En els darrers dies s’ha viralitzat el vídeo d’un ós famèlic a l’illa de Somerset, al nord-est del Canadà. Els fotògrafs que van fer el reportatge es quedaren commocionats al presenciar l’escena i van decidir enregistrar-ho tot. Un d’ells, Paul Nicklen, afirmava al compartir el vídeo: 

«Així és com es veu morir un animal de fam».

Nicklen, el seu grup SeaLegacy i National Geographic ho van publicar tot el dia 8 de desembre. Després d’aquesta divulgació gairebé tots els mitjans de comunicació, tan estatals com estrangers, es van fer ressò del cas. El The New York Times ho titulava així: «El vídeo d’un ós polar famèlic que ‘et fa miques el cor’».

Tal i com afirma La Vanguardia: «El vídeo s’ha fet molt popular, ja acumula més d’un milió i mig de visites i s’ha convertit en una icona renovada de l’escalfament del planeta»

D’una banda, hi ha persones que sí relacionen aquesta atroç fotografia amb el canvi climàtic. El seu raonament té a veure amb l’alimentació d’aquests animals. Hem de recordar que els óssos polars s’alimenten de foques les quals surten pels respiradors de les plaques de gels marins. Per tant, si a causa de l’escalfament global, les plaques es desgelen, tindran moltes més dificultats per trobar el seu aliment. Evidentment els óssos voldran buscar el menjar i, per tant, hauran de caminar kilòmetres per trobar-lo. Entre els defensors d’aquesta teoria trobem el propi fotògraf. Nicklen és molt contundent, ell creu que si la Terra continua escalfant-se, es perdran óssos i altres espècies.

La previsió és que el 2050 aquesta espècie es redueixi més d’un 30%. Entre els problemes que li afecten trobem: la contaminació, els caçadors furtius i l’escalfament global

Altres experts no estan tan segurs de que la causa directa de la mort sigui el canvi climàtic. Per exemple, un professor de la Universitat d’Alberta (Canadà) explica que no es pot afirmar rotundament això, ja que no s’ha portat a terme cap autòpsia. Encara que potser no ha estat la causa directa en aquest cas, però afirma que l’escalfament de la Terra sí que pot arribar a produir aquests successos. Una resposta similar ha estat la de Luis Suárez, responsable d’espècies de WWF: «L’única manera de saber si va morir de desnutrició seria fer una necròpsia o analítica. Però sabem que el canvi climàtic està dificultant als óssos la obtenció d’aliments i està accelerant aquest tipus de problemes».

Veus contràries

Encara que la idea no és descabellada, a causa del desgel, moltes espècies deixaran d’alimentar-se adequadament i podrien morir, molts pensen que aquest cas concret de l’ós famèlic no té res a veure amb el canvi climàtic. Perquè? Per exemple, un biòleg expert en l’Àrtic, Jeff Higdon; diu que l’ós podria haver mort d’un càncer i que no hi ha proves concloents que demostrin el contrari. Fins i tot, hi ha persones que no els ha sorprès gens aquestes imatges ni vídeos, és el cas de l’expert en óssos polars a la regió de Nunavut. Leo Ikakhik assegura que no és insòlit que un ós aparegui en aquestes condicions, a més, diu que normalment passen coses així i que seria conseqüència d’una ferida o lesió de l’ós.

Fins i tot, han arribat crítiques de falsejament aquestes arriben des d’alguns mitjans de comunicació canadencs. Un exemple ha estat el titular del diari National Post «aquestes imatges no són d’un documentalista imparcial o d’espectadors preocupats. Són part de d’un molt calculat treball de relacions públiques».

La solució passa per incentivar les energies renovables i minvar les emissions contaminants. Moltes ciutats estan lluitant ferventment per parar el problema. L’Acord de París només va ser l’inici, cal una empenta final per part del col·lectiu polític i, sobretot, la conscienciació ciutadana. Encara que aquesta fotografia ja s’ha convertit en una icona en contra del canvi climàtic i l’escalfament global.

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat