La instal·lació de punts de recàrrega per als vehicles elèctrics a la xarxa viària, és una de les eines clau per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle del sector del transport i impulsar definitivament l’ús d’aquest tipus de vehicles.

No obstant això, a data d’avui, són molt poques les iniciatives privades que ofereixen aquest servei. El motiu és degut, fonamentalment, a les barreres legals, econòmiques i administratives existents, que impedeixen el desenvolupament de la mobilitat elèctrica.

Els principals impediments que ens trobem són una normativa estatal excessivament restrictiva en relació a la gestió de la càrrega i un elevat cost del terme de potència, que duplica els costos que s’han de suportar a França i quadruplica els costos de Portugal.

Especialment farragós és el sistema dels Gestors de Càrrega. Què és un Gestor de Càrrega? És una societat mercantil que consumeix energia elèctrica i que està habilitada per a revendre-la, però només per al servei de recàrrega de vehicles elèctrics. Els requisits per a la seva habilitació es troben regulats legalment i no són simples.

El que resulta clar és que tot plegat dificulta l’expansió dels carregadors elèctrics i monopolitza el servei.

És per aquest motiu, que el passat mes d’abril de 2017 el Grup Parlamentari Mixt va presentar davant el Congrés dels Diputats la “Proposició de Llei de mesures de foment de l’electrificació del transport per carretera”, amb la finalitat de fomentar la mobilitat amb energia elèctrica.

fomentar la mobilitat amb energia elèctrica

Aquesta proposta legislativa, elaborada per la taula TIRVEC (Taula estratègica per al desplegament de la infraestructura de recàrrega per als vehicles elèctrics a Catalunya), aspira a potenciar un major desplegament en el sector públic i, sobretot, a aconseguir que el sector privat pugui cobrir i garantir les necessitats de tots els ciutadans.

Per aconseguir aquests objectius, seria necessari modificar diversa legislació. A saber: la Llei del Sector Elèctric; el Reial decret pel qual es regula l’activitat de gestor de càrregues del sistema per a la realització de serveis de recarrega energètica; el Reial decret pel qual es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d’autorització d’instal·lacions d’energia elèctrica; la Llei Reguladora de les Hisendes Locals; la Llei reguladora del contracte d’aparcament de vehicles; i la Llei sobre Tràfic, Circulació de Vehicles a Motor i Seguretat Vial. A més a més, s’hauria de fer una consulta a la Comissió Europea, sobre la Llei d’Impostos Especials.

Com veiem, no és gens fàcil. I el govern estatal mostra una forta oposició, emparant-se, entre altres motius, en qüestions pressupostàries.

En resum, algunes de les propostes que recull la Proposició de Llei per tractar d’incentivar i ajudar el sector privat són les següents:

1. Eliminar l’obligació de què la gestió de càrregues aparegui expressament en els estatuts com a objecte social de les entitats que vulguin realitzar aquesta activitat.

2. Aplicar la figura del gestor de càrrega només als titulars que rebin una retribució per la recàrrega. Per tant, qui volgués oferir el servei de recàrrega de manera gratuïta, no hauria de convertir-se en gestor de càrrega. I podrien lliurar l’energia lliurement, per exemple els centres comercials, hotels, o aparcaments.

3.Crear la figura del gestor de càrregues representant. Així, un consumidor amb una activitat principal diferent a la recàrrega i que disposés de places d’aparcament accessibles al públic, podria habilitar-se com a gestor de càrregues a través d’un gestor de càrregues delegat (només per als punts situats en les seves instal·lacions).

4.Permetre la cessió o revenda d’energia per part del titular del punt de subministrament (sempre que es produeixi en el mateix lloc pel qual va ser contractada l’energia).

5.Possibilitar que es connectin diferents de punts de recàrrega amb una potència instal·lada en conjunt inferior al 25% de la potència de subministrament contractada, amb la instal·lació interior d’un consumidor. Així comptaria com a un únic punt de suministrament, per als peatges i càrrecs.

6.Establir subvencions i ajudes econòmiques.

En definitiva, es tracta de facilitar l’accés a tots aquells que estiguin interessats en oferir el servei de carregadors per a vehicles elèctrics.

A data d’avui, aquesta Proposició de Llei es troba en tramitació.

Esperem que prosperin i acabin acordant-se totes les mesures presentades, i això permeti desenvolupar una àmplia xarxa de carregadors elèctrics a tot arreu, normalitzant el seu ús i enderrocant en gran part les barreres existents actualment.

[et_bloom_inline optin_id="optin_2"]

T'ha semblat aquest, un article 5 estrelles? Deixa'ns la teva valoració:

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
FES-TE ZEO
close slider

uneix-te a la comunitat ZEO

Estigues a el dia de les últimes accions, esdeveniments i notícies ZEO

Informació Bàsica Sobre Protecció de Dades:
Responsable: SPONSORING MARACANA SL
Finalitat: Atendre les seves consultes i/o sol·licituds. Accions comercials
Drets: Accedir, rectificar i suprimir les dades, així com altres drets, com s'explica en la informació addicional.
He llegit i accepto les condicions legals i la Política de privacitat