI i un 42% de les emissions d’òxid de nitrogen –que són molt perjudicials per a la salut-.

La Llei de canvi climàtic ens assegurarà que a partir de 2040 només es podran comprar cotxes ZEO –zero emissions-. D’aquesta manera, s’espera que per a 2050 només hi hagi en circulació vehicles nets. Aquesta serà una de les mesures decisives per a aconseguir el major objectiu d’aquest avantprojecte de Llei: reduir en un 20% les emissions GEI a Espanya respecte a 1990. És per això que també, s’acompanyarà aquesta mesura d’una estratègia de “Mobilitat Sostenible, Intermodal i Connectada” elaborada pel Govern, per tal d’assegurar la igualtat d’accés al transport net i la creació de noves infraestructures que facilitin el seu ús.

La llei obligarà a crear zones de baixes emissions a les ciutats i construir instal·lacions de càrrega en grans gasolineres

El document legal recull que les ciutats amb més de 50.000 habitants, hauran d’actuar per reduir la seva petjada de carboni, creant zones de baixes emissions abans de 2023. A més, per intentar facilitar la mobilitat elèctrica, les grans gasolineres – amb 5 milions de litres de vendes de gasolina o dièsel en 2018-, hauran de construir instal·lacions elèctriques de 22KW.

En el sector del transport marítim i de ports, l’avantprojecte de Llei busca aconseguir cadenes de subministrament més ecològiques, perquè el sector marítim sigui ZEO per a 2050. També vol fomentar combustibles alternatius per al sector de l’aviació, com a biocarburants avançats i combustibles renovables, que hauran de complir els estàndards de sostenibilitat que fixa la Unió Europea.

I és que l’avantprojecte d’aquesta Llei de Canvi Climàtic també posa l’accent principalment en l’anàlisi actual de l’economia fòssil. El document dicta que s’hauran de realitzar informes que analitzin aquelles mesures i ajudes estatals que afavoreixen a les empreses que extreuen o treballen amb combustibles fòssils. A més, en un termini de 2 anys, l’Administració General de l’Estat i els organismes públics hauran de segellar gradualment la seva activitat amb empreses o societats que tinguin activitats econòmiques relacionades amb l’extracció, el refinatge o el processament de productes energètics d’origen fòssil.

Per 2030 el 70% de l’energia generada a Espanya haurà de ser d’origen renovable

A més d’incidir en la mobilitat sostenible, l’avantprojecte de Llei del Canvi Climàtic posa l’accent principalment en la transició elèctrica cap a les energies renovables. L’objectiu és aconseguir que per a 2030, almenys un 70% de l’energia generada a Espanya provingui d’energies netes o renovables.

Segons el document, el Govern haurà d’estudiar noves retribucions per a la generació d’energies ZEO, ja que pretén que almenys un 35% del consum final d’energia procedeixi de fonts naturals. D’aquesta manera es podria millorar l’eficiència energètica d’Espanya un 40%.

Al 2040 estarà prohibit el fracking

A totes aquestes mesures se suma també a aquest avantprojecte de Llei, la definitiva prohibició del “fracking”. A partir de 2040 realitzar fractures hidràuliques per a l’extracció de petroli i gas serà un delicte a Espanya. Això reduirà de forma massiva les emissions de GEI que provoca aquesta activitat i s’evitarà que milers de litres de gasolina o gasoil entrin en el mercat energètic. Alguns països com França, Bulgària, Regne Unit o Alemanya ja fa anys que van prohibir l’extracció per fractura hidràulica. A Espanya, només les comunitats autònomes de Cantàbria i La Rioja i un petit municipi de Burgos, Vall de Mena, van prohibir aquesta pràctica.

La majoria de mesures que inclouen aquesta nova base legal o full de ruta contra el canvi climàtic, produiran grans canvis en l’economia espanyola i portaran a la majoria d’empreses i societats a adoptar polítiques i canvis ZEO tant en la seva producció, com en qualsevol activitat comercial. És per això, que, per a aconseguir una justa i ràpida transició cap a la descarbonització del país, l’avantprojecte de Llei estableix que s’haurà de destinar al compliment d’aquesta Llei almenys un 20% dels Pressupostos Generals de l’Estat, sent possible en 2025, augmentar aquest percentatge.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat